ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Κουζίνα

Ποντιακή Κουζίνα

Τα ζυμαρικά στην Ποντιακή διατροφή

Τα ζυμαρικά στην Ποντιακή διατροφή

Διατροφή και πολιτισμός - Ο πολιτισμός στον πλανήτη μας αρχίζει από τη στιγμή που ο άνθρωπος εξασφάλισε για τη διατροφή του σταθερές πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Αυτό έγινε με την μόνιμη εγκατάστασή του, σε έναν τόπο και την καλλιέργεια της γης, ιδιαίτερα των δημητριακών. Η διατροφική κατάσταση στον Ελλαδικό χώρο, πριν από την εισαγωγή τ...

Τσιριχτά

Τσιριχτά

Ποντιακοί λουκουμάδες -  Τα Ποντιακά τσιριχτά θα μπορούσαμε να τα παρομιάσουμε με τους φημισμένους λουκουμάδες. Με τη διαφορά ότι τους κλασικούς λουκουμάδες τους περιχύνουν με σιρόπι και τους πασπαλίζουν με κανέλα. Ενώ τα Ποντιακά τσιριχτά τα πασπάλιζαν με ζάχαρη ή μέλι. Οι Πόντιοι, ως γλύκισμα, δίνανε στα παιδιά τους τσ...

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο

Τυρόπιτα με Περέκ στον φούρνο

Πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα - Η σημερνή συνταγή, δεν είναι ακριβώς Ποντιακή, αλλά χρησιμοποιεί ως βάση της, τα Ποντιακά φύλλα Περέκ. Τα Περέκ, «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε, αλμυρό ή γλυκό! Σήμερα σας παραθέτουμε μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα (με μυζήθρα), της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα Περέκ. ...

Κιντέας ή Κιντέατα

Κιντέας ή Κιντέατα

Ποντιακή συνταγή με τσουκνίδες - Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο, όπως τα Κιντέας που γίνονταν πίτες ή τηγανίτες. Η λέξη κιντέας ή κινθέα (πληθυντικός: κιντέατα ή κινθέατα) προέρχεται από το Αρχαίο ουσιαστικό «κνίδη», που σημαίνει τσουκνίδα...

Κερκέλια

Κερκέλια

Τα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια - Τα κερκέλια είναι παραδοσιακά Πασχαλινά νηστίσιμα κουλούρια, που φτιάχνονται από αλεύρι, νερό και αλάτι. Είναι λίγο χονδρότερα από αυτά της αγοράς και χωρίς σουσάμι. Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με την Ανάσταση του Λαζάρου. Λέγεται πως τα κερκέλια ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε ο Λάζαρ...

Γιαγλία

Γιαγλία

Όπως λέμε... Πεϊνιρλί - Τα γιαγλία είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’20. Στον Πόντο έφτιαχναν γιαγλία και τα γέμιζαν με ότι βρισκόταν στο σπίτι. Στεγνά φασούλια (καβουρδισμένα στο βούτυρο), βραστά φασόλια, καβουρμά...

Κεφίρ το θαυματουργό!

Κεφίρ το θαυματουργό!

Το μυστικό της μακροζωίας των Ποντίων - Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά και είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή του Πόντου. Η προέλευση του επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για τα οφέλη στην υγεία. Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη...

Περέκ

Περέκ

Βασικό στοιχείο της διατροφής των Ποντίων! - Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος, το σάτσι*. Ήταν η λύση των Ποντίων γυναικών για να φτιάχνουν πίτες, χωρίς να ανοίγουν εκείνη τη στιγμή φύλλο. Πίτες που την μοναδική τους γεύση την οφείλουν, κατά κύρ...

Το ψωμί στον Πόντο

Το ψωμί στον Πόντο

Το ζύμωμα και το ψήσιμο - Βασική τροφή στον Πόντο το ψωμί, παρασκευαζόταν από τις ίδιες τις αγροτικές οικογένειες, αλλά και από αρκετές αστικές. Ελάχιστες οικογένειες προμηθεύονταν το ψωμί τους από τους φούρνους της πόλης. Ωστόσο το ψωμί δεν ήταν ίδιας ποιότητας, ούτε και είχε ίδια γεύση. Οι εύποροι προτιμούσαν το σταρένιο αλεύρι ...

Μάθε Ποντιακά

Γιεργάν - Το πάπλωμα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 353 επισκέπτες και 0 μέλη.