ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Αγία Βαρβάρα - Καταγόταν από τον Πόντο

Αγία Βαρβάρα - Καταγόταν από τον Πόντο

print
email

Η προστάτιδα του πυροβολικού

Αγία Βαρβάρα
- Η Αγία Βαρβάρα καταγόταν από τον Εύξεινο Πόντο! Για τον τόπο καταγωγής της υπάρχουν οι εξής πληροφορίες: Κατά μια παράδοση κατάγεται από τη Μερζιφούντα του Πόντου (Δυτικός Πόντος), στην ευρύτερη περιοχή της Αμάσειας. Κατά μια άλλη, καταγόταν από τη Νικομήδεια.

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο πατέρας της Αγίας Βαρβάρας ονομαζόταν Διόσκορος και ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της Ηλιουπόλεως στην Αίγυπτο. Ο φανατικός ειδωλολάτρης πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες.

 

Όταν ο Διόσκορος έμαθε ότι ή κόρη του είναι Χριστιανή, εκνευρισμένος διέταξε τον αυστηρό περιορισμό της! Άλλα ή Βαρβάρα κατόρθωσε και δραπέτευσε. Ο πατέρας της τότε εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό μέσα στις σπηλιές και τα δάση, όπου κρυβόταν ή κόρη του. Τελικά, κατόρθωσε και τη συνέλαβε. Ο άσπλαχνος και πωρωμένος, ειδωλολάτρης πατέρας παρέδωσε την κόρη του στον ηγεμόνα Μαρκιανό. Αυτός, αφού στην αρχή δεν κατόρθωσε με δελεαστικούς τρόπους να μεταβάλει την πίστη της, διέταξε και τη μαστίγωσαν ανελέητα. Κατόπιν τη φυλάκισε.

Μέσα στη φυλακή ό Θεός θεράπευσε τις πληγές της Βαρβάρας και ενίσχυσε το θάρρος της! Τότε ο ηγεμόνας θέλησε να τη διαπομπεύσει δημόσια γυμνή. Άλλα ενώ έβγαζαν τα ρούχα της, άλλα ωραιότερα εμφανίζονταν στο σώμα της. Τελικά ο ηγεμόνας διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Την ο ίδιος ο κακούργος πατέρας της ανέλαβε και αποκεφάλισε την Αγία Βαρβάρα ως "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά Θεία Δίκη!

 

Χαρακτηριστικό γεγονός του βίου της Αγίας Βαρβάρας είναι η πρωτοβουλία της να ζητήσει από τους εργάτες, που δούλευαν για τον λουτρώνα του σπιτιού της, να φτιάξουν 3 παράθυρα ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας. Όταν τη ρώτησε ο πατέρας της γιατί το ζήτησε αυτό, του απάντησε: Για να συμβολίζει ότι το φως στον κόσμο ήρθε δια του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος!

Στην περιοχή της Μερζιφούντας, Χατζήκιοϊ και Γκιουμούς Ματέν, το όνομα Βαρβάρα συνηθίζεται σαν βαφτιστικό μιας και η παράδοση αναφέρει πως καταγόταν από τα μέρη αυτά.
 

Στην Τέχνη της Δύσης η Αγία Βαρβάρα παριστάνεται ντυμένη με βασιλικά ενδύματα ή τέτοια που να μαρτυρούν  την ευγενική καταγωγή της. Στην Βυζαντινή τέχνη η Αγία παριστάνεται συνήθως ντυμένη με ρούχα αρχοντικά, κρατώντας σταυρό και φοίνικα και φορώντας βασιλικό διάδημα. Τα σύμβολα της Αγίας στην εικονογραφία Ανατολής και Δύσεως είναι ο Σταυρός, το Ποτήριο, ο Πύργος, το λουτρό με τις τρεις θυρίδες, ο φοίνικας, το κανόνι, το ξίφος, ο κεραυνός, το στέμμα, η δάφνη, ο κρίνος.


Ιερά λείψανα Αγίας Βαρβάρας

Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στο ρωμαιοκαθολικό Ναό του Montecotini Ιταλίας. Μέρος της Κάρας της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων. Μέρος των Λειψάνων της Αγίας βρίσκεται στη ρωμαικοκαθολική Βασιλική του Αγ. Μάρκου Βενετίας, στη ρωμαιοκαθολική Μονή Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Τορτσέλλο Βενετίας και στο ρωμαιοκαθολικό Κάθεδρικό Ναό του Ριέτι Ιταλίας. Μέρος της δεξιάς της Αγίας και ένας βραχίονας βρίσκεται στη Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους.

Τμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Χιλανδαρίου, Καρακάλου και Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας, στο ομώνυμο Προσκύνημα Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής, στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Βλαδιμήρου Κιέβου και στη Λαύρα Αγ. Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.


Προστάτιδα και Πολιούχος

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα και πολιούχος της Δράμας, της Αργυρούπολης, του Ρεθύμνου και της ομώνυμης περιοχής Αγία Βαρβάρα στον Νομό Αττικής. Κατά τα νεότερα χρόνια θεωρήθηκε προστάτις της Ελλάδος, λόγω των γνωστών γεγονότων που προκάλεσαν οι αντάρτες στην μνήμη της Αγίας, στις 4 Δεκεμβρίου 1944 στου Μακρυγιάννη στην Αθήνα. Στην παλιά Αθηναϊκή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Κεραμεικού, απεικονίζεται η Αγία Βαρβάρα ένθρονη έχοντας ως υποπόδιό της την ασθένεια της ευλογιάς με μορφή άσχημης γυναίκας.
 

Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται ότι έχει εξουσία στα στοιχεία του ουρανού και γι’ αυτό λογίζεται προστάτιδα του πυροβολικού (του κακού που έρχεται από τον ουρανό)


Η γιορτής της καθιερώθηκε ως επίσημη γιορτή του πυροβολικού, καθώς οι τιμωρητικοί κεραυνοί που έκαψαν τον πατέρα της, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού.

Τέλος, η Αγία Βαρβάρα επίσης συνδέθηκε με την θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων και περισσότερο της ευλογιάς. Θεωρείται ως προστάτης όσων υποφέρουν από τέτοια νοσήματα αλλά και των Νοσοκομείων που περιθάλπουν τέτοιους ασθενείς.Επίσης θεωρείται ότι θεραπεύει τις γαστρικές, ρευματικές και δερματικές παθήσεις. Ακόμα η Αγία θεωρείται προστάτις των πυροσβεστών, των μεταλλορύχων, των αρχιτεκτόνων, των βιβλιοθηκαρίων, των λατόμων, των οικοδόμων, των στρατιωτικών μηχανικών, των μαθηματικών, των ναυτεργατών.

 

 

Μάθε Ποντιακά

Ρούζω - Πέφτω

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 110 επισκέπτες και 0 μέλη.