ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Ιστορική ανακάλυψη εκκλησίας στην Καππαδοκία

Ιστορική ανακάλυψη εκκλησίας στην Καππαδοκία

print
email

Μια εκκλησία που όμοια της δεν υπάρχει!

Καππαδοκία - Ανακάλυψη εκκλησίας
- Η γη της Καππαδοκίας κρατούσε κρυμμένο ένα μυστικό της Ορθοδοξίας, για πολλά χρόνια! Η αρχαιολογική σκαπάνη στη Νεάπολη (Νεβσεχίρ) της Τουρκίας έφερε στο φως μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη για την Ορθοδοξία. Μια εκκλησία που όμοια της δεν υπάρχει, καθώς οι τοιχογραφίες της είναι μοναδικές και εξαιρετικά διατηρημένες.

Η εκκλησία εντοπίστηκε από τους αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια ανασκαφής και παράλληλης συντήρησης στην υπόγεια αρχαία πόλη, ως μέρος του Σχεδίου Αστικής Μεταμόρφωσης του Κάστρου του Νεβσεχίρ, που υλοποιείται από τον Δήμο της πόλης και την Διοίκηση Αστικής Ανάπτυξης της Τουρκίας.

 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ, στις ανασκαφές που γίνονται εδώ και καιρό στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, ήρθε στο φως μια ιστορική Ελληνορθόδοξη εκκλησιά που σύμφωνα με τους ειδικούς ανάγεται στον 5 αιώνα μ.Χ., όταν είχε επικρατήσει η Ορθοδοξία στην περιοχή.

Η σκαλιστή σε βράχο υπόγεια εκκλησία βρίσκεται μέσα σε ένα κάστρο, στο κέντρο του Νεβσεχίρ, το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 360.000 τετραγωνικών μέτρων, μέσα σε ένα τρίτου βαθμού αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνει 11 γειτονιές στο κέντρο της πόλης.


Ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ δηλώνει ότι ανάλογες τοιχογραφίες δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε άλλη εκκλησία

Οι τοιχογραφίες σώζονται άθικτες, στην αρχική τους μορφή! Απεικονίζουν μεταξύ άλλων την Ανάληψη και τη Σταύρωση του Χριστού, Αγίους, Αποστόλους και Προφήτες. Υπάρχουν εικόνες που δείχνουν ψάρια να φεύγουν από τα χέρια του Χριστού, καθώς και τις κακές ψυχές να σκοτώνονται. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι μερικές μόνο από αυτές που σώζονται. Οι υπόλοιπες τοιχογραφίες θα δουν το φως όταν αφαιρεθεί το χώμα.

Οι τοιχογραφίες με τα ζωηρά χρώματα διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση, καθώς όπως προαναφέρθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησίας είναι υπόγειο. Υπάρχουν ωστόσο και προβλήματα, καθώς οι πιο λεπτοί τοίχοι της εκκλησίας δεν άντεξαν το χιόνι και τη βροχή, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί.


Η εκκλησία είναι ακόμη μεγαλύτερη, από άλλες ιστορικές εκκλησίες που έχουν βρεθεί στην Καππαδοκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν περνούσε από το μυαλό των αρχαιολόγων το μέγεθος της ανακάλυψης, όταν ξεκινούσαν οι εργασίες! Η εκκλησία ήταν γεμάτη με χώμα και τα κομμάτια των τοιχογραφιών έπρεπε να συλλεχθούν ένα προς ένα. Τώρα οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν την αποκατάσταση. Δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς προσπαθούν να ενώσουν το παζλ των εικόνων. Με το πέρας των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.
 
Οι εργασίες έχουν σταματήσει προς το παρόν, για προστασία των τοιχογραφιών και της εκκλησίας, ώστε να μην προκληθούν ζημιές, λόγω της υγρασίας που επικρατεί αυτή την περίοδο στην περιοχή. Αποφασίσθηκε να αναμένουν την άνοιξη, που ο καιρός θα είναι πιο καλός, ώστε να είναι ευκολότερη η απομάκρυνση του χωμάτινου όγκου.

Μάθε Ποντιακά

Γιεργάν - Το πάπλωμα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 86 επισκέπτες και 0 μέλη.