ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Όταν ένας πρώην υπουργός μιλάει για... Ρωσοπόντιους

Όταν ένας πρώην υπουργός μιλάει για... Ρωσοπόντιους

print
email

Υπ' όψην ο «Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής» είναι Σανταίος

Ανδρέας Ανδριανόπουλος για Ιβάν Σαββίδη
- Με έκπληξη αλλά ταυτόχρονα θυμό και απογοήτευση διάβασα το άρθρο ενός πρώην Βουλευτή, Υπουργού και Δημάρχου Πειραιά, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου ο οποίος με επιλεκτική εμφανώς ματιά σχολίασε τα διαδραματισθέντα στον δύσμοιρο χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια.

Δεν θα μπορούσε να προσπεράσει όμως τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό με τον τίτλο «Ο Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής» με τον οποίο ο πρώην υπουργός σχολιάζει τον Ιβάν Σαββίδη για όσα έκανε ή δεν έκανε, για όσα είπε ή δεν είπε για την ομάδα της οποίας είναι ο ιδιοκτήτης.

 

Ο χαρακτηρισμός αποδόθηκε στην Ελλάδα για να χαρακτηρίσει όλους τους, Ελληνικής καταγωγής, νεοπρόσφυγες που ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα από την δεκαετία του 30', του 60' αλλά και και κυρίως τη δεκαετία του 90'.

Τους θεωρούσανε «Ρώσους» έχοντας όμως βαθιά ριζωμένη την δική τους «Ελληνική» καταγωγή

Στα παράλια του Καυκάσου, της Κριμαίας αλλά και της Νότιας Σοβιετικής Ένωσης, όπου μετακόμισαν λίγο πριν την έναρξη των εκκαθαρίσεων και της Γενοκτονίας οι Έλληνες του Πόντου.

Εκεί όπου με την αυστηρότητα των κομμουνιστικών καθεστώτων, τους επέβαλλαν υποχρεωτικές αλλαγές επιθέτων, εκμάθηση Ρωσικής γλώσσας και αλλαγή ηθών και εθίμων, είτε όταν η κεντρική εξουσία έδινε την οδυνηρή επιλογή στους Ποντιακούς πληθυσμούς να διαλέξουν ανάμεσα σε γλώσσα ή θρησκεία, είτε τέλος από τη συνεχή τριβή με τους γηγενείς πληθυσμούς των εδαφών στα οποία ζούσαν, κάποιοι έχασαν την ταυτότητά τους και εξαφανίστηκαν στην απεραντοσύνη της νέας πατρίδας. Οι περισσότεροι όμως, κατόρθωσαν παράλληλα με τη νέα ζωή, να συντηρήσουν στην οικογένειά τους την ποντιακή καταγωγή και παράδοσή τους.

Η Ελληνική κοινωνία άργησε να τους αποδεχτεί και να τους καταλάβει. Ίσως και να μην το έκανε ακόμα αυτό

Πολλά από αυτά δυστυχώς έχουν γραφτεί και ίσως δεν είναι του παρόντος να τα επαναλάβουμε για ένα όρο αδόκιμο και άστοχο τον οποίο βλέπουμε να επαναλαμβάνεται με μία φτηνή νεοελλαδίτικη νοοτροπία, μία νοοτροπία της αμάθειας.

Θεόφιλος Κωτσίδης


Η ΠΟΠΣ παίρνει θέση υπέρ Σαββίδη

Οι κατάπτυστες ανθελληνικές αθλιότητες του οπαδού της θεωρίας του Φίλη περί «εθνοκάθαρσης», Ανδρέα Ανδριανόπουλου, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «News247.gr» έφεραν στο νου μου, τα λόγια του Ν.Καζαντζάκη «Δεν υπάρχει βαρύτερη τιμωρία να απαντάς στην κακία με καλοσύνη».

Θα το προσπαθήσω…

Ο «Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής», προς γνώση των ανίδεων, είναι Σανταίος στην καταγωγή, από την ηρωική Σάντα του Πόντου. Οι ως άνω δηλώσεις στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας, Τραντέλλενα Ιβάν Σαββίδη, προσβάλλουν όλους εμάς τους Έλληνες Ποντιακής καταγωγής.

Το υπό κρίση κείμενο του «παντογνώστη» Ανδριανόπουλου, δίνει την εικόνα κάποιου που παλεύει να στεριώσει με γράμματα, λέξεις και προτάσεις μία ανυπόστατη κατηγορία, που όλο του ξεφεύγει και η πένα του ανεξήγητα ξεγλιστρά από το ένα θέμα στο άλλο. Ίσως επειδή η προσωπική του ζωή έχει αποχρωματιστεί και νομίζει ότι και ο κόσμος γύρω του ξεβάφει…

Η αήθης αυτή προσπάθειά του, να επιτεθεί στον Ιβάν Σαββίδη, με τη σύνταξη ενός κατάπτυστου κειμένου, εξηγείται επαρκώς από το γεγονός ότι σπεύδει ταυτόχρονα να εξυμνήσει τα «χαρίσματα» του Μαρινάκη.

Το χειρότερο όμως για τον Ανδριανόπουλο  είναι ότι ο βίος και η πολιτεία του έως και σήμερα αμαυρώνουν την ιστορία της οικογένειάς του, που τίμησε με τη συνεισφορά της, την πολιτική και τον αθλητισμό.

Ρατσιστή Ανδριανόπουλε, ο πατριωτισμός του Ιβάν Σαββίδη εκφράζεται, μεταξύ πολλών άλλων, εμπράκτως, και με τις επενδύσεις του στην Ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο βαθειάς ύφεσης, σε μια περίοδο που οι Έλληνες ολιγάρχες μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Συνεπώς το γεγονός ότι ομιλεί, όχι την Ελληνική, αλλά την Ποντιακή διάλεκτο, δεν τον καθιστά λιγότερο Έλληνα από εσένα, αν αποδέχεσαι την Ελληνική σου ταυτότητα, γιατί με τα γραφόμενά σου μας κάνεις να αμφιβάλλουμε.

Γι’ αυτό, λοιπόν… «ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΣΙΓΑΝ ΤΟΥ ΛΑΛΕΙΝ».

Χριστίνα Σαχινίδου
Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων


Πηγή

Μάθε Ποντιακά

Ρούζω - Πέφτω

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 102 επισκέπτες και 0 μέλη.