ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Η Νατάσα χόρεψε Ποντιακά

Η Νατάσα χόρεψε Ποντιακά

print
email

Ανεφορίτσα καλόν κορίτσ

Κώστας Καραμανλής - Νατάσα Παζαϊτη
- Η σύζυγος του πρώην Πρωθυπουργού  Κώστα Καραμανλή, Νατάσα Παζαϊτη έβγαλε ασπροπρόσωπη τον σύζυγό της, στο γάμο του Γιώργου Σαββίδη, γιου του μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή στους γάμους συνήθως χορεύουν...

Ο κ.Καραμανλής δεν θέλησε να χορέψει, προτίμησε την ψιλοκουβέντα με ανέκδοτα και αναμνήσεις από το παρελθόν, με τον Πάνο Καμμένο και με τον μεγαλοεφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη, με τον οποίο κάθισαν και στο ίδιο τραπέζι.

 

Μάλιστα με τον μεγαλοεφοπλιστή έγινε συζήτηση και περί ΑΕΚ, με τον κ.Καραμανλή να συγχαίρει τον κ.Μελισσανίδη για την φετινή της πορεία και να παραδέχεται (παρ' ότι Παναθηναϊκών αισθημάτων) τη μελλοντική ηγεμονία της.

Αλλά η Νατάσα δεν είχε όρεξη ούτε για ποδόσφαιρο, ούτε για ανέκδοτα και σηκώθηκε να χορέψει Ποντιακούς χορούς! Χόρεψε περίφημα, το «Ανεφορίτσα». Με στητό το σώμα, τα πόδια ελαφρά ανοιχτά και τα χέρια άλλοτε υψωμένα και άλλοτε με λυγισμένους τους αγκώνες. Στο χορό την συνόδευσε ο Πόντιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Β' Θεσσαλονίκης) Σάββας Αναστασιάδης.

Η Νατάσα πραγματικά κέρδισε τις εντυπώσεις.

 

Ο χορός «Ανεφορίτσα»

Ο χορός «Ανεφορίτσα» χορευόταν στη Γαλίαινα της Ματσούκας. Είναι μια μορφή Σερανίτσας με μονό τικ (δύο επιτόπια τριαράκια). Με πιάσιμο από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες, με 4 βήματα προς τα δεξιά και 4 προς τα αριστερά. Το δεξί πόδι προπορεύεται και το αριστερό ακολουθεί. Τα χέρια δεν κινούνται.

Ο χορός κινείται προς τα αριστερά, σε κλειστό κύκλο και ο ρυθμός είναι πεντάσημος (5/8). Σαν όργανο χρησιμοποιείται η Ποντιακή λύρα και συνοδεύεται από τον εξής Ποντιακό στίχο:

«Κόρη κατήβα σο μαντρίν ελίεν η κιζέλα, εφώταξεν ο πρόσωπος άμον ντο εν ημέρα»


Είναι ο ίδιος χορός με την Κιζέλα, μόνο που τον συναντάμε και σε διπλό τικ. Και οι δύο έχουνε την ίδια μουσική και συνοδεύονται από το ίδιο τραγούδι. Ο χορός πήρε την ονομασία από τον στίχο του τραγουδιού.
 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μάθε Ποντιακά

Σαχτάρ - Η στάχτη

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 73 επισκέπτες και 0 μέλη.