ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Με ρωτούν, τι είσαι; Απαντώ, είμαι Πόντιος!

Με ρωτούν, τι είσαι; Απαντώ, είμαι Πόντιος!

print
email

Η δική μου πατρίδα, είναι κατεχόμενη

Πόντιος είμαι ότι θέλω κάνω
- Με ρωτούν καμιά φορά, τι είσαι; Απαντώ, είμαι Πόντιος και γεννήθηκα στις Σέρρες. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζω τον εαυτό μου, σαν Σερραίο και ταυτόχρονα ως Πόντιο. Οι Πόντιοι στην Ελλάδα δεν έχουμε αφομοιωθεί στο ανθρωπογενές περιβάλλον του Ελλαδικού χώρου, είμαστε όμως, πλήρως ενταγμένοι σ’ αυτό, ιδιαίτερα, μετά που έφυγε η πρώτη γενιά προσφύγων και όλοι οι Πόντιοι μιλούμε την νέα Ελληνική γλώσσα.

Έτσι όλοι μιλούμε και επικοινωνούμε με τις Αρχές και με όλους τους άλλους. Επίσης ήρθησαν οι φοβίες των γηγενών και των Ελληνικών Αρχών απέναντί μας. Διακριθήκαμε μέσα από τα ειδικά μας προσόντα και ανήλθαν πολλοί από εμάς όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, στον πνευματικό, και διοικητικό τομέα.

Ακόμα και στον πολιτικό εκλέξαμε βουλευτές, κάποιοι μπήκαν στις κυβερνήσεις, δεν έγινε κανείς πρωθυπουργός ή πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όταν η Ελλάδα θα θελήσει να σωθεί, από τον εαυτό της, θα κάνει Πόντιο πρωθυπουργό, περισσότερους υπουργούς, στρατηγούς, Μητροπολίτες, κλπ.


Ο αυτό-προσδιορισμος είμαι Πόντιος σήμερα δηλώνει μια ταυτότητα Εθνικό-Ιστορικό-Πολιτιστική, όχι κατά’ ανάγκην άμεσα γεωγραφική, γιατί την γεωγραφική μας ταυτότητα την άλλαξαν, χωρίς να ρωτήσουν τους προγόνους μας. Η δική μου η πατρίδα γεωγραφικά, είναι κατεχόμενη, την κρατούνε ξένοι. Οι απόγονοι των γηγενών κατοίκων που ζουν εκεί, γνωρίζουν ότι λείπουμε! Οι ακάντηλες εκκλησίες, τα έρημα μοναστήρια, οι κατεστραμμένες Αγιογραφίες στους τοίχους, είναι δικές μας. Οι Αρχαίες μαρμάρινες επιγραφές είναι τ’ εμέτερα, οι ταφόπλακες από τα ανασκαμμένα νεκροταφεία είναι τ’ εμέτερα!!

Αν ακούσεις Πόντιο να λέει τη φράση «Σην πατρίδαν» δεν εννοεί τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά τον τόπο που γεννήθηκαν ο παππούς και η γιαγιά. Ο πάππον μ’ και η καλομάνα μ’. «Σην πατρίδαν» έλεγεν η καλομάνα μ’ και η γούλατς εγομούντον και εσκάλωνεν το μοιρολόι!!


- «Ατά αδάκες τ' εμέτερα είναι» είπα έναν κορίτς σην Τραπεζούνταν.
- «Ναι είπεν, τ' εμέτερα και τ' εσέτερα. Κύριος Άγγελος, άμον εμάς καλατσεύς, σο χωρίον εμούν έζηνες;».
- «Όχι σην Ελλάδα. Τα Ρωμαίικα έμαθα τα ασήν καλομάνα μ'. Πρώτα Ποντιακά εκαλάτσεψα και επ' εκεί νεοελληνικά έμαθα σο σχολείον».


Είμαι Πόντιος σημαίνει ότι έχω βαθειά στη μνήμη μου τον Ελληνισμό, τους χορούς μου, την δική μου μουσική, την Ποντιακή διάλεκτο με την οποία κουβαλώ μέσα μου τον Θείο Όμηρο, τους Αρχαίους Ίωνες. Τα ήθη και έθιμα του Ιστορικού Πόντου, την ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας, τις διώξεις των Τούρκων, αλλά και την αντίσταση σ’ αυτούς.

Είμαι Πόντιος σημαίνει ότι αγωνίζομαι για την δικαίωση τις φυλής μου, μέχρι να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία και τα απότοκα εγκλήματα της!

Είμαι Πόντιος σημαίνει δεν αδικώ κανέναν, αλλά ζητώ την δικαίωση της φυλής μου. Είμαι άνθρωπος που έχει μέσα στην καρδιά του την Ελλάδα, την ψυχή του στον Πόντο και το νου στην Οικουμένη...


Άγγελος Ασλανίδης

Το παραπάνω άρθρο πρωτο-δημοσιεύθηκε ως σχόλιο, στη σελίδα του Lelevose.GR

Μάθε Ποντιακά

ʼκ'σον - ʼκουσε

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 116 επισκέπτες και 0 μέλη.