ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Αυτός είναι ο Ιβάν Σαββίδης

Αυτός είναι ο Ιβάν Σαββίδης

print
email

Χρόνια Πολλά Ιβάν!

Ιβάν Σαββίδης
- Ο Ιβάν Σαββίδης, γεννημένος στις 27 Μαρτίου 1959, στην Σάντα της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας της Γεωργίας, γιορτάζει σήμερα τα 57α γενέθλια του. Ο Έλληνας ομογενής επιχειρηματίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ζωή μας... το 2006.

Έκτοτε, ως ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, βρίσκετε αρκετά συχνά στο προσκήνιο της ποδοσφαιρικής μας επικαιρότητας. Μάλιστα, είναι κεντρικό πρόσωπο και πρωταγωνιστής των τελευταίων γεγονότων, στον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Παράλληλα έχει αναπτύξει ποικίλες κοινωνικές, πολιτιστικές, επιχειρηματικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες, όπως φαίνονται εξάλλου και από το βιογραφικό στην προσωπική ιστοσελίδα του και τις οποίες σας παρουσιάζουμε παρακάτω, αναλυτικά...


Ο Πόντιος από την Σάντα

Ο Ιβάν Σαββίδης του Ιγνάτιου γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959, στο Ελληνικό χωριό Σάντα, της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας. Είναι το όγδοο παιδί, οικογένειας εργατών Ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Μετά την 7η τάξη του σχολείου, ο Ιβάν Σαββίδης μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόφ στον Ντον, όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο Ντενίσοβσκαγια της περιοχής Μαρτίνοβσκ, της περιφέρειας Ροστόφ.

- Το 1977 κατετάγη στο Σοβιετικό Στρατό, από όπου αποστρατεύθηκε με το βαθμό του λοχία. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου!

- Το 1988, χωρίς να σταματήσει να εργάζεται, αποφοίτησε από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, από το τμήμα Logistics.

- Το 1992 και με τη Σοβιετική κατάρρευση, το κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον ιδιωτικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε «Donskoy Tabak». Το 1993, διορίστηκε Γενικός Διευθυντής της εταιρίας και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της «Donskoy Tabak», της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας

- Το 1998 άρχισε την πολιτική του δραστηριότητα.

- Μεταξύ 2002 και 2005 διετέλεσε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ροστόφ. Από το 2005, είναι πρόεδρος της έτερης μεγάλης ομάδας του Ροστόφ στον Ντον, της «Σ.Κ.Α. Ροστόφ», ενώ στις 10 Αυγούστου 2012, απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ.

- Από το 2012 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου επιχειρήσεων «AGROCOM» (ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004) και περιλαμβάνεται στη λίστα των 200 μεγαλύτερων Ρωσικών εταιρειών, σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes. Επιχειρεί στους τομείς της καπνοβιομηχανίας, της επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, της αγροτικής οικονομίας, της συσκευασίας, του λιανικού εμπορίου. Ο Όμιλος AGROCOM ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον.

- Τον Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε τη διαχείριση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία Παλλάς», ενώ τον Μάρτιο πέρασε στα χέρια του το 82% της καπνοβιομηχανίας «ΣΕΚΑΠ» που έχει έδρα στην Ξάνθη.

- Ο Ιβάν Σαββίδης είναι Διδάκτωρ οικονομικών επιστήμων, έχοντας δημοσιεύσει 10 επιστημονικές εργασίες σχετικά με το Marketing και τα Logistics.

- Επίσης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπιλιάρδου της Νότιας Ομοσπονδιακής περιφέρειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Η κοινωνική δραστηριότητα

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο Ιβάν Σαββίδης έχει αναπτύξει και έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Είναι Προέδρος της Εθνο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας και Συντονιστής της ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ. Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.

Το 2013 για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των Ρωσο-Ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στον Ελληνικό λαό, στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργό κοινωνική και φιλανθρωπική δράση στον κ.Ιβάν Σαββίδη απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Έλληνα πολίτη.


Αξίζει να σημειωθεί πως το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη υλοποιεί προγράμματα που αποσκοπούν στην πνευματική αναγέννηση και αποκατάσταση των Ορθόδοξων κειμηλίων, δημιουργική ανάπτυξη της νεολαίας, προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά έργα.

Ο συνολικός όγκος των φιλανθρωπικών προσφορών είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο


Η πολιτική δραστηριότητα

Μέχρι το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Ενώ από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας.

Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Για τα επιτεύγματα στις δημόσιες, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και για τη συμβολή του στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης έχει τιμηθεί με πολλά κρατικά βραβεία, όπως το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού, Παράσημο Τιμής της Ρωσίας, παράσημο «Για τη μεγάλη προσφορά προς τη Πατρίδα» IV βαθμού, μετάλλιο «Για την προσφορά» στο έργο της αναγέννησης των Κοζάκων του Ντον, παράσημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπαινοι από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Περιφερειάρχη της περιφέρειας του Ροστόφ και το δήμαρχο του Ροστόφ στον Ντον.

Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε κύριο ρόλο στην αποδοχή από το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), των Ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών της Μαύρης Θάλασσας χωρών, ως μέλη του. Συγκεκριμένα, από το 2004 είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από το 2006 είναι συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδου και έχει δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο.

 

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO - Ένα μικρό αφιέρωμα / βιογραφικό για τον Ιβάν Σαββίδη, το οποίο προβλήθηκε κατά την περυσινή επίσκεψη του, στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης

Μάθε Ποντιακά

Σαχτάρ - Η στάχτη

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 109 επισκέπτες και 0 μέλη.