ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Κλειστή η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Κλειστή η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

print
email

Φέτος τον Δεκαπενταύγουστο

Παναγία Σουμελά - Τραπεζούντα
- Κλειστή θα παραμείνει φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, η Μονή της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, λόγω εργασιών αναστήλωσης, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση (Σεπτέμβριος 2015) του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας.

Στη Μονή της Παναγίας Σουμελά πραγματοποιούνται έργα αναπαλαίωσης και αποκατάστασης και καθώς οι εργασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, αποφασίστηκε να μην δοθεί άδεια για την τέλεση της φετινής Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου, για λόγους ασφαλείας του συγκροτήματος και των επισκεπτών.

 

Χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο που είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη Μονή και κυρίως οι Έλληνες που κάνουν ταξίδι στον Πόντο, μένουν με μια πικρή απογοήτευση. Καθώς ενώ είναι ανοιχτός ο δρυμός, η ίδια η Μονή, που λειτουργεί ως μουσείο, παραμένει κλειστή. Και μπορεί σκαλωσιές να μην έχουν στηθεί ακόμα γύρω από την ιστορική Μονή του Πόντου, οι εργασίες αναστήλωσης όμως είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Πάντως όσοι προγραμματίζουν ταξίδι και θέλουν να δουν αυτό το υπέροχο κόσμημα της Ορθοδοξίας, καλό είναι να γνωρίζουν ότι οπτική πρόσβαση δεν υπάρχει από κανένα σημείο στον περιβάλλοντα χώρο. Οι αρμόδιες Αρχές επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν πολύ πριν από τα εκδοτήρια, μετά από τα οποία ξεκινούν και τα σκαλιά που οδηγούν στη Μονή.

Το κοντινότερο σημείο στο οποίο επιτρέπεται να φτάσει κάποιος, δεν έχει οπτική επαφή με το κτηριακό συγκρότημα της Μονής


Εναλλακτική πρόταση για να θαυμάσει κάποιος την Παναγία Σουμελά είναι το σημείο όπου τα ντολμούς (μικρά λεωφορεία) αφήνουν τους επισκέπτες. Από εκεί η θέα είναι συγκλονιστική και κόβει την ανάσα. Επίσης, αν προτιμήσει κάποιος να πάει από το μονοπάτι, θα απολαύσει μια διαδρομή 45 περίπου λεπτών μέσα σε οργιώδη βλάστηση, ενώ θα δει σε κάποιο σημείο τη Μονή να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του!

Ας ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι απαγορεύσεις θα είναι προς όφελος του Μοναστηριού και των επισκεπτών - προσκυνητών.

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μάθε Ποντιακά

Ξύγαλαν - Το γιαούρτι

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 111 επισκέπτες και 0 μέλη.