ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Παναγία Σουμελά στην Κύπρο

Παναγία Σουμελά στην Κύπρο

print
email

Ένα χρέος στην Αγία Μητέρα των Ποντίων

Παναγία Σουμελά - ΚΥΠΡΟΣ
- Ο πρώτος Ναός της Παναγίας Σουμελά στην Κύπρο χτισμένος μάλιστα από χέρια Ποντίων, θα είναι σύντομα έτοιμος για να φιλοξενήσει τους πιστούς της μεγαλονήσου, που θα προσεύχονται στην Υπεραγία Θεοτόκο, Μητέρα του Ιησού Χριστού και Μητέρα όλων μας. Κι αυτό χάρη στο όραμα ενός Πόντιου!

Η βαθιά πίστη και αγάπη μιας χούφτας ανθρώπων, ένα όραμα, ένα χρέος και η μνήμη της πατρίδας των προγόνων. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να δώσουν δύναμη και να γκρεμίσουν όποια εμπόδια εμφανίζονται στο δρόμο...

 


Αυτά τα χαρακτηριστικά κυριαρχούν και στους ανθρώπους του Ιδρύματος Αρωγής Ελλήνων του Πόντου «Παναγία Σουμελά» που ιδρύθηκε έχοντας έναν μεγάλο στόχο. Να χτίσουν τον πρώτο Ιερό Ναό Παναγίας Σουμελά στην Κύπρο, στο νησί όπου ζουν χιλιάδες Πόντιοι και τελικά έμελλε να είναι αυτοί που θα ανεγείρουν την υπέροχη αυτή Εκκλησία.

Ένα όνειρο ζωής, ένα χρέος στον Πόντο και στην Αγία Μητέρα όλων των Ποντίων, θα εκπληρωθεί σε μικρό χρονικό διάστημα

 

Το όνειρο και τα πρώτα βήματα

Εμπνευστής, οραματιστής και πλέον πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Αβραάμ Αναστασιάδης, ένας οικογενειάρχης που ζει κοντά στη Λάρνακα. Το 1999 ξύπνησε ξαφνικά αφού είδε την Παναγία στον ύπνο του και ανακοίνωσε στην οικογένειά του την απόφαση, να χτίσει έναν Ναό αφιερωμένο στην Παναγία Σουμελά.

Ένας άνθρωπος που δεν του περισσεύουν τα χρήματα αλλά με απύθμενη αγάπη για τον Πόντο, την Ορθοδοξία, την Παναγία Σουμελά άρχισε μόνος του έναν τιτάνιο αγώνα, χτυπώντας αρχικά κυβερνητικές πόρτες. Πέντε χρόνια αργότερα, κι αφού είχε ιδρυθεί το Ιδρυμα, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε την παραχώρηση τεμαχίου γης 2.500 τ.μ. στο Αλεθρικό (κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας).

Ο Άλκης Αναστασιάδης, πρόεδρος της Νεολαίας του Ιδρύματος, μαζί με τον πατέρα του έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν αυτό το έργο, που θα είναι μια παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Όπως όμως εξηγεί, η εκκλησιά αυτή θα είναι ξεχωριστή για έναν ακόμη λόγο, γιατί θα έχει χτιστεί από απλούς ανθρώπους με καταγωγή από τον Πόντο, οι οποίοι αμισθί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, με αυταπάρνηση και πολλές φορές πάνω από τις φυσικές τους δυνατότητες.

«Η εκκλησιά αυτή είναι για όλους εμάς ένα μεγάλο όνειρο. Είναι ένα χρέος στους προγόνους μας. Μπορεί να αργήσαμε, αλλά θα είναι η δική μας εκκλησιά, αφιερωμένη στην Παναγία Σουμελά»

...λέει χαρακτηριστικά ο Αλκης Αναστασιάδης που μέσα από το λόγια του μεταφέρει τους κόπους, τον πόνο, τις δύσκολες στιγμές. «Έτσι έχτιζαν οι ξεριζωμένοι πρόγονοί μας, τους δικούς τους ναούς πριν από 100 χρόνια...», συμπληρώνει νοσταλγικά.

 

Το χρήμα ήταν αυτό που έλειπε

Σε πόσο καιρό όμως θα είναι έτοιμος ο Ιερός Ναός; Ο Αλκης θεωρεί πως αν υπήρχαν τα χρήματα τότε... «Σε 6 μήνες θα είχε τελειώσει. Αλλιώς θα τελειώσει σε δύο ή τρία χρόνια». Και για τι ποσό μιλάμε; «Το υπολογίζω στις 150.000 ευρώ. Μακάρι να βρεθεί ένα χεράκι και να δώσει αυτό το ποσό».

Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές 10 - 20 ή 30 άτομα από διάφορα μέρη της Κύπρου φτάνουν στο Αλεθρικό και χτίζουν. Ηλεκτρολόγοι, πλακατζήδες, υδραυλικοί, απλοί εργάτες προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Όμως, τα υλικά κοστίζουν, τίποτα δεν μπορούσε να γίνει χωρίς χρήματα. Πρόσφατα μάλιστα εστάλη επιστολή στο φιλανθρωπικό Ιδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» με την οποία ενημερώνουν για την πρόοδο του έργου και αναμένουν απάντηση στο αίτημα για βοήθεια.

Ελπίζουν ότι έτσι θα μπει το τελευταίο λιθαράκι, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες....


«Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.Χρυσόστομος μας συμπαραστάθηκε και μας βοήθησε πάρα πολύ. Επίσης η Αρχιεπισκοπή Κύπρου δώρισε ένα εικονοστάσιο, το οποίο είναι έτοιμο, βρίσκεται στις αποθήκες και θα τοποθετηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο Ναός» λέει ο Αλκης Αναστασιάδης.  Αναφέρεται μάλιστα στην πρώτη συνάντηση του πατέρα του με τον Μακαριώτατο, ο οποίος τον ρώτησε:

«Δεν είναι για εσάς όλες οι εκκλησίες ίδιες;» με τον πατέρα του να απαντάει: «Όχι, εμείς έχουμε την Παναγία Σουμελά και τέτοιος ναός δεν υπάρχει στην Κύπρο»

Τότε ο Μακαριώτατος έδωσε την έγκρισή του. Μάλιστα έδωσε εντολή, ώστε την αμέσως επόμενη Κυριακή να πραγματοποιηθεί σχετικός έρανος στις εκκλησιές του νησιού. Με τα χρήματα αυτά άρχισαν τα πρώτα έργα για τα θεμέλια.

 

Η συνέχεια ήταν εξίσου δύσκολη

Τα υλικά τελείωναν γρήγορα, τα χρήματα από δωρεές πιστών, ιδιωτών εξαντλούνταν άμεσα. Ο Αβραάμ Αναστασιάδης πήρε δάνειο, ωστόσο το ποσό ήταν μικρό σε σχέση με το μέγεθος του έργου (500 τ.μ. θα είναι το συνολικό εμβαδό του ναού). Τα σχέδια και τη μελέτη έκανε ο Αρχιμανδρίτης π.Ανδρέας Βορκάς που είναι και αρχιτέκτονας και βρίσκεται στο ΔΣ του Ιδρύματος, όπως και ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεόδωρος Τσιούπης, που κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή, αμισθί.

Το νερό μόλις πρόσφατα έφτασε στο οικόπεδο, ενώ ρεύμα δεν υπάρχει. Όπως αναφέρει ο κ.Αναστασιάδης: «Υπάρχει η υπόσχεση του προέδρου κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ.Αβέρωφ Νεοφύτου ότι θα δώσει εντολή στην εταιρεία της ηλεκτρικής ενέργειας να δοθεί ρεύμα και πιστεύουμε πως είναι θέμα χρόνου να γίνει και αυτό».

 

Ο θεμέλιος λίθος και η εικόνα της Παναγίας

Ο Αβραάμ Αναστασιάδης από τις πρώτες κινήσεις του ήταν να βρεθεί στην Ελλάδα και στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο, ευελπιστώντας να έχει την στήριξη. Στο Ιδρυμα δωρίστηκε ένα ακριβές αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, την οποία παρέδωσε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ.Παντελεήμων το 2009, όταν τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος της «Παναγίας Σουμελά της Κύπρου», από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου παρουσία όλων των Μητροπολιτών του νησιού.

Από τότε έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στα έργα, αν συνυπολογιστούν η έλλειψη ρευστού και το γεγονός πως η δουλειά δεν γίνεται από οργανωμένα συνεργεία, αλλά από ανθρώπους που δουλεύουν εθελοντικά, μερικές ημέρες την εβδομάδα...


Η ανέγερση του Ναού θα δώσει μεγάλη χαρά όχι μόνο στους ανθρώπους που έχουν προσφέρει με τα χέρια τους. Ούτε μόνο στους 25.000 Ποντίους που ζουν στην Κύπρο, αλλά σε όλο τον Κυπριακό λαό με τη βαθιά Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, που ευλαβείται την Παναγία Σουμελά και δείχνει αλληλεγγύη στους Ποντίους.

Οι οποίοι πριν από 100 χρόνια γνώρισαν την βαναυσότητα της Τουρκίας, που επέδειξε ένα τρομακτικό και βάναυσο πρόσωπο και πριν από μερικές δεκαετίες, στο όμορφο νησί της Κύπρου...

 

Πηγή

Μάθε Ποντιακά

Κεμεντζές - Η Ποντιακή λύρα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 60 επισκέπτες και 0 μέλη.