ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Μια Κυριακή στο Ποντιακό χωριό

Μια Κυριακή στο Ποντιακό χωριό

print
email

Δράσεις παράδοσης και πολιτισμού

Κυριακή στο Ποντιακό χωριό
- Παράλληλα με τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν το καλοκαίρι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, θα υλοποιηθεί και πλέγμα θεματικών δράσεων που αφορούν τον Πόντο και τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, το θέατρο και τη διατροφή.

Σχεδιάζονται αυτές οι δράσεις να ολοκληρωθούν με μια εκδρομή την άνοιξη, μία «Κυριακή στο Ποντιακό χωριό», προκειμένου οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να έλθουν σε επαφή με ανθρώπους, κυρίως μεγάλης ηλικίας και να συζητήσουν μαζί τους...

 

Θα επιλεγούν χώροι όπως καφενεία σε χωριά των Νομών Κιλκίς, Σερρών και Πέλλας, στα οποία οι κάτοικοι είναι κατ' εξοχήν Ποντιακής καταγωγής

 

Επόμενο «στοίχημα» στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συνδέσμου με το ΠΑ.ΜΑΚ. είναι η δημιουργία σχολείου διδασκαλίας Ποντιακής διαλέκτου, με ερευνητικό περιεχόμενο και επιστημονική οργανωτική υποδομή.

Προ ημερών, συμφωνήθηκε κι η διεύρυνση της συμφωνίας των δύο φορέων με την ένταξη σε αυτήν και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), για την εξ' αποστάσεως διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου σε ομογενείς.

Σε συνάντηση μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιου Οσιπίδη, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που διαθέτει το ΠΑ.ΜΑΚ., με στόχο την καλλιέργεια και διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου, όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, όπου υπάρχει έντονο Ποντιακό στοιχείο.

Ήδη έχουν κατασταλάξει στους στόχους και τους σκοπούς, ενώ βρίσκονται στη σύνταξη του συμφώνου, το οποίο θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών.

 

Μάθε Ποντιακά

ʼκ'σον - ʼκουσε

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 11 επισκέπτες και 0 μέλη.