ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Νέο όχι των Τούρκων

Νέο όχι των Τούρκων

print
email

Για Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά

Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά
- Νέο όχι είπαν οι Τουρκικές αρχές στο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να τελεσθεί Θεία Λειτουργία, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά.

Η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του Μοναστηριού, με αποτέλεσμα οι χώροι του να μην είναι επισκέψιμοι. Όπως διαβεβαίωσαν η ιστορική μονή θα είναι επισκέψιμη πριν το Δεκαπενταύγουστο του 2018.

 

 

Δεν διευκρίνισαν εάν θα δώσουν εκ νέου «το πράσινο φως» προκειμένου να τελεσθεί Θεία Λειτουργία μετά την αποπεράτωση των εργασιών

Σύμφωνα με το λακωνικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Πρωτόθρονη Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα τελέσει στις 23 Αυγούστου 2017, τη Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης, κοντά στην Αρτάκη Κυζίκου.


Οι εργασίες αποκατάστασης

Οι εργασίες στην Παναγία Σουμελά πραγματοποιούνται από το 2015, παρά το ότι το Τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, είχε διαβεβαιώσει ότι θα ολοκληρώνονταν μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με το υπουργείο θα στηριχθεί ο βράχος που έχει ανεγερθεί το μοναστήρι και μεταξύ άλλων θα συντηρηθούν οι τοιχογραφίες. Το 73% των κτισμάτων θα αποκατασταθούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης της Daily Sabah, που επικαλείται τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu, το έργο αναμένεται να κοστίζει περίπου 1.3 εκατομμύρια δολάρια.

Με βάση τα στοιχεία του ίδιου δημοσιεύματος και στο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου. Τις εργασίες πραγματοποιούσαν ούτε για ένα, ούτε για δύο, αλλά για 14 χρόνια, 6 εταιρείες! Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα να προκληθούν ζημιές στο μοναστήρι.


Ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της Τουρκίας

Η Μονή Παναγίας Σουμελά είναι από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Τουρκίας και εντάσσεται στο χάρτη των μνημείων του Θρησκευτικού Τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας, τους πρώτους 6 έξι μήνες του 2012 το μνημείο ήταν ανάμεσα στα 13 πιο δημοφιλή και περισσότερο επισκέψιμα. Η λίστα περιλάμβανε συνολικά 189 μουσεία και 131 ιστορικά μέρη.

Πέντε χρόνια μετά, η επισκεψιμότητα του μνημείου έχει εκτιναχθεί. Μεταβαίνουν στον Ιερό αυτό τόπο, περίπου 1 εκατομμύριο επισκέπτες, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Άραβες. Χιλιάδες είναι και οι Έλληνες που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

 

Μάθε Ποντιακά

Αγροτέρ - Το σκιάχτρο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 114 επισκέπτες και 0 μέλη.