ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Πλατεία Ποντίων στον Ωρωπό

Πλατεία Ποντίων στον Ωρωπό

print
email

Θυρανοίξια Ιερού Ναού Αγίου Ευγενίου

Ωρωπός - Πλατεία Ποντίων
- Με πλούσια ιστορία κατά την αρχαιότητα, καθώς αποτελούσε ένα εύρωστο αγροτικό κέντρο, αλλά και με αντίστοιχη δραστηριότητα στα βυζαντινά χρόνια, ο Ωρωπός είναι ένα από τα σημεία στην Ελλάδα που οι Πόντιοι ρίζωσαν και δημιούργησαν.

Θέλοντας να κάνει αισθητή την παρουσία του Πόντου στη συγκεκριμένη πόλη της βορειοανατολικής Αττικής, στις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου, ο δραστήριος Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού μπορεί να καυχιέται ότι δημιούργησε ένα ορόσημο...

 

 

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου, Πολυχρόνη Λεμονίδη και με την οικονομική βοήθεια του Θανάση Μαρτίνου, το 2015 ξεκίνησε να χτίζεται στα Νέα Παλάτια, στην οδό Μικράς Ασίας κάτω από τον Προφήτη Ηλία, ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ευγένιο τον Τραπεζούντιο.

Μαζί με το Ιερό Ναό και η πλατεία Ποντίων, με το ομώνυμο μνημείο, το οποίο φέρει το παρακάτω μήνυμα:

«Ο λαός των Ποντίων βράχος ακλόνητος στο πέρασμα των αιώνων»

 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των εργασιών, σήμερα Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, ο Σύλλογος Ποντίων Ωρωπού θα γιορτάσει με τα μέλη και τους φίλους του, τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού αλλά και τα εγκαίνια της πλατείας Ποντίων.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου ελπίζουν ότι σύντομα, όταν συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, θα μπορέσουν να γιορτάσουν και την ολοκλήρωση των εργασιών του Μουσείου, που επίσης βρίσκεται στην ίδια πλατεία. Το Μουσείο θα στεγάζεται στη δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε το 1924 από τους Πόντιους, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Ωρωπό.

 

Στην τελετή θυρανοιξίων και στον εσπερινό θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ενώ θα ακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το παρών θα δώσουν και τα μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωρωπού «Η Κρήτη», καθώς και Ρώσοι χορευτές.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Ωρωπού.

 

Μάθε Ποντιακά

Καλομάνα - Η γιαγιά

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 85 επισκέπτες και 0 μέλη.