ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Το μεθυστικό μέλι του Πόντου

Το μεθυστικό μέλι του Πόντου

print
email

Παλαλόν μέλ΄ έφαες;

Παλαλόν μέλ΄
- Σε πολλά ορεινά χωριά του Πόντου, όπου τα τρόφιμα ήταν άφθονα, δεν υπήρχε τίποτα το παράξενο, εκτός από τα σμήνη των μελισσών που ήταν πολλά. Και όσοι από τους στρατιώτες, γράφει ο Ξενοφών στην Κύρου Ανάβασις, έτρωγαν από τις κερήθρες τους, έχαναν τα λογικά τους, έκαναν εμετό, τους έπιανε διάρροια και κανείς δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος στα πόδια του.

Όσοι όμως είχαν φάει λίγη ποσότητα, έμοιαζαν με μεθυσμένους ανθρώπους, ενώ από όσους είχαν φάει πολύ, άλλοι έμοιαζαν με τρελούς και άλλοι με πεθαμένους. Ήταν πεσμένοι καταγής τόσο πολλοί, που νόμιζες πως είχε γίνει μεγάλη καταστροφή στο στράτευμα. Συγχρόνως, επικρατούσε μεγάλη ακεφιά...

 

Την επόμενη μέρα όμως, αποδείχτηκε πως δεν είχε πεθάνει κανείς. Ταυτόχρονα έρχονταν στα συγκαλά τους. Την τρίτη ημέρα και την τέταρτη σηκώνονταν σαν να είχαν πάρει προηγούμενα κανένα δυνατό φάρμακο.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι τα χωριά τούτα είναι αυτά που βρίσκονται στην κοιλάδα του ποταμιού της Ματσούκας, τα λεγόμενα με ένα όνομα Χαψίν ή Χαψίκιοι. Εκεί φυτρώνει η Ποντιακή Αζαλέα (θάμνος), της οποίας το λουλούδι αντλώντας οι μέλισσες παράγουν το μεθυστικό μέλι, που ο Πόντιος ιστορικός Στράβων της αρχαιότητας το ονόμαζε «μαινόμενον». Ακόμη και τα ζώα δεν τρώνε από τα άνθη της, γιατί είναι δηλητηριώδη....
 

«Τα μελεσσίδα ντ’ εβόσκουσαν το τσιφίν, εποίν’ναν παλαλόν μέλ’ και όντες έτρωγαν ατο ανθρώπ’, εζαλίουνταν»


Οι Έλληνες Πόντιοι του τόπου, ως τον ξεριζωμό τους το 1922-1924, το έλεγαν «παλαλόν μέλ’», «ζαντόν μελ» (παλαβό μέλι) και οι Τούρκοι «ντελί μπαλ» (τρελό μέλι) και όλοι βεβαίωναν ότι όταν το έτρωγαν ωμό, τους μεθούσε.

Οι κάτοικοι του Πόντου, που γνώριζαν το αντίδοτο για να εξουδετερώνουν τη δράση από το «παλαλόν μέλ’», έτρωγαν ταυτόχρονα κρεμμύδι ή το άφηναν για έναν χρόνο ώστε να ζαχαρώσει και να χάσει τις δηλητηριώδεις ιδιότητές του. Ως αντίδοτο στα ζώα χρησιμοποιούσαν το «χαψοζώμ’», το ζωμό από παστά ψάρια, το οποίο προκαλούσε δίψα στο ζώο, που έτσι έπινε μεγάλες ποσότητες νερού και βοηθούσε στην αραίωση και απομάκρυνση της τοξικής ουσίας.

Το μέλι είναι από τις πιο εύκολα αφομοιώμενες τροφές, γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρεία στη ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία και τη φαρμακευτική.

 

Της Αναστασίας Κορκοτίδου

Μάθε Ποντιακά

ʼκ'σον - ʼκουσε

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 91 επισκέπτες και 0 μέλη.