ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» του Πειραιά

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» του Πειραιά

print
email

Αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας

«Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά
- Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής  και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Μαϊου 2017, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά.

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου είναι έργο του εικαστικού κ.Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις, που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

 

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση  για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
 

Αυτό το μνημείο, στην καρδιά του Πειραιά,
θα υπενθυμίζει στους Έλληνες αλλά και σε όσους θα φτάνουν στον Πειραιά,
την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Συγκλονιστικά ήταν τα δρώμενα που πλαισίωσαν την εκδήλωση, με τη διαδικασία του Πυρρίχιου χορού από συγκρότημα πυρριχιστών. Καθώς και του συμβολισμού τιμής και μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση χώματος από τον Πόντο και αγιάσματος από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  κ. Γεώργιο  Βαρυθυμιάδη.


Το Μνημείο Ποντιακής Γενοκτονίας στον Πειραιά όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που  το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ.Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, Ειρήνης, από το γένος  των Υψηλαντών.

 

Μάθε Ποντιακά

Τιδέν - Τίποτα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 102 επισκέπτες και 0 μέλη.