ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα République du Pont

République du Pont

print
email

Δημοκρατία του Πόντου

Δημοκρατία του Πόντου
- Οι Πόντιοι αντάρτες και ο μονοκέφαλος αετός είναι η βασική θεματική της διακόσμησης, αλλά και των ειδών ρουχισμού, των καταστημάτων με την ονομασία «République du Pont» (Δημοκρατία του Πόντου).

Πρόκειται για αλυσίδα καταστημάτων, όχι μόνο με έμπνευση από τον Πόντο, αλλά που περιλαμβάνει τόσο casual ρούχα - όσο και επίσημα ενδύματα. Με καταστήματα στη Ρωσία, στη Γεωργία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).


 

Ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων «République du Pont» είναι ο Γιώργος Μαρτασίδης. Γεννημένος στην Τιφλίδα, με τις ρίζες των προπαππούδων και των προγιαγιάδων του (από την πλευρά του πατέρα του) να είναι από την Τραπεζούντα και από την πλευρά της μητέρας του, από την Αργυρούπολη.

Πριν από 12 χρόνια ξεκίνησε μια δράση, με μπλουζάκια με τη στάμπα «Είμαι Πόντιος», τα οποία μοιράστηκαν σε έναν σχετικά κλειστό κύκλο. Πολύ γρήγορα γεννήθηκε η επιθυμία να δημιουργήσει τη δική του συλλογή ρούχων... η οποία εξελίχθηκε σε αλυσίδα καταστημάτων!


Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία που αφηγείται, για τον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκε την ονομασία των καταστημάτων του:

«Η ιδέα μου ήρθε περίπου πριν από δώδεκα χρόνια, όταν βρήκα έναν χάρτη που έγραφε πάνω "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ" στη Γαλλική γλώσσα. Ήταν ένας χάρτης που όριζε τα σύνορα της προτεινόμενης Ποντιακής Δημοκρατίας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη στο Α' Παμποντιακό Συνέδριο το 1918 στη Μασσαλία. Κάπως έτσι μου ήρθε στο νου αυτή η ονομασία, που χρησιμοποιείται επισήμως εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αρχικά, τα ρούχα ήταν διαθέσιμα μόνο σε επιδείξεις μόδας. Στη συνέχεια άνοιξαν τα καταστήματα στη Μόσχα το 2012, στην Τιφλίδα της Γεωργίας το 2013 και στην Πίζα της Ιταλίας πριν από έναν χρόνο. Η διακόσμηση σε όλα τα καταστήματα είναι βυζαντινού στυλ, με φόντο και την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας.

 

Τα ρούχα με τους Πόντιους αντάρτες κάνουν θραύση στην Ιταλία!

Το κατάστημα της Πίζας είναι πραγματικά πανέμορφο. Πολλοί ντόπιοι Ιταλοί ψωνίζουν μπλούζες με Πόντιους αντάρτες, ανάμεσα στην ποικιλία των ρούχων που έχει το μαγαζί.

«Όταν το επισκέφτηκα πέρσι το καλοκαίρι, συνάντησα δύο πελάτες, τον Λεονάρντο και τον Ντάβιντε από την Καλαβρία της Ιταλίας, όπου ζουν πολλοί Έλληνες. Μιλούσαν στην Ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας, που την αποκαλούσαν Γκρίκο (Γρεκάνικα). Ήταν πραγματικά εκπληκτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρτασίδης.

 

Καταστήματα «République du Pont»

Στην Ελλάδα, καταστήματα της αλυσίδας «République du Pont» μπορείτε να βρείτε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

ΑΘΗΝΑ - Ανδρέα Παπανδρέου 11 - Γλυφάδα - Τηλ: 216.800.3003

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Προξένου Κορομηλά 45 - Τηλ: 231.600.8889

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μάθε Ποντιακά

ʼκ'σον - ʼκουσε

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 100 επισκέπτες και 0 μέλη.