ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Χαιρετισμός Νίκου Φίλη

Χαιρετισμός Νίκου Φίλη

print
email

Στο 18ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
- Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, επ' ευκαιρία του «18ου Συναπαντήματος της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων», το οποίο λαμβάνει χώρα στο Βέρμιο, από 14 έως 17 Ιουλίου 2016.

«Πατώντας γερά στο παρελθόν και ανασκαλεύοντας την παράδοση, ο πολιτισμός έχει ανάγκη να ανανεώνεται με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, για να παραμένει ζωντανός και ακμαίος», τονίζει μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης...

 

 

Ο χαιρετισμός

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το 18ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας που ξεκινά σήμερα στην «Παναγία Σουμελά». Λυπάμαι που ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι κοντά σας, εύχομαι όμως να μας δοθεί η ευκαιρία να συναντηθούμε στο κοντινό μέλλον. Μαζί με αυτή την ευχή, επιτρέψτε μου να διατυπώσω επιγραμματικά ορισμένες σκέψεις.

Η Ιερά Μονή «Παναγία Σουμελά», στην οποία σήμερα βρίσκεστε, αποτελεί οργανική συνέχεια της τρανής μοναστικής παράδοσης του Πόντου. Στις πλαγιές του Βέρμιου, στην όμορφη Καστανιά, συνεχίζεται η μακραίωνη και εμβληματική πορεία που ξεκίνησε το 386 μ.Χ. σε μια σπηλιά του όρους Μελά στην Τραπεζούντα. Σε αυτόν εδώ τον χώρο και μετά από μεγάλες περιπέτειες, βρήκε προστασία η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας που, κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μετέφεραν στον Πόντο από την Αθήνα οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος.

 

Στα υψώματα του Βέρμιου φιλοξενούνται τα σημερινά «ολικά κοινωνικά γεγονότα» του Ποντιακού Ελληνισμού, που μέχρι τη Γενοκτονία λάμβαναν χώρα στα Μοναστήρια και στα παρχάρια του Πόντου. Ένα τέτοιο «ολικό κοινωνικό γεγονός» είναι και το θερινό Συναπάντημα, που για 18η φορά οργανώνετε φέτος

Νέοι και νέες Ποντιακής καταγωγής από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γεωργία, αλλά και τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα γνωρισθούν, θα ενημερωθούν και θα μάθουν, θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και φυσικά θα χορέψουν Σέρρα και Κότσαρι, υπό τους ήχους του κεμεντζέ.

Ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που ζουν και προκόβουν στο εξωτερικό, πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας ή επανασύνδεσης με την Ελλάδα

 

Διαχρονικά, οι Ρωμαίοι του Πόντου έχουν προσφέρει δείγματα υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας και αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, το θέατρο, τα γράμματα και η μουσική. Η Ποντιακή γλώσσα με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και τα πολλά Αρχαϊκά στοιχεία αποτελεί μια ακόμα πολύτιμη κληρονομιά. Στις νέες και στους νέους, όπως αυτές και αυτοί που σήμερα βρίσκονται συγκεντρωμένοι εδώ, πέφτει η ευθύνη να διατηρήσουν, αλλά κυρίως να εξελίξουν και να ανανεώσουν τη σημαντική αυτή παράδοση.

Πατώντας γερά στο παρελθόν και ανασκαλεύοντας την παράδοση, ο πολιτισμός έχει ανάγκη να ανανεώνεται με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, για να παραμένει ζωντανός και ακμαίος. Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, γόνιμες εισηγήσεις και συζητήσεις και ένα επιτυχημένο και δημιουργικό συναπάντημα.
 

Νίκος Φίλης
Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
 

Ο χαιρετισμός σε μορφή PDF

icon
Έγγραφο PDF, 572.25 KB, 12 λήψεις, 15 Ιουλ 2016 19:34

Μάθε Ποντιακά

Yείαν - Η υγεία

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 109 επισκέπτες και 0 μέλη.