ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακά Βιβλία Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων

Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων

print
email

Των Αλησμόνητων Πατρίδων

Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων
-  Όταν ακούς από παιδί για τις αλησμόνητες πατρίδες, όταν μεγαλώνοντας ακούς τη γιαγιά σου να σου μιλάει για τη Σμύρνη, την Πόλη, την Τραπεζούντα και ν' αποδίδει σ' όλα εκείνα τα μέρη όλα τα όμορφα και τα καλά του κόσμου, τότε η επιθυμία για ένα ταξίδι επιστροφής σε κείνα τα μέρη γίνεται προσωπικό χρέος, απέναντι σ' όσους γεννήθηκαν και έζησαν εκεί.

Ο προσφιλέστερος τόπος για τον καθένα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Εκεί ταξιδεύουμε κάθε τόσο με όχημα τη νοσταλγία και τις αναμνήσεις. Και σ' έναν τέτοιο νόστο τα Χριστούγεννα έχουν τα πρωτεία, γιατί είναι γιορτή που μαλακώνει τη λεηλασία των ψυχών, που ξαναγνέθει τα ξεφτίδια σε υφάδια.
 

 

Τα Χριστούγεννα δεν έχουν άλλωστε ηλικία. Είναι γιορτή που σημαδεύει πρώτα απ' όλα στο συναίσθημα. Είναι στη φύση τους ν' αναδεύουν το θυμικό.

Εδεσματολόγιον Χριστουγέννων των Αλησμόνητων Πατρίδων

Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Πόντος, Καππαδοκία
Έθιμα, παραδόσεις και αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής


Ένα βιβλίο της Έφης Γρηγοριάδου, του οποίου οι σελίδες μοσχομυρίζουν αρχοντιά και αχνίζουν από τη ζεστασιά του οικογενειακού τραπεζιού. Θάλπουν από την αγιαστική εθιμοτυπία των νοικοκυραίων, που περίμεναν το δωδεκαήμερο για να ανταμώσουν και να γιορτάσουν. Δίπλες, κατημέρια, τρίγωνα, χαλβάδες, κιουνεφέδες, τσουρέκια, η μοσχομυριστή εικόνα μιας κοινωνίας θαλλερής, που σήμερα διαβάζεται σαν παραμύθι.

Σαν την εικόνα μιας κοινωνίας που υπήρξε κάποτε, πολύ παλιά...

Πρόσφυγες απ' όλη την Ελλάδα κατέθεσαν σ' αυτό το βιβλίο φωνή και ψυχή, γυρίζοντας νοσταλγικά στις αλησμόνητες πατρίδες και ταυτόχρονα στην άλλη ακριβή πατρίδα, την κοινή για όλους, στην «υπερπατρίδα» της παιδικής ηλικίας.

Τα Χριστούγεννα εκείνης της εποχής, σε κείνα τα μέρη της Ανατολής, συμπύκνωναν μια φιλοσοφική κοσμοθεωρία που επέτρεπε την έκφραση των κοινωνικών πόθων.

 

Στοιχεία βιβλίου

Συγγραφέας: Έφη Γρηγοριάδου
ISBN: 9789604931255
Κατηγορία: Μαγειρική
Έτος έκδοσης: 2011
Εκδότης: Σαβάλλας
Σελίδες: 223
Ενδεικτική τιμή: 22€ - 31€


Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

 

Μάθε Ποντιακά

Παρχάρ - Οροπέδιο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 44 επισκέπτες και 0 μέλη.