ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακά Βιβλία Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον

Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον

print
email

Παραμύθι στην Ποντιακή διάλεκτο

Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον - ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
- Ένα παραμύθι στην Ποντιακή διάλεκτο, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ο ήρωας του παραμυθιού είναι «ο Θόδωρον», «είνας μικρός παιδάς». Μέσα από αυτή την τρυφερή ιστορία, ο Θόδωρος ανακαλύπτει τις ρίζες του και ακολουθεί, με οδηγό το ένστικτό του, τα χνάρια του παππού του.

Πρόκειται για το πρώτο παραμύθι που γράφεται στην Ποντιακή διάλεκτο. Μια ιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά, που διεγείρει τη φαντασία των μικρών και τις μνήμες των μεγάλων, την οποία εμπνεύστηκε και έγραψε ο Κοσμάς Τσίναλης.

 

 

Ο συγγραφέας και εμπνευστής του βιβλίου, Κοσμάς Τσίναλης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άψαλο Αλμωπίας από γονείς προσφυγικής καταγωγής. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από το Αϊδίνι της Σμύρνης και της μητέρας του από το Χατζή Οσμάν της Νικομήδειας. Ένα χωριό που χτίστηκε από Πόντιους οι οποίοι έφυγαν από την Ορντού.

Είναι δάσκαλος και υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, εδώ και 30 χρόνια. Ζει στην Έδεσσα και τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται σε σχολεία της πόλης. Τα πρώτα Ποντιακά ακούσματα τα είχε από τη μητέρα του. «Ζυμώθηκε» όμως με την Ποντιακή διάλεκτο, όταν άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το Ποντιακό θέατρο, σε θεατρικές ομάδες της Αψάλου και της Έδεσσας.


Γνωρίζοντας καλά την ευαίσθητη παιδική ηλικία και θέλοντας να συμβάλει με κάθε τρόπο στην μετάδοση της διαλέκτου των προγόνων του, δημιουργεί το πρώτο Ποντιακό παραμύθι, μεταφέροντας τον αναγνώστη σε εποχές που δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ.

Το βιβλίο συνοδεύεται και από CD αφήγησης

Την εικονογράφηση του βιβλίου έκανε η Σοφία Τσοπλακτσόγλου, ενώ την επιμέλεια του CD (μουσική και τραγούδι) ο Αϊνατζής Διογένης.
 

Στοιχεία βιβλίου

Συγγραφέας: Τσίναλης Κοσμάς
ISBN: 978-960-602-053-7
Κατηγορία: Παραμύθια
Έτος έκδοσης: 2015
Εκδότης: Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε.
Σελίδες: 48


Βρείτε το βιβλίο ΕΔΩ

 

Μάθε Ποντιακά

ʼκ'σον - ʼκουσε

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 116 επισκέπτες και 0 μέλη.