ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακά Χωριά & Περιοχές Νέα Κερασούντα - Πρέβεζας

Νέα Κερασούντα - Πρέβεζας

print
email

Ναι, στην Ήπειρο διαμένουν Πόντιοι!

Νέα Κερασούντα - Πρέβεζας
- Η Νέα Κερασούντα είναι ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε από Πόντιους πρόσφυγες το 1924. Βρίσκεται στον νομό Πρέβεζας, κοντά στον κόμβο που συνδέει την Άρτα με την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Χωριό απλωμένο σε πεδινή έκταση με καλλιέργειες, ανήκει στον Δήμο Φιλιππιάδας και αριθμεί πάνω από 1000 κατοίκους.

Η Νέα Κερασούντα αποτελεί ένα από τα 4 Ποντιακά χωριά προσφύγων, που ιδρύθηκαν την περίοδο εκείνη στον νομό Πρέβεζας. Τα άλλα τρία χωριά είναι η Νέα Σαμψούντα, η Νέα Σινώπη και ο Αρχάγγελος.
Η καταγωγή των περισσότερων από τις 50 με 60 οικογένειες που ήρθαν τότε στην περιοχή, ήταν από την Κερασούντα του Πόντου και τα περίχωρά της και από το Πουλατζάκ. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν και χάρη στην ομαλή συνεργασία ντόπιων και προσφύγων, η Νέα Κερασούντα γνώρισε μεγάλη οικονομική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη

Η πορεία του χωριού είναι αξιοθαύμαστη όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι κάτοικοι του πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να πρωτοστατούν δημιουργικά και πολιτισμικά, με αποτέλεσμα η Νέα Κερασούντα να αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή.

Οι φυσικές ομορφιές του χωριού είναι πολλές: φάρμα αγρίων ζώων, πηγές, ποταμός Λούρος και άλλες...


Το χωριό στις μέρες μας δεν είναι αμιγώς Ποντιακό, καθώς ντόπιοι Ηπειρώτες εμφιλοχώρησαν, με την πάροδο του χρόνου, στους κόλπους της κοινότητάς. Αποτέλεσμα αυτού η Νέα Κερασούντα αποτελεί σήμερα ένα αμάγαλμα πολιτισμών, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται η Ποντιακή της ταυτότητα και κληρονομιά. Η συμβίωση των Ποντίων με τους άλλους κατοίκους είναι αρμονική και όλοι μαζί προχωρούν μπροστά και δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Ο πολιτιστικός Σύλλογος

Ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας ιδρύθηκε το 1973. Από τότε πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Πρεβέζης και της ευρύτερης περιοχής. Στους κόλπους του δραστηριοποιούνται:

Χορευτικά τμήματα
Τμήμα εκμάθησης Ποντιακής λύρας
Ποντιακή Χορωδία

Ο αγώνας για την διατήρηση της Ποντιακής κουλτούρας και της Ποντιακής παράδοσης είναι επίμονος και σκληρός, γιατί η απόσταση που χωρίζει την Νέα Κερασούντα από την πλειονότητα των αδελφών Ποντίων είναι μεγάλη. Γι' αυτό και η απορία κάποιων... όταν μαθαίνουν ότι στην Ήπειρο διαμένουν Πόντιοι!


Κύριο πρόβλημα του χωριού, όπως προαναφέρθηκε, είναι η μεγάλη απόσταση που το χωρίζει από τα μεγάλα κέντρα των αδελφών Ποντίων. Αυτός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την πολιτιστική συνέχεια και αυτό πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα μέλη των Ποντιακών Ομοσπονδιών.

Γιατί έχουν ανάγκη οι Πόντιοι της Ηπείρου, από την αρωγή και την βοήθεια των μεγάλων Ποντιακών πυρήνων!

Μάθε Ποντιακά

Κεμεντζές - Η Ποντιακή λύρα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 53 επισκέπτες και 0 μέλη.