ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Γενοκτονία Με τον Σταυρό και το Τουφέκι

Με τον Σταυρό και το Τουφέκι

print
email

Ιστορικό αφήγημα

Καπετάν Πάντσιος - Παναγιώτης Παναγιωτίδης
- ΠΡΟΛΟΓΟΣ και ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ από το ιστορικό αφήγημα «ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΦΕΚΙ»  το οποίο συνέγραψε βιωματικά, ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης του Σταύρου, ο οποίος έζησε και πρωταγωνίστησε στο Ποντιακό αντάρτικο.

Το κείμενο δόθηκε στον εγγονό του, Τζουτζίδη Γεώργιο, μέσω συγγενών του και αποτελεί μεγάλης αξίας πρωτογενή ιστορική πηγή. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, πρέπει να γίνει γνωστό...

 

 

Πρόλογος

Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε προλογίζοντας ορισμένα στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν να προσδώσει ο αναγνώστης στην πρωτογενή αυτή ιστορική πηγή την αξία που της αντιστοιχεί, μιας και την καταγράφει ο ίδιος ο Καπετάνιος στο Αντάρτικο του Πόντου. Ακριβώς για τον λόγο αυτό δεν συμπληρώθηκε και δεν αλλοιώθηκε το κείμενο του σε κανένα σημείο, ούτε συμπληρώθηκε από αναφορές που έφθασαν σε εμάς από στόμα σε στόμα και διηγήσεις τρίτων.

Το κείμενο αυτό, ακόμη και από τον τίτλο που ο Καπετάν Πάντζιος του αποδίδει,  δείχνει την πρόθεση του να καταθέσει μνημόσυνο τιμής και υπεράσπισης του αγωνιστή, φίλου και αδερφού του Κισσά Πατζάκ, με τον οποίο πολέμησαν και πάλεψαν μαζί επί 30 χρόνια, για την ελευθερία και την Ελληνική ψυχή, με περηφάνια και φιλότιμο τόσο στον Πόντο, όσο και εδώ στην Μακεδονία μας και την Βόρειο Ελλάδα.

Να θυμίσουμε ότι ο Κισάς ορίστηκε στην συνάντηση της Τραπεζούντας που πραγματοποιήθηκε στις 18,19 και 20 Απριλίου 1916 με τους καπετάνιους του Δυτικού πόντου, υπό την αιγίδα του προσωρινού κυβερνήτη Κων. Θεοφυλάκτου και του Μητροπολίτη Χρύσανθου και με προτροπή του Ρώσου στρατηγού Λιαχώφ, υπαρχηγός όλων των αντάρτικων τμημάτων του Δυτικού Πόντου. Γενικός αρχηγός ήταν ο Αντώνιος Χατζηελευθερίου ή Αντών Πασά ή Αντών Καραμπέγ με δράση στην περιοχή του Νεπιέν Νταγ. Στόχος η απελευθέρωση του Πόντου.

Επίσης πρέπει να θυμίσουμε την καταστροφή της Τούρκικης πόλης Τσασούρ (15 Αυγούστου 1919) που έκανε το αντάρτικο σώμα με την γενική αρχηγία του (είχε 4000 κατοίκους και 4000 οπλίτες Τούρκους), σαν εκδίκηση για την σφαγή στην σπηλιά του Οτκαγιά και την κτηνωδία που εκτυλίχθηκε στην πόλη αυτή εναντίον των συλληφθέντων αμάχων της σπηλιάς.

Να θυμίσουμε επίσης την πολύ δύσκολη πορεία 320 χιλιομέτρων τον Ιούλιο του 1922 του αντάρτικου του σώματος με 500 αντάρτες μέχρι τον Σαγγάριο κάνοντας μια προσπάθεια ένωσης με τον Ελληνικό Στρατό που δεν επιτεύχθηκε εξαιτίας της πολύ μεγάλης ενίσχυσης των Τουρκικών γραμμών, αυτή η πορεία όμως αποδεικνύει ότι πιο πριν τα Ποντιακά αντάρτικα σώματα θα μπορούσαν σε συντονισμό με το εθνικό κέντρο να κτυπήσουν εκ των μετόπισθεν τον κεμαλικό στρατό (αφέθηκε στην τύχη της αυτή η χρυσή κ εμπειροπόλεμη εφεδρεία που θα μπορούσε να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη πορεία του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία και τον Πόντο).

 

Παρακολουθούμε πάλι έναν αγώνα Ελληνικής παλιγγενεσίας που έδωσε ο Ποντιακός Ελληνισμός, κρατώντας με το ένα χέρι το καριοφίλι και το άλλο τον σταυρό, θυμίζοντας μας το τιτάνιο 1821. Υπήρχαν και εκεί προσκυνημένοι, άνθρωποι που συναλλάσσονταν με την Τούρκικη εξουσία και τους εκπροσώπους της αδιαφορώντας για την τύχη όσων αυτοί κατέδιδαν. Αναγκαία έπεφτε τσεκούρι στους προσκυνημένους και βλέπουμε ότι αυτό απετέλεσε ανάγκη από την αρχή του αγώνα.

Με την εξιστόρηση του καταλήγει να αποτελεί μια αυτοβιογραφία, που συνάμα μας μεταδίδει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε και φούντωσε το Ποντιακό Αντάρτικο. Ένα ακόμη έπος στην μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού, το οποίο με την ευκαιρία  των περίπου 100 ετών από την τελευταία ηρωική και τραγική έκφραση του,  πρέπει να πάρει την αξία που του ανήκει στην Ελληνική ιστορία και να αποδοθεί τιμή και αναγνώριση με ανδριάντες και εκδηλώσεις στους τραντέλλενες του Πόντου.  Σημειώνουμε ότι εκφράσεις αντάρτικου πάντοτε υπήρχαν στον Τουρκοκρατούμενο Πόντο.

Παρακολουθώντας με την ματιά του σημερινού Έλληνα πολίτη την μεταφορά στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε για την Ελληνική ψυχή στην  εξιστόρηση του Πάντζιου, νοιώθεις να δυναμώνεις, νοιώθεις πως μπορείς και άλλες χίλιες δύο δυσκολίες να ξεπεράσεις πέρα από τις σημερινές.

 

Ξεκινά η εξιστόρηση για τον φίλο, όμως όσο προχωράς βλέπεις ότι σου μεταδίδει την δύναμη για αγώνα. Πάντα και παντού ποιό νόημα έδιναν στην επιβίωση τους; Στον Πόντο κάτω από την Τούρκικη σκλαβιά, η στάση ζωής τους ήταν ο σεβασμός στις ιστορικές καταβολές τους, η προάσπιση της Ελληνικότητας, της κοινότητας, η περήφανη στάση ζωής.

Δεν ήταν επιθυμία τους η απλή επιβίωση. Ο φόρος αίματος που απέδωσαν ήταν βαρύς μα τιμημένος (27 θύματα είχε μόνο η οικογένεια του Πάντσιου μέχρι τρίτου βαθμού).

 

Εδώ εγκαταστάθηκαν κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα και έπαιξαν και εδώ καθοριστικό ρόλο, στελεχώνοντας εθνικές αντάρτικες ομάδες και τονώνοντας τον Ελληνισμό απέναντι στον σλαυο-κομμουνιστικό εχθρό, κρατώντας την περιοχή σταθερά δεμένη με το Ελληνικό κράτος.

Οι Πόντιοι οπλαρχηγοί σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα όπλισαν τα χωριά τους
και έκαναν αυτό που έμαθαν στον Πόντο...

Ο Αντώνης Φωστερίδης (Αντών Τσαούς) στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (Κισσά Πατζάκ) στην Κεντρική Μακεδονία, ο Κώστας Παπαδόπουλος στο Κιλκίς, ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος (Μιχάλ Αγάς) και ο Πάντζιος (Παναγιώτης Παναγιωτίδης) στην Δυτική Μακεδονία, ο συγκυβερνήτης Γιώργος Καραμιχαηλίδης (Αναστασιάδης) της ανεξάρτητης δημοκρατίας του Τοπ Τσαμ υπό την καθοδήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου (Κοτσά Αναστάς), όπως και τόσοι άλλοι.

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι καπετάνιοι αντελήφθησαν αμέσως τον κομμουνιστικό πυρήνα του ΕΑΜ, την πρόθεση του μόνο αυτό να υπάρχει ως αντίσταση με κάθε μέσο, την στελέχωση του, την αντίδραση του στην πολύ μεγάλη αντιστασιακή επιτυχία της ΠΑΟ στον Φαρδύκαμπο  της Σιάτιστας και αλλού. Την επικράτηση του κομμουνισμού στην Ρωσία την πλήρωσαν με το αίμα τους στον Πόντο, οπότε αυτοί που δεν τούρκεψαν στην Τουρκία, δεν θα εκβουλγαρίζονταν στην Ελλάδα.

Δεν θα επέτρεπαν την αποκοπή της Μακεδονίας και της Θράκης από τον  Εθνικό κορμό, ακόμη και το διάστημα αρκετών μηνών που χρειάστηκε να παρέλθουν ώστε το Ελλαδικό κράτος να έχει παρουσία στην Βόρειο Ελλάδα. Εκτυλίχθηκε ένας νέος Μακεδονικός Αγώνας με τους ίδιους αυτούς καπετάνιους  πρωταγωνιστές. Η ιστορία και πάλι επέβαλε βαρύ φόρο αίματος στον Ποντιακό Ελληνισμό, για να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, αυτήν την φορά μέσα στο ίδιο το Ελλαδικό κράτος.

 

Το κείμενο είναι μια ιστορική πηγή που μας δείχνει τον καθημερινό τρόπο ζωής και επιβίωσης στον Πόντο

Πράγματι μεταφέρεται συγκλονιστικά η ατμόσφαιρα  της σκλαβιάς, του Έλληνα ραγιά, του υποτακτικού που δήθεν χρωστά και χάρη επειδή επιβιώνει, η απαξιωτική συμπεριφορά των τουρκαλάδων.  Όλα αυτά πριν ακόμη αναγκαστούν οι Έλληνες Πόντιοι να προχωρήσουν σε αντάρτικο, σε αγώνα άνισο, για την τιμή και την περηφάνια τους.

Αποδεικνύεται η πρόθεση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού και πριν από την επικράτηση του κεμαλισμού.  Στο κείμενο βλέπεις την διάβρωση της κοινωνίας των Ελλήνων, μέσα από τις Ελληνίδες ερωμένες Τούρκων αξιωματούχων, μέσα από τον κάθε Έλληνα που είναι έτοιμος να προδώσει, για να είναι αρεστός στην νέο-οθωμανική εξουσία και να επιβιώσει. Αναρωτιέσαι  για το πώς είναι δυνατόν Αρμένιος που γνωρίζει ότι ξεκλήρισαν όλη την φυλή του (οικογένεια, αδέρφια, γονείς, περιουσία) να θέλει να συνδιαλλαγεί με τους τουρκαλάδες και παρακολουθείς την μετάλλαξη του σε αγωνιστή της ελευθερίας.

Νοιώθεις έναν παράξενο κόμπο στο στομάχι, όταν ο αγωνιστής αναφέρει για πρώτη φορά, ότι από τότε που βγήκε στο βουνό θέλει να δει το παιδί του που σχεδόν συμπληρώνει δύο χρόνια ζωής.

Η εξιστόρηση του Πάντζιου φθάνει μέχρι τις αρχές του 1916

Πιστεύω ότι το κείμενο που ακολουθεί πρέπει να αναγνωσθεί από κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, σαν μια ακόμη απότιση τιμής σε αυτούς που έθεσαν τα ιδανικά του έθνους πάνω από όλα...


Τζουτζίδης Ναθ. Γιώργος
Φυσικός – Υπάλληλος ΟΤΕ
Καστοριά 20-5-2016

Κατεβάστε και αποθηκεύστε το αφήγημα

icon
Έγγραφο PDF, 344.65 KB, 97 λήψεις, 07 Ιουν 2016 20:00

Μάθε Ποντιακά

Παρχάρ - Οροπέδιο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 103 επισκέπτες και 0 μέλη.