ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Γενοκτονία Το Σύνδρομο του επιζήσαντα

Το Σύνδρομο του επιζήσαντα

print
email

Μαρτυρίες στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας

Σύνδρομο του επιζήσαντα
- Με την επιστημονική του έννοια, το «Σύνδρομο του επιζήσαντα» είναι όρος της ψυχολογίας. Παρατηρείται πολύ συχνά σε άτομα που έχουν βιώσει κάποιο πολύ έντονο τραυματικό γεγονός, όπως πόλεμο γενοκτονία, φυσική καταστροφή κλπ.

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από έντονες τύψεις καθώς και ενοχές, οι οποίες προέρχονται από την υποσυνείδητη, εσφαλμένη αντίληψη του ατόμου που επέζησε. Ότι δεν θα έπρεπε να είχε επιζήσει, από τη στιγμή που οι άλλοι γύρω του έχασαν τη ζωή τους....


 

Πρόσφατα, στα πλαίσια των εορτασμών των 90 χρόνων από την ίδρυση της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας», η θεατρική ομάδα «Κολχίς» ανέβασε την θεατρική παράσταση «Το σύνδρομο του επιζήσαντα: Πόντος - Μικρά Ασία - Αρμενία - Ασσυρία», στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

Μια θεατρική παράσταση βασισμένη σε αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν...


Απλώς επέζησαν... Άραγε έζησαν μετά; Πώς θα μπορούσε να ζήσει σαν φυσιολογικός άνθρωπος, μια μάνα που της παίρνουν το βρέφος μέσα από την αγκαλιά  και το σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της;

Άνθρωποι που επέζησαν περνώντας μέσα από της φωτιές της κόλασης. Που στα βλέμματά τους χορεύουν σκιές φριχτές, πέρα από κάθε λογική, πέρα από το έσχατο όριο που μπορεί να φανταστεί και να αντέξει ο ανθρώπινος νους!


Το «Σύνδρομο του επιζήσαντα» δεν είναι μια παράσταση. Είναι ένας λυτρωτικός θρήνος, ένας φόρος τιμής, είναι ένα κερί για τις ψυχές αυτών που χάθηκαν, από αυτούς που επέζησαν. Μα οι ψυχές που χάθηκαν μείνανε για πάντα εκεί... αυτοί που «σώθηκαν» περάσανε μέσα από την κόλαση!

Φόρος τιμής στη μνήμη, στο δικαίωμα και στην υποχρέωση για μνήμη...

Φόρος τιμής και ιερό χρέος προς όλους αυτούς που μέσα στις φλόγες  της καταστροφής, αντί να τρέξουν να σώσουν τα υπάρχοντα και τις ζωές τους, φορτώθηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά και μέσα από δύσβατα μονοπάτια, με την ψυχή στο στόμα, την έφεραν μέχρι εδώ...

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και της Ασσυρίας σε τρεις χρόνους. Στο χρόνο της αθωότητας, στο χρόνο της απώλειας, στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, Ασσυρίας.

Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση. Προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη!


Παίζουν: Θεώνη Κοσμά, Ιωάννα Σπάσογλου, Σοφία Στεφανίδου και Γιώργος Συμεωνίδης.
Παίζουν και τραγουδούν: Αγγελική Παμπουκίδου και Νατάσα Τσακηρίδου.
Στη λύρα: Θοδωρής Κοτίδης.
Μουσική: Επιμέλεια Χρήστος Κεμανετζίδης
Art video: Σίμος Τζελέπης
Σκηνοθεσία - Επιλογή κειμένων: Γιώργος Συμεωνίδης.

 


Μάθε Ποντιακά

Τσερίζω - Σκίζω

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 107 επισκέπτες και 0 μέλη.