ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Ιστορία Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα

print
email

Διατηρώντας την Ελληνοχριστιανική συνείδηση

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα
- Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση, τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς, από τα δάση των Σουρμένων, σε απόσταση 50 χλμ από την τοποθεσία της Μονής.

Στην ίδια περιοχή επίσης ήταν χτισμένες και οι άλλες δυο μεγάλες Μονές του Πόντου, η Παναγία Σουμελά και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαζελών. Οι οποίες έμελλε στα επόμενα χρόνια να διαδραματήσουν σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή...

 

Το 1203, ένα χρόνο πριν από την ίδρυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας από τους Δαβίδ και Αλέξιο Μ.Κ. η Μονή ερημώνεται από Περσικές επιδρομές. Μόλις το 1388 ανασυστήνεται από το Θεοφάνη, προήγουμενο της Μονής Σουμελά, ο οποίος αφού ανακαίνισε τα κελιά και το ναό, κάλεσε μοναχούς και ιερομόναχους και ο ίδιος έγινε Ηγούμενος.

Το 1461 το Μοναστήρι έπαθε νέες ζημιές από επιθέσεις και διαρπαγές, ενώ το 1483 κάηκε το Άγιο Βήμα του Καθολικού της Μονής, από απροσεξία του εκκλησιάρχου Ιωαννίκιου. Από την πυρκαγιά αυτή καταστράφηκαν διάφορα έγγραφα, κώδικες και το Χρυσόβουλο του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Αλέξιου Γ’ Μεγάλου Κομνηνού.

Συνολικά η μονή είχε 392 πολυτελή δωμάτια και πλούσια βιβλιοθήκη αποτελούμενη από 7500 τόμους βιβλίων. Με δικές της ενέργειες, εκτός των άλλων σχολείων που συντηρούσε, συστήθηκε το 1909 η Κεντρική Σχολή της Γαλλίαινας, που ήταν πλήρες τετρατάξιο Ημιγυμνάσιο.

Σ’ ένα από τα δυο μετόχια του Μοναστηριού στην Τραπεζούντα στεγαζόταν στις αρχές του 19ου αιώνα το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, πριν στεγαστεί σε δικό του διδακτήριο.

 

Χιλιάδες ήταν κατ’ έτος οι οικονομικές ενισχύσεις πτωχών και αναξιοπαθούντων, οι οποίοι προσέτρεχαν στην Μονή μη έχοντας άλλη ελπίδα για βοήθεια. Η σημαντικότερη όμως προσφορά της Μονής του Περιστερεώτα, όπως και άλλων μεγάλων Μονών του Πόντου, ήταν η διατήρηση της Ελληνοχριστιανικής συνείδησης στους Έλληνες.

Αποτελούσαν την πνευματική, διοικητική και εθνικοκοινωνική ποδηγέτηση των υποδούλων


Πολλές μεγάλες προσωπικότητς του Γένους, όπως Πατριάρχες, Μητροπολίτες, καθηγητές και δάσκαλοι είχαν ως πρωταρχική βάση μόρφωσης και εξόρμησης την Μονή του Περιστερεώτα...

Το μοναστήρι είχε πολλά κειμήλια αμύθητης αξίας, εκ των οποίων τα περισσότερα χάθηκαν στην Ανταλλαγή. Το 1903 η Μονή είχε 15 μοναχούς. Τα παλαιότερα κτίσματα του Μοναστηριού κάηκαν τον Ιανουάριο του 1904 από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκαν έπειτα από τον Ηγουμενεύοντα αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, με βοηθούς τους μοναχούς Ιλαρίωνα και Θεοδόσιο.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα λειτούργησε για 11 και πλέον αιώνες, διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση της Ελληνοχριστιανικής συνείδησης. Ερημώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1923 και οι εναπομείναντες μοναχοί, ακολουθώντας τη μοίρα του υπολοίπου Ελληνισμού, πέρασαν στην Ελλάδα...


Στην Ελλάδα

Το 1965 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο με την ονομασία «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Το 1968 ο Σύλλογος ανιστόρησε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στους πρόποδες του όρους Βερμίου, στο Ροδοχώρι Ναούσης, σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία. Οι κάτοικοι Ροδοχωρίου προσεφέρθησαν πρόθυμα και εδώρησαν στη μονή δύο θεαματικά υψώματα βόρεια του χωριού, κατάφυτα οπό δέντρα δρυός, με θαυμάσια θέα προς την Έδεσσα, τη Νάουσα και τον κάμπο της Θεσσαλονίκης, εκτάσεως περίπου 300 στρεμμάτων.


Τα επίσημα εγκαίνεια της Ιεράς Μονής έγιναν στις 16 Ιουνίου 1978, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Καλλίνικου.

Η Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα αποφασίστηκε να ανιστορηθεί σε Ελληνικό έδαφος, διότι υπήρχαν λόγοι θρησκευτικοί και εθνικοί να ανιστορηθεί!

Κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας πλημμυρίζει από προσκυνητές, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, πέρνοντας μια πανηγυρική όψη.

 

Στο Ροδοχώρι Ναούσης παράλληλα με το Ναό λειτουργεί τριώροφος ξενώνας, στον οποίο υπάρχει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και το ένα μέρος της βιβλιοθήκης. Εκεί φυλάσσονται κειμήλια, όπως η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Ιερό Βήμα της Μονής στον Πόντο, καθώς και λείψανα πέντε Αγίων.

Επίσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται τα ιερά οστά των Ιερομονάχων της παλιάς Μονής του Αγίου Γεωργίου στον Πόντο...

Από το 1984 σε συνεργασία με την Χριστιανική Αδελφότητα «Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΗ» καθιέρωσε και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα, μαθητικές κατασκηνώσεις, κατά τους θερινούς μήνες, στους χώρους της Μονής.

Από το 1990 βοηθά συστηματικά ομογενείς από τις πρώην ανατολικές χώρες, ενώ χορηγεί υποτροφίες για άπορους φοιτητές και μαθητές. Επίσης, από κοινού με τη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» και το «Σύλλογο Κρωμναίων Καλαμαριάς» αποστέλλει χρηματική βοήθεια για τη λειτουργία Ελληνικού σχολείου στην Τυφλίδα.

Το 1995 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του πνευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Ο Σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού πλέον των 500τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζονται τα γραφεία του, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, καθώς και η αίθουσα εκδηλώσεων


Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα
Ροδοχώρι - ΤΚ 59200 - Νάουσα
Τηλ: 23320.51167

Μάθε Ποντιακά

Σαχτάρ - Η στάχτη

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 60 επισκέπτες και 0 μέλη.