ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Ιστορία Δαβίδ Κομνηνός

Δαβίδ Κομνηνός

print
email

Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Πόντου

Δαβίδ Κομνηνός - Ο τελευταίος Αυτοκράτορας του Πόντου
- Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρείται πλέον ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, Δαβίδ Κομνηνός. Καθώς επίσης και τα παιδιά του, Βασίλειος, Γεώργιος και Μανουήλ, μαζί με τον ανιψιό και διάδοχο του θρόνου του, Αλέξιο.

Την απόφαση της Αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας, που πέθαναν μαρτυρικά στην Κωνσταντινούπολη το 1463, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Δράμας κ.Παύλου.


 

Ο φάκελος κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη Δράμας, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της αφού έκρινε ότι συντρέχουν οι λόγοι, προώθησε τον φάκελο στο Φανάρι. Σύμφωνα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο εξέδωσε σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη...

Η μνήμη των νέων Αγίων θα τιμάται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο

 

Ο τελευταίος Αυτοκράτορας

Ο Δαβίδ Κομνηνός, θεωρείται ο τελευταίος βυζαντινός Αυτοκράτορας, καθώς η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας διαλύθηκε από τον Μωάμεθ το 1461.

Ανήλθε στην εξουσία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας το 1459 και προσπάθησε να πραγματοποιήσει συμφωνίες με διάφορους Ευρωπαίους ηγεμόνες, προκειμένου να αναχαιτίσει την οθωμανική λαίλαπα. Ωστόσο, το 1461 ο Μωάμεθ ξεκίνησε επικεφαλής μεγάλου στρατεύματος προκειμένου να καταλύσει το τελευταίο βυζαντινό έδαφος.

Μετά από προδοσία από αξιωματούχους του, ο Κομνηνός πείστηκε να παραδώσει την Τραπεζούντα, τον Αύγουστο του 1461 και ως αντάλλαγμα εγκατέστησε τον Δαβίδ με την οικογένειά του στην περιοχή του Στρυμόνα, στη Μακεδονία και του παραχώρησε υψηλά εισοδήματα.

Το 1463 ο Μωάμεθ κατηγόρησε τον Δαβίδ Κομνηνό για συνωμοσία και τον εκτέλεσε μαζί με τους 3 γιους του και τον Αλέξιο, τον διάδοχο του θρόνου του.

 

Μάθε Ποντιακά

Αγροτέρ - Το σκιάχτρο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 32 επισκέπτες και 0 μέλη.