ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Ιστορία Από το μύθο στην πραγματικότητα

Από το μύθο στην πραγματικότητα

print
email

Αναζητώντας άλλες πατρίδες

Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού
- Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ξεκινά παραμυθένια! Όταν σύμφωνα με τον μύθο, ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας, για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους Θεούς του Ολύμπου.

Μετά η ιστορία επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα του, καθώς από το 1100 π.Χ. έως το 1923 μ.Χ., ο Ελληνισμός του Πόντου αναδεικνύει μορφές εμβληματικές όπως ο Διογένης, ο Ηρακλείδης ο πολιτικός, ο Διϊφιλος, ο Στράβωνας, και αργότερα οι Καρατζάδες, Μουρούζηδες, Γαβράδες, οι Υψηλάντηδες, ο Πασσαλίδης, ο Καπετανίδης, ο Κωνσταντινίδης, ο Καπετάν Ευκλείδης, κ.ά.

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Ποντιακός Ελληνισμός αριθμούσε, σύμφωνα με υπολογισμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Οθωμανικών αρχών 600.000 περίπου άτομα.

Οι Πόντιοι γνώρισαν διωγμούς και προσπάθειες για τον εξισλαμισμό και εκτουρκισμό τους

Η απόφαση για την εξόντωση των Ελλήνων (και Αρμένιων) πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ στην περίοδο 1919 - 1923.

 

Η Μαύρη Βίβλος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων, σχετικά με τη Γενοκτονία, αναφέρει ότι οι σφαγέντες και οπωσδήποτε εξολοθρευθέντες Έλληνες του Πόντου, από το 1914 μέχρι το 1922, ανέρχονται στους εξής αριθμούς:

Περιφέρεια Αμασείας: 134.078
Περιφέρεια Ροδοπόλεως: 17.479
Περιφέρεια Χαλδείας - Κερασούντας: 64.582
Περιφέρεια Νεοκαισαρείας: 27.216
Περιφέρεια. Τραπεζούντας:38.435
Περιφέρεια Κολωνίας: 21.448:

Σύνολο: 303.238 άτομα


Μέχρι την άνοιξη του 1924 το μαρτυρολόγιο των Ποντίων περιέλαβε ακόμα 50.000 θύματα. Ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των θυμάτων, έως τον Μάρτιο του 1924, στις 353.000.

Το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 50% του συνολικού πληθυσμού των Ποντίων!

Η Γενοκτονία ανάγκασε τους Πόντιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας άλλες πατρίδες. Παρ' όλα αυτά, ο Ποντιακός Ελληνισμός, κράτησε αλώβητη την Ελληνικότητα του.

Σήμερα στην Ελλάδα και τη διασπορά, οι Πόντιοι ανέρχονται περίπου στο ενάμιση εκατομμύριο.

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μάθε Ποντιακά

Κεμεντζές - Η Ποντιακή λύρα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 58 επισκέπτες και 0 μέλη.