ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Κουζίνα Γιορτινά Ισλί

Γιορτινά Ισλί

print
email

Γεμιστή λιχουδιά με άρωμα Ανατολής!

Συνταγή για Ισλί
- Τα Ισλί είναι ημισιροπιαστό παραδοσιακό γλυκό, με ρίζες από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Τα Ισλί (ή Ιτσλί) γίναν γνωστά στη Μακεδονία, μέσα από τις ανταλλαγές πληθυσμών, από το 1923 και έπειτα. Το όνομα σημαίνει «δουλεμένο», καθώς παρασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι.

Πρόκειται για ένα πολύ εύκολο γλυκό, το πολύ σε μία ώρα είναι έτοιμο. Θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή τους, όσο και στη διακόσμηση, εάν στοχεύετε στην αυθεντική εκδοχή.

Στην όψη μοιάζουν με τα μελομακάρονα, αλλά τα υλικά τους διαφέρουν...

 

Υλικά για τη ζύμη

• 500 γραμμάρια φυτίνη
• 1 ποτήρι ζάχαρη
• 1 ποτήρι γάλα
• 1 μπέικιν πάουντερ
• Μισό κουταλάκι αμμωνία
• 1 κιλό αλεύρι περίπου, αλλά υπολογίζουμε και με το μάτι, μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική

Υλικά για τη γέμιση

• 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
•  3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
• 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
• Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

Υλικά για το σιρόπι

• 2 ποτήρια ζάχαρη
• 1,5 ποτήρι νερό
• Λίγο λεμόνι στυμμένο
 

Εκτέλεση

• Στην αρχή χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν και στο τέλος βάζετε σιγά-σιγά το αλεύρι - όχι όλο! Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική. Αν δείτε ότι είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε σιγά-σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει και να πλάθεται εύκολα.

• Μόλις είναι έτοιμη, βάζετε φίλους, παιδιά ή και εγγόνια και φτιάχνουν μικρές μπάλες! Τις πατάτε για να γίνουν σαν πιατάκια του καφέ. Βάζετε στο κέντρο προσεκτικά τη γέμιση και αφήνετε λίγη να περισσέψει για μετά.

• Τότε σιγά-σιγά τα κλείνετε σαν σακουλάκια. Στην συνέχεια τα “κεντάτε"  και με την τσιμπίδα ή τα δάχτυλά σας κάνετε ό,τι σχέδιο σας αρέσει.

• Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί ή με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 25 περίπου λεπτά στους 180°C.

• Θα τα βγάλετε όταν έχουν φουσκώσει κι έχουν ροδίσει.

• Τα αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι. Ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε μία μικρή κατσαρόλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 με 7 λεπτά. Αν δείτε το σιρόπι να πήζει, βάλτε του λίγο νερό να αραιώσει και περιμένετε μέχρι να πάρει μία βράση.

• Μέχρι να γίνει το σιρόπι τα ισλί θα έχουν κρυώσει. Ρίχνετε το καυτό σιρόπι, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τριμμένο καρύδι και ξεκινάτε να τα τρώτε!

Όσο πιο ζεστά, τόσο πιο ωραία! - Διατηρούνται εκτός ψυγείου για 3 εβδομάδες.


* Οι παλιές νοικοκυρές με ένα τσιμπιδάκι στόλιζαν τα ισλί, φτιάχνοντας περίτεχνα σχέδια / κέντημα επάνω στο γλυκό.

 

Καλές γιορτές σ’ εσάς και τις οικογένειες σας!

 

Μάθε Ποντιακά

Κεμεντζές - Η Ποντιακή λύρα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Super Gastronom - Μεγάλη ποικιλία σε Ρώσικα προϊόντα

Αλουμινοκατασκευές - Κουφώματα Αλουμινίου στη Θεσσαλονίκη

Life-Events.gr

Ακουστικά βαρηκοϊας και βοηθήματα

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 83 επισκέπτες και 0 μέλη.