ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Παράδοση Οι Τουρνίκες

Οι Τουρνίκες

print
email

Έθιμο από την περιοχή του Ακ Νταγ Ματέν -

Τουρνίκες
- Ο πλούτος των εθιμικών δρώμενων της Μεγάλης Εβδομάδας που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, είναι ασύλληπτου εύρους και ομορφιάς. Ο χρόνος, δυστυχώς, πολλά από αυτά τα θάμπωσε στη μνήμη κι άλλα τα παράλλαξε στο πέρασμα του. Το ευτυχές όμως είναι πως μέσα από λαογραφικές μελέτες και καταγραφές, πολύ μεγάλο μέρος τους έχει διασωθεί.

Έτσι ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ως κομμάτια του «εορταστικού» βίου μας, μπορούμε να τα εντοπίσουμε, να τα μελετήσουμε και φυσικά να τα ματαγαπήσουμε και να τους ξαναδώσουμε «ανάσα», εντάσσοντας τα στην σύγχρονη πραγματικότητα μας.

 

Ένα πολύ όμορφο έθιμο που μας έρχεται από την περιοχή του Ακ Νταγ Ματέν, είναι οι Τουρνίκες

Οι τουρνίκες ήταν τα αυγά που οι νοικοκυρές έβαφαν και ετοίμαζαν για την Ανάσταση. Στο Ακ Νταγ Ματέν σε αντίθεση με ότι σήμερα επικρατεί, τα αυγά τα έβαφαν το Μεγάλο Σάββατο. Η συνήθεια να βάφονται αυγά ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου (κατά τον Φωτιάδη που φέρει στο φως και τη σχετική μαρτυρία) δεν έχει γνωστή προέλευση.

«Προσωπικά το θυμάμαι να συμβαίνει και στο δικό μας σπίτι, αρχές της δεκαετίας του '70 και σταδιακά να εκλείπει και τα αυγά να βάφονται σταθερά πλέον την Μεγάλη Πέμπτη»


Οι τουρνίκες δεν ήταν αποκλειστικά κόκκινα αυγά, αλλά έχαιραν πλήθος χρωμάτων! Όπως είναι το κίτρινο, το γαλάζιο και το πράσινο. Πέραν των ωραίων χρωμάτων τους, ήταν πλουμιστές με όμορφα σχέδια.

Τα αυγά που βαφόντουσαν το Μεγάλο Σάββατο τα διάλεγαν από τα μέσα περίπου της Σαρακοστής και τα ξεχώριζαν σε «εξαιρετικά γερά» και σε «συνηθισμένα». Τα γερά έμεναν ξέχωρα από τα υπόλοιπα και ξέχωρα βαφόντουσαν!


Το παραπάνω έθιμο το κατέγραψε ο Γ.Φωτιάδης στην εργασία του «Από τα πασχαλινά έθιμα του Ακ Δαγ Μαδέν» η οποία δημοσιεύθηκε στον 38ο τόμο του Αρχείου Πόντου.

Μάθε Ποντιακά

ʼκ'σον - ʼκουσε

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 62 επισκέπτες και 0 μέλη.