ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Παράδοση Τ΄ Αε Πνευμάτ΄ σα ταφία

Τ΄ Αε Πνευμάτ΄ σα ταφία

print
email

Το ταφικό έθιμο της Πεντηκοστής

Αγίου Πνεύματος - Ταφικό Έθιμο
- Στον Πόντο πίστευαν πως οι ψυχές με την Ανάσταση του Χριστού γυρίζουν ανάμεσα στους ανθρώπους για πενήντα ημέρες. Ενώ την Πεντηκοστή, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, οι ψυχές επιστρέφουν στον τόπο τους.

Λέγαν χαρακτηριστικά: «Τα ψήα ας σην Λαμπρήν κ’ επεκεί λάσκουνταν πενήντα ημέρας και τ’ Αέ Πνευμάτ’ κλώσκουνταν ‘ς σα τόπια τουν. Εείνο την ημέρα τα ψήα τρώνε με τ’ εμάς. Πριχού να φεύ’νε σα τόπα τουν, φάισ’ατσε, σ’χωράσ’ατσε και δάνε πλαν. Αναπάεται η ψή α τουν... και τ’ εσόν πα».

 

 

Σε πολλά μέρη του Πόντου είχαν το έθιμο, την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, οι συγγενείς των νεκρών να στρώνουν τραπέζια στα νεκροταφεία του χωριού, γιατί πίστευαν, ότι θα γευματίσουν μαζί με τις ψυχές των νεκρών. σε ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα:

«Τη Πνευμάτ’ πάμε ‘ς σα ταφία και τρώμε με τ’ αποθαμέντς εμουν. Τα ψήα τρώνε με τ’ εμάς και αέτς αναπάουνταν»

Τα μνήματα πλένονταν και αφού γινόντουσαν τα τρισάγια από τον Ιερέα, κατόπιν έστρωναν τραπέζι, προσφέροντας ποικιλία Ποντιακών εδεσμάτων και κερνώντας κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό… θα ήθελε ο μακαρίτης!

Φίλοι και συγγενείς μιλούσαν για το νεκρό, φέρνοντας στο μυαλό τους όσα πέρασαν μαζί του και ήταν σαν ο ίδιος να βρίσκεται ανάμεσα τους. Εάν μάλιστα ο νεκρός αγαπούσε το τραγούδι, φίλοι και συγγενείς τραγουδούσαν πάνω από τον τάφο, με τη συνοδεία της Ποντιακής λύρας.

 

Πρόκειται για ένα έθιμο που ξεπερνάει τα 2500 χρόνια ζωής. Ένα έθιμο που ταξίδεψε με τους πρώτους έποικους στον Πόντο, από την μητροπολιτική Ελλάδα. Οι οποίοι ανάμεσα στις άλλες συνήθειες, πήραν μαζί τους και το ταφικό έθιμο και το οποίο διατηρήθηκε και μετά τον εκχριστιανισμό του Πόντου, από τον Απόστολο Ανδρέα.

Όλες αυτές όμως οι νεκρικές συνήθειες είχαν τις ρίζες τους στα Αρχαία τελετουργικά έθιμα, που απλά πέρασαν στη Χριστιανική τελετουργία....

Εκφράζοντας πλέον την πίστη για την Ανάσταση των νεκρών, με την Ανάσταση του Κυρίου

 

Για τους Πόντιους δεν ήταν απλά ένα έθιμο, αλλά τρόπος ζωής! Είχε να κάνει με την μνήμη και την θύμησή των δικών τους ανθρώπων. Ήταν δηλαδή ένας τρόπος για να επικοινωνήσουν με τον θάνατο, που τόσο κοντά και αλληλένδετα βρίσκεται με τη ζωή. Ήταν μια επιθανάτια ευεργεσία των δικών τους ανθρώπων, αλλά και μία προετοιμασία για τη δική τους ψυχή... «εφτάγω την ψή μ’» έλεγαν.

Το Ταφικό Έθιμο ήταν πολύ διαδεδομένο στην ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας, πέρα από την τέλεση των Ορθόδοξων μνημόσυνων και την περιποίηση των μνημάτων. Μετά τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση στην Ελλάδα, τα έθιμο αυτό ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε...

 

Μάθε Ποντιακά

Εγρoίξα - Κατάλαβα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 140 επισκέπτες και 0 μέλη.