ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Παράδοση Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Πόντο

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στον Πόντο

print
email

Συνυφασμένο με την Ποντιακή παράδοση

Χριστουγεννιάτικος στολισμός στον Πόντο
- Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο υπήρχε ως έθιμο στον Πόντο! Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι συνυφασμένο με την Ποντιακή παράδοση, αλλά και με το κλίμα των εορτών των Χριστουγέννων, παγκοσμίως. Μάλιστα στην Αργυρούπολη και στα περίχωρα της (αλλά και αλλού), από την Παραμονή των Χριστουγέννων κρεμούσαν στο εικονοστάσι σταυρωτά κλαδιά φουντουκιάς ή καρυδιάς ή μόνο καρπούς.

Αλλού το δέντρο μπορεί να ήταν από πεύκο ή έλατο. Το στόλιζαν με νωπούς καρπούς αλλά και με κλαδάκια ελιάς, στα φύλλα της οποίας σφήνωναν «λεφτοκάρια» (φουντούκια).

 

Αλλού έβαζαν «τσιμσίρ» (πυξάρι) το οποίο είναι ένα είδος αειθαλούς θάμνου. Τα δέντρα μεταφέρονταν μέσα στα σπίτια και οι άνθρωποι τα στόλιζαν, για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο!

Τα αγκαθωτά δέντρα, κατά τη λαϊκή αντίληψη, απομακρύνουν τα δαιμονικά όντα, όπως τους καλικάντζαρους


Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων, υπήρχε σε όλες τις θρησκείες από την Αρχαιότητα.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε παρόμοιο έθιμο, μόνο που το δέντρο που στολιζόταν δεν ήταν το έλατο, αλλά ένα μεγάλο κλαδί αγριελιάς. Το κλαδί αυτό το στόλιζαν με γιρλάντες, καθώς και με φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα κλπ), που συνέλεγαν γι αυτόν τον λόγο.

Λέγεται ότι στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, στόλιζαν στύλους με δενδρολίβανα, μύρτα και άλλα άνθη... κατά διαταγή του επάρχου της κάθε πόλης.

Μάθε Ποντιακά

Παρχάρ - Οροπέδιο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 73 επισκέπτες και 0 μέλη.