ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Lelevose Blog Επίκαιρα Θέματα

Επίκαιρα Θέματα

Επίκαιρα και Ποντιακά
 • Οι Έλληνες της Μόσχας - VIDEO

  Οι Έλληνες της Μόσχας - VIDEOΣτη Μόσχα, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του πλανήτη, σήμερα κατοικούν 5.000 Έλληνες. Οι περισσότεροι απο αυτούς έχουν Ποντιακή καταγωγή. Οι παππούδες τους εγκατέλειψαν την περιοχή της Τραπεζούντας και βρέθηκαν στη Ρωσία με την υποχώρηση του Ρωσικού στρατού. Παρα τις δυσκολίες που συνάντησαν κατάφεραν να διαπρέψουν σε όλους τους τομείς. Έχουν όμως ένα παράπονο από την Ελληνική πολιτεία...

  Ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανιδης ταξιδεύει στη #Μόσχα και παρουσιάζει μεταξύ άλλων τον επιχειρηματια Δημήτρη Ελευθεριάδη. Αν και είναι ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας στο Καλινιγκραντ, από την Ελληνική πρεσβεία δεν του δίνουν διαβατήριο, γιατί οι υπάλληλοι που εξέτασαν το αίτημα του «έκριναν» ότι δεν είναι Έλληνας! ΔΕΙΤΕ το #video παρακάτω...
 • Έναρξη λειτουργίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ

  Έναρξη λειτουργίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘΗ επίσημη έναρξη λειτουργίας της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 και ώρα 17:00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Η Έδρα θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

  Οι βασικοί στόχοι της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών περιλαμβάνουν την έρευνα, τη μελέτη και τη συστηματική καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού Πόντου κατά τους Νεότερους Χρόνους (από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα) και τη διδασκαλία της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού, κατά την ίδια περίοδο.

  Η Έδρα θα συνδεθεί με τις δομές, τα προγράμματα σπουδών και τα ερευνητικά προγράμματα που υφίστανται ήδη στα Ελληνικά #πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, καθώς επίσης θα συντονίσει, θα συστηματοποιήσει και θα καθοδηγήσει την έρευνα, ιδιαίτερα στο πεδίο του Ελληνισμού του Πόντου.

  Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Μελίνας Ασλανίδου και των αδελφών Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη.

 • Ημέρα Μνήμης με Ελληνοτουρκικό Survivor - VIDEO

  Ημέρα Μνήμης με Ελληνοτουρκικό Survivor - VIDEOΝα μην χρησιμοποιείται το Ποντιακό στοιχείο ως βατήρας για πολιτική ανέλιξη ή ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση άλλων προσωπικών επιδιώξεων, προέτρεψε τους Πόντιους, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων Μιχάλης Νικολαΐδης.

  Ο κ.Νικολαΐδης με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη #Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση των Ποντίων με τις δύο Πανελλήνιες Ποντιακές Ομοσπονδίες. Καθώς και στην Ελληνοτουρκική σύμπραξη στο «SURVIVOR», η οποία παρουσιάστηκε στις 19 Μαϊου, με παρουσιαστή τον γιο εκπροσώπου του Ποντιακού Ελληνισμού.

  - Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από το «Status Radio 94.2» στο παρακάτω #video

 • Σε δέντρο κολλήθηκε το ψήφισμα της Γενοκτονίας - VIDEO

  Σε δέντρο κολλήθηκε το ψήφισμα της Γενοκτονίας - VIDEOΈνα δέντρο αντί του Τουρκικού προξενείου, δέχτηκε το ψήφισμα των Ποντίων για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την Τουρκία. Η αστυνομία δεν επέτρεψε την θυροκόλληση επάνω στην πόρτα του προξενείου της Τουρκίας στη #Θεσσαλονίκη και έδειξε στην αντιπροσωπεία των Ποντίων ως εναλλάκτικό σημείο τον κορμό ενός δέντρου (!) έξω από το προξενείο... - Δείτε το παρακάτω #video

 • Σείστηκε ο Λευκός Πύργος από τον Πυρρίχιο - VIDEO

  Σείστηκε ο Λευκός Πύργος από τον Πυρρίχιο - VIDEOΗ Ημέρα Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο σε όλη την επικράτεια, αλλά και όπου υπάρχει το Ελληνικό και Ποντιακό στοιχείο. Η #Θεσσαλονίκη ήταν στο επίκεντρο με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν.

  Εντυπωσίασε όμως το χορευτικό που παρουσιάστηκε στον Λευκό Πύργο. Ο Πυρρίχιος χορός - #Σέρρα ξεσήκωσε και συγκίνησε όσους βρέθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Με περίσσιο πάθος και υπερηφάνεια, οι χορευτές μετέφεραν όλο το δυναμισμό που εκπέμπει ο χορός και οι συμβολισμοί.

  Δείτε και καμαρώστε τους, στο παρακάτω #video

 • Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους Πόντιους - VIDEO

  Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους Πόντιους - VIDEOΟι Πόντιοι δεν ξεχνούν, ο Ελληνισμός δεν ξεχνά, η Θεσσαλονίκη επίσης. 19η Μαΐου, ημέρα ξεχωριστή η σημερινή. Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και από τότε τιμάται κάθε χρόνο την ίδια μέρα.

  Στη #Θεσσαλονίκη, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, διοργάνωσε εκδήλωση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και εν συνεχεία ξεκίνησε πορεία από το ίδιο σημείο, η οποία και κατέληξε στο Τουρκικό Προξενείο και επέδωσε σχετικό ψήφισμα.

  Παράλληλα, στην Πλατεία Αριστοτέλους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ξεκίνησε πορεία μέσω της Λεωφόρου Νίκης, η οποία κατέληξε στον Λευκό Πύργο όπου και πραγματοποιήθηκαν #εκδηλώσεις με Ποντιακούς χορούς.

 • ΠΟΕ: 19 ΜΑΪΟΥ 2017 - TV SPOT

  ΠΟΕ: 19 ΜΑΪΟΥ 2017 - TV SPOTΔείτε παρακάτω το τηλεοπτικό spot για τις #εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στις 19 Μαΐου 2017, για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

  Editing: Τρύφωνας Δ. Ζήσης - Παραγωγή: REC PRODUCTIONS 2017
 • Εκχωρείται τελικά η πλατεία Συντάγματος, στην ΠΟΕ

  Εκχωρείται τελικά η πλατεία Συντάγματος, στην ΠΟΕΜε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων ο οποίος εκπροσωπεί την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), δημοσιοποίησε την αίσια τροπή που πήραν τα πράγματα, αναφορικά με την εκχώρηση της πλατείας Συντάγματος, από τον Δήμο Αθηναίων, για τη φιλοξενία των ενημερωτικών περιπτέρων της ΠΟΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη #Γενοκτονία των Ποντίων.

  Μετά την άκαρπη συνάντηση των δύο πλευρών στις 11 Μαΐου 2017 και το αρχικό «όχι» του Δήμου, η διοίκηση του ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων επιδίωξε και πέτυχε νέα συνάντηση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, στη διάρκεια της οποίας διευθετήθηκε το επίμαχο θέμα.

  Μετά από πολύωρες συζητήσεις κι αφού διευθετήθηκαν και τα μικρότερα τεχνικά προβλήματα, επιτεύχθηκε συμφωνία για την παραχώρηση στην ΠΟΕ, της πλατείας Συντάγματος τις ημέρες 17, 18 και 19 Μαΐου.

 • Ο χειμώνας στην Τραπεζούντα σε 4 λεπτά! - VIDEO

  Ο χειμώνας στην Τραπεζούντα σε 4 λεπτά! - VIDEOΜια γεύση για το πώς ήταν ο φετινός χειμώνας στη #Τραπεζούντα δίνει μέσα από το κανάλι του στο YouTube ο φωτογράφος Ογουζχάν Χατζισαλίχογλου. Τραβώντας πλάνα καθ’ όλη τη διάρκειά του χειμώνα, παρουσιάζει ένα video σχεδόν τεσσάρων λεπτών, σε ανάλυση 4K. Δείτε το #video και απολαύστε!

 • Μελέτη για την εξέλιξη και αλλοίωση των Ποντιακών χορών - VIDEO

  Μελέτη για την εξέλιξη και αλλοίωση των Ποντιακών χορών - VIDEOΤην εξέλιξη και διατήρηση ή μη των παραδοσιακών Ποντιακών χορών στην Ελλάδα, με την πάροδο των χρόνων, μελετά ο μελετητής και χοροδιδάσκαλος Όμηρος Παχατουρίδης. Ο οποίος πριν λίγο καιρό δημοσίευσε ένα μικρό μέρος της μελέτης του.

  Ο κ.Παχατουρίδης μίλησε στο Kozani.tv και ανέφερε ουσιαστικά πως οι παραδοσιακοί Ποντιακοί #χοροί "αλλοιώθηκαν" στην πάροδο του χρόνου και πως στόχος είναι η διατήρηση του παραδοσιακού τους χαρακτήρα. - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO
https://www.lelevose.gr/components/com_mikro/images/up/s1/
https://www.lelevose.gr/inner.php/temeteronblog/
1

Μάθε Ποντιακά

Γιεργάν - Το πάπλωμα

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 99 επισκέπτες και 0 μέλη.