ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Lelevose Blog Ποντιακές Εκδηλώσεις

Ποντιακές Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις Ποντίων
 • Κοινή εκδήλωση μνήμης για την 19η Μαΐου

  Κοινή εκδήλωση μνήμης για την 19η ΜαΐουΚοινή εκδήλωση μνήμης για την 19η Μαΐου - Ημέρα Μνήμης για τη #Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από κοινού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

  Τις προηγούμενες ημέρες προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων τόσο από την ΠΟΕ όσο και από την ΠΟΠΣ, στην οποία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την επερχόμενη εκδήλωση.

  Στην κοινή #εκδήλωση μνήμης θα συμμετέχει επίσης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων της πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ).

 • «Πόντος - Οι Μεγάλες Ώρες» - VIDEO

  Πόντος - Οι Μεγάλες Ώρες - VIDEOΤο ντοκιμαντέρ «Πόντος, οι Μεγάλες Ώρες» αναφέρεται στα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη #Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πως κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. - ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ #VIDEO, ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ

  Το #ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στις 10 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00, στο Μέγαρο Μουσικής στη #Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της 19ης Μαΐου, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

  Η προβολή του ντοκιμαντέρ είναι μια πρωτοβουλία του Livemedia και αφιερώνεται στη μνήμη της Μυροφόρας Σάρρα Παρχαρίδου. Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ και το κόστος καλύπτεται αποκλειστικά από το Livemedia.

  Για την παρουσία σας απαραίτητη είναι η ηλεκτρονική εγγραφή, μέσω του παρακάτω συνδέσμου.

 • Ποντιακό Παραμύθι - VIDEO

  Ποντιακό Παραμύθι - VIDEOΠριν λίγες ημέρες τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης, στα πλαίσια του Ευξεινίου Κύκλου, παρουσίασαν το αφηγηματικό δρώμενο «Ποντιακό Παραμύθι, το οποίο προσέλκυσε αρκετό κόσμο για να το παρακολουθήσει. Κυριολεκτικά «δεν έπεφτε καρφίτσα» στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης, όπου έλαβε χώρα το δρώμενο. - Δείτε παρακάτω στο #video του Kozani.tv πλάνα από την #εκδήλωση

 • 12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών - VIDEO

  12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών - VIDEOΤο Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 για την πόλη της Ξάνθης θα είναι ένα μεγάλο γεγονός. Συγκεκριμένα, στο κλειστό γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στην #Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί το «12ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών» της Παμποντιακής ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα αναμένεται να πάρουν μέρος σε αυτήν την γιορτή πολιτισμού της νεολαίας, ενώ και χιλιάδες θα βρίσκονται στις κερκίδες του δημοτικού κλειστού γυμναστηρίου, ώστε να πάρουν το άρωμα του πολιτισμού του Πόντου.

  Θα χορέψουν πάνω από 2.000 νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα, ενώ η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη σε δύο εξέχουσες προσωπικότητες της Ξάνθης:

  Στον από τα Κοτύωρα του Πόντου, καταγόμενο Μητροπολίτη, πρώην Ξάνθης και Περιθεωρίου, Πολύκαρπο Σ. Ψωμιάδη και στον από την Κουταΐδα του Καυκάσου, γόνο σπουδαίας οικογένειας του Πόντου με ρίζες από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη, καταγόμενο Αλέξανδρο Θ. Μπαλτατζή, πολιτικό και ένας από τους βασικότερους αναμορφωτές του αγροτικού κινήματος στη σύγχρονη Ελλάδα

  .

  Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 • Λύρες στις Πηγές - Τριήμερο μουσικοχορευτικό Φεστιβάλ

  Λύρες στις Πηγές - Τριήμερο μουσικοχορευτικό ΦεστιβάλΗ Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας διοργανώνει για 1η φορά, τριήμερο καλλιτεχνικό #φεστιβάλ με τίτλο «Λύρες στις Πηγές». Στόχος είναι η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του Άλσους, μέσω της πολιτιστικής χρήσης του. Το μουσικοχορευτικό φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Άλσος του Αγίου Νικολάου στη #Νάουσα, στις 20, 21 και 22 Αυγούστου 2016. Τα έσοδα, θα διατεθούν για τη δημιουργία του μουσείου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. και με την αρωγή του Δήμου Νάουσας.

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΩΝ:

  Σάββατο 20 Αυγούστου: Νικολαΐδου Πέλα, Ξενιτόπουλος Δημήτρης, Καλούσης Κώστας, Μητρούλης Δημήτρης, Παναγιωτίδης Λάκης

  Κυριακή 21 Αυγούστου: Ζωϊδάκης Νίκος, Χωραφαΐδης Γιάννης, Αμπερίδης Γιώργος, Ορδουλίδης Γιώργος, Σιώπης Κώστας

  Δευτέρα 22 Αυγούστου: Πουταχίδης Θεόφιλος, Σιώπης Κώστας, Χωραφαΐδης Γιάννης, Καραπαναγιωτίδης Κώστας, Ορδουλίδης Γιώργος, Βουλγαρίδης Τέλης, Σιαμλίδης Κώστας, Ξενίδης Νίκος, Αντωνιάδης Γιάννης

  Ώρα έναρξης: 9.30μμ

 • ΠΑΡΧΑΡΙΑ 2016 στον Έβρο

  ΠΑΡΧΑΡΙΑ 2016 στον ΈβροΟ Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην παρουσίαση της εξόδου στα #Παρχάρια που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016 στον χώρο αναψυχής Προφήτη Ηλία, στο χωριό Λουτρά του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Είσοδος από της 11:00 π.μ. και έναρξη δρώμενων στης 12:00 το μεσημέρι.

  Ελάτε να μυρίσετε τον μυρωμένο αγέρα των παρχαριών, να απολαύσετε Ποντιακές παραδοσιακές νοστιμιές και βήμα βήμα να βιώσετε την έξοδο των προγόνων μας... στις εαρινές βοσκές. Το λάλεμαν της Παρχαρομάνας, με Συλλόγους από όλη την Ελλάδα και τους όμορους νομούς...

  Την #εκδήλωση θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Μιχάλης Καϊκουνίδης.

 • Γιορτή Ποντιακού μαχαλά στη ΧΙΟ

  Γιορτή Ποντιακού μαχαλά στη ΧΙΟΗ 1η Γιορτή Ποντιακού Μαχαλά στη ΧΙΟ... την Παρασκεύη 17 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.00. 100 χορευτές από τον Σύλλογο Ποντίων Χίου και από άλλα Σωματεία του νησιού, θα μετατρέψουν την κεντρική πλατεία Χίου σε έναν Ποντιακό μαχαλά! Επισης, στα πλαίσια της γιορτής, θα πραγματοποιηθεί #εκδήλωση γευσιγνωσίας στην Ποντιακή και Χιώτικη #κουζίνα, από τις κυρίες Ελένη Τουμπουλίδου και Άννα Στρατάκια.

 • Αφοι Τσαχουρίδη - Καλοκαίρι 2016

  Αφοι Τσαχουρίδη - Καλοκαίρι 2016Οι αδελφοί Κωνσταντίνος & Ματθαίος #Τσαχουρίδης έρχονται και αυτό το καλοκαίρι με δοξάρι και φωνή να παίξουν και να τραγουδήσουν ό,τι καινούριο και ό,τι παλιό τους αγγίζει… «Ψυχή και Σώμα», ο Κωνσταντίνος και ο Ματθαίος, ανταμώνουν με σπουδαίους συνθέτες, συνομιλούν με την Ελληνική #μουσική #παράδοση, με τρόπο μοναδικό και παντρεύουν μουσικές του κόσμου... από έρωτα και όχι από προξενιό.

  Μια μοναδική ροή ρεπερτορίου και μια ομάδα 7 εξαιρετικών μουσικών, συνθέτουν μια από τις πιο δεμένες μουσικές ομάδες της χώρας μας, ικανή να μας εκπλήξει, να χαϊδέψει τα αυτιά μας και να ξεσηκώσει τις ψυχές μας!
 • Παμποντιακόν Πανοΰρ σα Σούρμενα

  Παμποντιακόν Πανοΰρ σα ΣούρμεναΕκδηλώσεις με δυνατούς συμβολισμούς, σηματοδοτούν το φετινό «Παμποντιακόν Πανοΰρ τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που οργανώνει από την Τετάρτη 4 έως την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Οι #εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα της Διακαινησίμου.

  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου «στις πενθήμερες εκδηλώσεις με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι Πόντιοι στα #Σούρμενα ζουν εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθoρά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς, καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και την #παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες, βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και #έθιμα τους».

  Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 6-7-8 Μαΐου στην πλατεία Σουρμένων, Ποντιακοί Σύλλογοι και #Σύλλογοι άλλων περιοχών απ’ όλη την Ελλάδα, με τα χορευτικά συγκροτήματά τους θα παρουσιάσουν Ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς #χορούς.

 • Αγγείου μνήμες

  Αγγείου μνήμεςΟ Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στην #εκδήλωση παρουσίασης του δίσκου «Αγγείου μνήμες» την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 18.00. στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Νίκης 13. Το «Αγγείου μνήμες» αποτελεί μια θεματική μουσική παραγωγή, που έγινε για να στεγάσει τις μνήμες του αγγείου, του αρχαίου άσκαυλου, όπως αυτός επιβίωσε μέσα από τη λαϊκή παράδοση των Ελλήνων του Πόντου.

  Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης επιλέγει να προβάλει αυτό το ανέπαφο παραδοσιακό όργανο του Πόντου, που περικλείει το δυναμισμό και τη δωρικότητα του Ποντιακού πολιτισμού, θέλοντας να αναδείξει ένα μέρος της ιδιαίτερης και πάντα επίκαιρης παραδοσιακής μουσικής.

  Βασικοί συντελεστές του δίσκου είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης στο τραγούδι και ο Γιώργος Σιαμίδης στο #αγγείο. Ο Γιώργος Κορτσινίδης συνόδεψε με το νταούλι του τα κομμάτια του δίσκου και ο Μπάμπης Ιωακειμίδης συμμετείχε φιλικά σε ένα από αυτά.

https://www.lelevose.gr/components/com_mikro/images/up/s1/
https://www.lelevose.gr/inner.php/temeteronblog/
1

Μάθε Ποντιακά

Αγροτέρ - Το σκιάχτρο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Οικονομική διαφήμιση & προβολή

Η Γνώμη Σας

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 100 επισκέπτες και 0 μέλη.