Τυρόπιτα με Περέκ

Μοιραστείτε το

Μια πανεύκολη συνταγή για να φτιάξετε νόστιμη τυρόπιτα με μυζήθρα. Της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα φύλλα Περέκ, τα οποία «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε… αλμυρό ή γλυκό.

Φύλλα Περέκ μπορούμε να βρούμε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα


Η παρακάτω συνταγή δεν είναι ακριβώς Ποντιακή, αλλά χρησιμοποιεί ως βάση της τα προψημένα και αποξηραμένα Ποντιακά φύλλα Περέκ. Μάλιστα, μπορεί να φτιαχτεί σε ελάχιστο χρόνο…


Υλικά συνταγής

  • 200 γραμμάρια μυζήθρα
  • 200 γραμμάρια κασέρι πικάντικο τριμμένο
  • 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 Αυγά
  • ½ κουταλάκι κοφτό, πιπέρι
  • ½ κουταλάκι κοφτό, μοσχοκάρυδο


Εκτέλεση συνταγής

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση τυριών: Βάζουμε τη μυζήθρα σε ένα μεγάλο μπολ και τη θρυμματίζουμε με πιρούνι, σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε το κασέρι, έπειτα ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα, σε δροσερό μέρος.
  • Χτυπάμε τα αβγά και μόλις περάσει η μισή ώρα, τα ρίχνουμε μέσα στη γέμιση των τυριών. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το πιπέρι με το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.
  • Σε καλά λαδωμένο ταψί βάζουμε 3 ολόκληρα φύλλα περέκ, που λαδώνουμε ελαφρώς και μεταξύ τους.
  • Τα τοποθετούμε έτσι στο ταψί, ώστε να καλύψουν και τις πλαϊνές πλευρές του ταψιού.
  • Από πάνω βάζουμε την γέμιση τυριών και καλύπτουμε μ’ ένα ακόμη φύλλο.
  • Γυρνάμε και την πλαϊνή πλευρά των φύλλων, προς τα μέσα. Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο με το οποίο καλύψαμε τη γέμιση.
  • Τέλος ψήνουμε, την τυρόπιτα μας, σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα. Στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Μοιραστείτε το