ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου

Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου

print
email

Άγαλμα στη Νέα Σάντα του Κιλκίς

Πολεμιστής του Πόντου - Νέα Σάντα ΚΙΛΚΙΣ
- Εγκαταστάθηκε στη Νέα Σάντα, ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς και του Ποντιακού Ελληνισμού, «Ο Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου». Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, μπροστά στο διοικητήριο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη, ο οποίος μίλησε για τον ισχυρό συμβολισμό της τοποθέτησης του γλυπτού στη Νέα Σάντα...

 


Ανακαλώντας ιστορίες αντίστασης και αγώνα της Επτακώμου Σάντας, με τον θρυλικό καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη και τους Σανταίους πολεμιστές του στα βουνά του Ανατολικού Πόντου, που μάχονταν κατά των Τσετών και των Κεμαλικών στρατευμάτων, όταν εκείνοι υλοποιούσαν το σχέδιο της Γενοκτονίας.

«Με την επιβλητική του παρουσία, το χάλκινο γλυπτό θα θυμίζει τον ηρωισμό και τη γενναιότητα των Ελλήνων του Πόντου και θα υπογραμμίζει το απαράβατο χρέος κάθε Έλληνα να προασπίζει, και με τη ζωή του αν χρειαστεί, την τιμή της πατρίδας»


Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε δραματοποιημένο μουσικοχορευτικό δρώμενο, με επίκεντρο τον «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου», που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους. Συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ποντίων Νέας Σάντας, Γυναικών Νέας Σάντας, Πικρολίμνης, Μεγάλης Βρύσης, Επταλόφου, Δροσάτου, Παλατιανού, Καμπάνη, Μαυρονερίου, Κάτω Ποταμιάς, και η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».

Τις αφηγήσεις έκαναν η Σοφία Κεσίδου, η Σοφία Ελευθεριάδου και η Δέσποινα Καραμπίδου. Λύρα έπαιξαν ο Ευκλείδης Παυλίδης και ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης, στο νταούλι ήταν ο Χαράλαμπος Κιτσονίδης και στο τραγούδι ο Χαράλαμπος Παυλίδης.


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσαν ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής και οι βουλευτές Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεώργιος Γεωργαντάς (ΝΔ). Ο δήμαρχος Κιλκίς απένειμε τιμητικές πλακέτες στον διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού και στον πρώην αντιδήμαρχο Γαλλικού και πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Σάντας, Νικόλαο Χωλίδη, για την υποστηρικτική συνδρομή τους στη μεταφορά και εγκατάσταση του αγάλματος.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη ο διοικητής της Ταξιαρχίας «Πόντος» Πέτρος Δεμέστιχας, καθώς και εκπρόσωποι της περιφέρειας, τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων, κομμάτων, φορέων, πολιτιστικών και Ποντιακών Συλλόγων του Δήμου Κιλκίς. Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν Ποντιακά εδέσματα, τα οποία παρασκεύασε ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Σάντας. Παράλληλα λειτούργησε επίκαιρη έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Τσαγανά.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μάθε Ποντιακά

Ντε φτας ή Ντο εφτάς - Τι κάνεις

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 12 επισκέπτες και 0 μέλη.