Μητροπολίτης Χρύσανθος

Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος (Φιλιππίδης), είναι ίσως η σπουδαιότερη προσωπικότητα της νεώτερης ιστορίας του Πόντου. Θρακιώτης στην καταγωγή (γεννήθηκε το 1881 στην Κομοτηνή) αγάπησε τον Πόντο και τους Ποντίους και ταυτίστηκε μ’ αυτούς.

Σεβαστή προσωπικότητα και από τους Τούρκους. Γι αυτό και όταν επίκειτο η κατάληψη της Τραπεζούντας από τους Ρώσους το 1916, σ’ αυτόν την παρέδωσαν. Λέγοντας την ιστορική εκείνη φράση:

«Από σας την πήραμε αυτή την πόλη, σ’ εσάς την παραδίδουμε…»

Με την έλευσή του στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό, διορίσθηκε αποκρισάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παράλληλα ασχολήθηκε με το Ποντιακό στοιχείο που τόσο αγάπησε, αλλά και αγαπήθηκε από αυτό.


Επιτροπή Ποντιακών Μελετών

Με δική του ιδέα και πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1927 η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Η οποία έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στη συγγραφή και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πρώτος πρόεδρος της Επιτροπής από την ίδρυσή της μέχρι την ημέρα που κοιμήθηκε, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες. Τόσο συγγράφοντας ο ίδιος όσο και συγκεντρώνοντας το πολύτιμο υλικό που κατέθεταν οι Πόντιοι της πρώτης γενιάς.

Πολύτιμος συνεργάτης του ο Γραμματέας της Επιτροπής, αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην προεδρία μετά την κοίμηση του.


Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Το 1939 γίνεται Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου παρέμεινε μέχρι την κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Οι λόγοι της απώλειας του Αρχιεπισκοπικού του θρόνου ήταν δύο. Ο πρώτος ότι αρνήθηκε να χοροσταστήσει σε λειτουργία στη Μητρόπολη, παρουσία των Γερμανικών αρχών κατοχής. Ενώ ο δεύτερος λόγος, ότι αρνήθηκε να ορκίσει την δοτή κυβέρνηση Τσολάκογλου.

Τις ενέργειες αυτές συνόδευαν τα ιστορικά εκείνα λόγια:

«Ο αρχηγός της εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδος του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της εκκλησίας ένα καθήκον έχει. Να φροντίσει δια την απελευθέρωσίν της»


Δίδαξε ήθος και ανδρεία

Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Κυψέλη. Κοιμήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1949.

Με τη στάση του κατά τη Γερμανική κατοχή, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος δίδαξε ήθος, ανδρεία και πατριωτισμό. Για τον λόγο αυτό, η πατρίδα και η εκκλησία οφείλουν να τον τιμούν όπως του αξίζει.