Καλομηνάς – Ο Μάιος στον Πόντο
Στον Πόντο ο Μάιος λεγόταν Καλομηνάς. Από το επίθετο «ΚΑΛΟΣ» και το ουσιαστικό «ΜΗΝΑΣ». Κατά τον μήνα αυτό, η άνοιξη έφτανε για τα καλά και η …
-->
Στον Πόντο ο Μάιος λεγόταν Καλομηνάς. Από το επίθετο «ΚΑΛΟΣ» και το ουσιαστικό «ΜΗΝΑΣ». Κατά τον μήνα αυτό, η άνοιξη έφτανε για τα καλά και η …
Ημέρα μνήμης των νεκρών, είναι η Κυριακή του Θωμά για τους Πόντιους. Την ημέρα αυτή αναβιώνει το Ταφικό Έθιμο. Ένα έθιμο, με ρίζες στους αρχαίους χρόνους …
Ο παραθερισμός στα παρχάρια είναι το πιο παλιό έθιμο της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, ίσως και της ανθρωπότητας. Αυτό το έθιμο το συνεχίζουν οι κτηνοτρόφοι των …
Ο πλούτος των εθιμικών δρώμενων της Μεγάλης Εβδομάδας που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, είναι ασύλληπτου εύρους και ομορφιάς. Ο χρόνος, δυστυχώς, πολλά από αυτά …
Στην εποχή μας οι κυοφορούσες γυναίκες έχουν κάθε φροντίδα και η γέννηση ενός νέου μέλους της οικογένειας γίνεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, στα νοσοκομεία. Δεν ήταν …
«Ο Απρίλτς πότε κλαίει και πότε γελάει» λέει μια Ποντιακή έκφραση, που συνήθιζαν να λένε για τον μήνα Απρίλιο, στο Σταυρίν και στην Κρώμνη. Οι κάτοικοι …
Και στον Πόντο η εποχή αυτή του χρόνου λεγόταν «Άνοιξη», από το αρχαίο «Άνοιξις». Οι Πόντιοι ήταν πολύ επιφυλακτικοί για τον ερχομό της εποχής αυτής, από …
Στον Πόντο η Καθαρά Δευτέρα δεν ήταν ημέρα γιορτής, γλεντιού και πετάγματος του χαρταετού. Σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ημέρα γενικού καθαρισμού όλων των σκευών και …
Ο «Κουκαράς» είναι ένα έθιμο της Σαρακοστής, που έχει τις ρίζες του στον Πόντο. Το αντίστοιχο του Κουκαρά για τον υπόλοιπο Ελληνισμό και ένα από τα …
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η Σαρακοστή, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος της Αποκριάς. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, γιατί την ημέρα αυτή ο κόσμος «καθαρίζεται» …