Το μαρτυρικό τέλος για χιλιάδες Αρμένισες

Μοιραστείτε το

Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων. Η αρχή έγινε στη Κωνσταντινούπολη με τη σύλληψη περίπου 300 ατόμων, που ανήκαν στην ηγεσία της Αρμένικης κοινότητας. Ακολούθησαν συνεχείς συλλήψεις, δολοφονίες, βασανισμοί και εκτοπισμοί Αρμενίων.

Χιλιάδες Αρμένισες βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια των Οθωμανών


Γενοκτονία Αρμενίων

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς υπάρχει διαφωνία στις καταγραφές. Οι Τούρκοι, οι οποίοι δεν δέχονται τη λέξη «Γενοκτονία», κάνουν λόγο για 600-800 χιλιάδες. Ενώ οι Αρμένιοι και δυτικές πηγές αναφέρουν πως οι νεκροί έφτασαν στο 1,5 εκατομμύριο.

Το σίγουρο είναι πως αφανίστηκε συστηματικά μεγάλο ποσοστό του Αρμενικού λαού. Οι Οθωμανικές αρχές πέτυχαν τον στόχο τους, ο οποίος ήταν να εκμηδενίσουν έναν Χριστιανικό λαό που ζούσε στη χώρα τους επί πολλούς αιώνες.

Οι Οθωμανοί δικαιολόγησαν τις πράξεις τους, ισχυριζόμενοι ότι τιμωρούσαν τη συμμαχία των Αρμενίων με τους Ρώσους.


Οι μαρτυρίες που έγιναν ταινία

Παρ’ όλο που οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, συγκλονίζουν. Μία από αυτές έγινε βιβλίο και στη συνέχεια ταινία. Που αν και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1919, σοκάρει ακόμα.

Η Aurora Mardiganian (Ορόρα ή Αουρόρα Μαρντιγκανιάν) ήταν η αυτόπτης μάρτυρας που διηγήθηκε όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της. Κατέγραψε τις σοκαριστικές σκηνές που έζησε όταν τη συνέλαβαν οι Τούρκοι.

Η κοπέλα ήταν τότε 14 ετών και η εύπορη οικογένειά της, που ζούσε στο Χαρπούτ, δολοφονήθηκε. Μόνο αυτή επέζησε. Συνελήφθη και μαζί με άλλες κρατούμενες εξαναγκάστηκαν σε πεζοπορία περίπου 1.400 μιλιών. Μέχρι να φτάσουν στα σκλαβοπάζαρα για να την πουλήσουν σε κάποιο χαρέμι.

Η Ορόρα κατάφερε να αποδράσει και διέφυγε στην Τιφλίδα, μετά στην Αγία Πετρούπολη, στο Όσλο και μετά από μια συγκλονιστική περιπέτεια κατέληξε στη Νέα Υόρκη. Εκεί γνωρίστηκε με ένα νεαρό σεναριογράφο, ο οποίος τη βοήθησε να καταγράψει όσα έζησε και η διήγηση της έγινε σενάριο για ταινία.

Τα γυρίσματα έγιναν τα το 1918-19 στην Καλιφόρνια και η Ορόρα έπαιξε στην ταινία, ενσαρκώνοντας τον εαυτό της

Όπως δημοσίευσαν οι New York Times, στο πρώτο μέρος της ταινίας φαίνεται πως ήταν η Αρμενία πριν από τη Γενοκτονία και πως έγινε μετά.


Σταυρωμένες γυναίκες

Η ταινία «Ravished Armenia» σήμερα δεν σώζεται ολόκληρη, αλλά μόνο ένα μέρος της. Μια από τις πιο σοκαρίστηκες σκηνές δείχνει τις γυναίκες των Αρμενίων γυμνές και καρφωμένες πάνω σε σταυρούς. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για δραματοποίηση, για της ανάγκες της ταινίας του 1919…

Η πραγματικότητα, σχολιάζουν οι ιστορικοί, ήταν χειρότερη!

Ήταν η τιμωρία τους επειδή δεν αλλαξοπίστησαν και αρνήθηκαν να πάνε στα χαρέμια. Η σκηνή ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιαιότητας των Οθωμανών.

Ωστόσο, όπως ανακάλυψε η ίδια η Ορόρα, η σκηνή δεν ήταν 100% αληθινή. Δυστυχώς για τις γυναίκες, η πραγματικότητα ήταν ακόμα πιο σκληρή.

Όπως ανέφερε η κοπέλα, ο τρόπος με τον οποίο συνήθιζαν οι Οθωμανοί να σκοτώνουν δεν ήταν η σταύρωση, αλλά το παλούκωμα. Η τοποθέτηση μυτερών ξύλινων πασσάλων μέσα στον κόλπο των γυναικών (ανασκολοπισμός), αφού πρώτα τις βίαζαν.


Ravished Armenia – Auction of Souls

Πρόσφατα μια φωτογραφία με σταυρωμένες γυναίκες ήρθε στη δημοσιότητα με την παρατήρηση ότι προέρχεται από τα αρχεία του Βατικανού. Η φωτογραφία με τις σταυρωμένες Αρμένισες είναι από Αμερικάνικη ταινία του 1919 με τίτλο «Auction of Souls».

Δείτε παρακάτω απόσπασμα από τη ταινία «Auction of Souls» γνωστή και ως «Ravished Armenia».


Διαβάστε επίσης: Η εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους

Μοιραστείτε το