ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Συνταγές με Χαψία

Συνταγές με Χαψία

Τα Χαψία ήταν τα δημοφιλέστερα ψάρια στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά από το Νοέμβριο έως και τις αρχές

Συνταγή για Χοσάφ

Συνταγή για Χοσάφ

Το «Χοσάφ» είναι ένα Ποντιακό παραδοσιακό επιδόρπιο, με υπέροχα αρώματα της πατρίδας. Η λέξη «Χοσάφ ή Χουσάφι» προέρχεται από τη Τουρκική λέξη «Hoşaf» που σημαίνει φρούτα

Συνταγή για Δεμέσια

Συνταγή για Δεμέσια

Συνταγές του Πόντου, συνταγές απλές και γευστικές. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω. Δεμέσια, πρόκειται για Ποντιακά πιτάκια των οποίων η γέμιση μπορεί να αποτελείται

Συνταγή για Κεσκέκ

Συνταγή για Κεσκέκ

Το Κεσκέκ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, που παρασκευάζεται από χυλό βρασμένης κότας – κόκορα, αποφλοιωμένο σιτάρι ή κορκότο, περιχυμένο με λιωμένο βούτυρο. Πρόκειται για ένα φαγητό

Φούστουρον - Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα

Φούστουρον – Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα

Φούστουρον (φούστορον ή και φούστρον), μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της Ποντιακής κουζίνας. Η οποία κατέχει ξεχωριστή θέση στο διαιτολόγιο των Ποντίων. Η παραδοσιακή εκδοχή

Συνταγή για Σουμάδα

Συνταγή για Σουμάδα

Στην Ποντιακή παράδοση, την ημέρα του αρραβώνα, οι γονείς του νέου μαζί με τον «δεξάμενο» (νονό του γαμπρού), με συγγενείς και τον ιερέα του χωριού, πήγαιναν

Τυρόπιτα με Περέκ

Τυρόπιτα με Περέκ

Μια πανεύκολη συνταγή για νόστιμη τυρόπιτα με μυζήθρα. Της οποίας η ζύμη έχει αντικατασταθεί από τα φύλλα Περέκ. Εξάλλου τα Περέκ «σηκώνουν» ότι συνδυασμό θέλετε… αλμυρό

Κεφίρ - Θρεπτικό ρόφημα προβιοτικό

Κεφίρ το θαυματουργό

Η ιστορία του κεφίρ είναι αιώνες παλαιά και είναι ευρέως γνωστό στην περιοχή του Πόντου. Η προέλευση του επισημαίνεται στα Καυκάσια βουνά και στη Μικρά Ασία,