ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Τανωμένος Σορβάς - Τανοφάι

Τανωμένος Σορβάς – Τανοφάι

Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή για τη πατροπαράδοτη σούπα των Ποντίων. Ο Τανωμένος Σορβάς λέγεται και «Τανομένος σουρβάς», «Σιρβάς», «Τανώσουπα», «Τανομεζές» ή «Τανοφάι». Όπως και να ειπωθεί,

Συνταγή για Χοσάφ

Συνταγή για Χοσάφ

Το «Χοσάφ» είναι ένα Ποντιακό παραδοσιακό επιδόρπιο – γλυκό, με υπέροχα αρώματα της πατρίδας. Η λέξη «Χοσάφ ή Χουσάφι» προέρχεται από τη Τουρκική λέξη «Hoşaf» που

Συνταγή για Σουμάδα

Συνταγή για Σουμάδα

Στη Ποντιακή παράδοση, την ημέρα του αρραβώνα, οι γονείς του νέου μαζί με τον «δεξάμενο» (νονό του γαμπρού), με συγγενείς και τον ιερέα του χωριού, πήγαιναν

Συνταγή για Χαβίτς

Συνταγή για Χαβίτς

Χαβίτς, ένα θρεπτικό παραδοσιακό πιάτο της Ποντιακής κουζίνας. Εύκολο στην εκτέλεση – παρασκευή και νοστιμότατο. Βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου. Γίνεται σαν κρέμα και τρώγεται

Κοτόπουλο με πλιγούρι και πασκιτάν

Κοτόπουλο με πλιγούρι και πασκιτάν

Μπορεί η κατανάλωση κρέατος στον Πόντο να ήταν αρκετά χαμηλή και ελάχιστη η παρουσία του στη Ποντιακή κουζίνα. Όμως η πτηνοτροφία ήταν μια άκρως «οικογενειακή υπόθεση».

Περέκ

Περέκ

Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος, το σάτσι*. Τα Περέκ ήταν η

Η Ποντιακή υπερτροφή

Η Ποντιακή υπερτροφή

Ποια είναι η Ποντιακή υπερτροφή! Το θαύμα της φύσης για να νιώθετε δυνατοί και υγιείς. Τι επισημαίνει ο καθηγητής της Γεωπονικής σχολής του πανεπιστημίου των Κοτυώρων;

Συνταγή για Πισία

Συνταγή για Πισία

Πισία, τα υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα παραδοσιακά Ποντιακά τηγανόψωμα, τα οποία γίνονται γρήγορα και εύκολα. Πρόκειται για ένα κλασικό – υπέροχο έδεσμα, της Ποντιακής κουζίνας. Παρακάτω