ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Περέκ

Περέκ

Προψημένα και αποξηραμένα φύλλα, φτιαγμένα με αλεύρι, νερό και αλάτι. Ψημένα στο τζάκι με φυσική φωτιά ή στο ειδικό σκεύος, το σάτσι*. Τα Περέκ ήταν η …

Δέβασον…

Το ψωμί στον Πόντο

Το ψωμί στον Πόντο

Το ψωμί στον Πόντο ήταν βασικό στοιχείο της διατροφής. Παρασκευαζόταν από τις ίδιες τις αγροτικές οικογένειες, αλλά και από αρκετές αστικές. Ελάχιστες οικογένειες προμηθεύονταν το ψωμί …

Δέβασον…

Συνταγή για Χαβίτς

Συνταγή για Χαβίτς

Χαβίτς, ένα θρεπτικό παραδοσιακό πιάτο της Ποντιακής κουζίνας. Εύκολο στην εκτέλεση – παρασκευή και νοστιμότατο. Βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου. Γίνεται σαν κρέμα και τρώγεται …

Δέβασον…

Πιροσκί με κιμά

Πιροσκί με κιμά

Τα πιροσκί αποτελούν ένα αγαπημένο έδεσμα των Ποντίων. Προέρχονται από τη Ρωσία και έχουν ως βάση το ζυμάρι, με γέμιση της επιλογής μας. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή …

Δέβασον…

Γεύσεις και αρώματα με μνήμη

Γεύσεις και αρώματα με μνήμη

Η Ποντιακή κουζίνα δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανό έναν ολόκληρο λαό. Παρέμεινε ζωντανή γιατί ξεπέρασε τα όρια της γεύσης και διευρύνθηκε σε βίωμα πολιτιστικό. Η γαστρονομική …

Δέβασον…

Βαρένικα

Συνταγή για Βαρένικα

Τα Βαρένικα είναι ζυμαρικά που έφεραν οι εκ Ρωσίας προερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23. Από τότε, μπορούμε να πούμε πως έχουν ενταχθεί στη Ποντιακή κουζίνα και αποτελούν …

Δέβασον…

Φελία – Ποντιακές αυγόφετες

Φελία – Ποντιακές αυγόφετες

Τα «φελία» ή αλλιώς «φελοτήγανα» είναι οι αγαπημένες σε όλους αυγόφετες, οι οποίες παρασκευάζονται από φέτες ψωμιού και αυγά. Μπορούν να σερβιριστούν σαν πρωινό ή για …

Δέβασον…