Συνταγή για Χαβίτς

Μοιραστείτε το

Χαβίτς, ένα θρεπτικό παραδοσιακό πιάτο της Ποντιακής κουζίνας. Εύκολο στην εκτέλεση – παρασκευή και νοστιμότατο. Βοηθάει στη καλή λειτουργία του εντέρου. Γίνεται σαν κρέμα και τρώγεται ευχάριστα.

Το Χαβίτς θέλει φούρνικο αλεύρι, δηλαδή καλαμποκίσιο αλεύρι ψημένο σε φούρνο


Στη παρακάτω συνταγή, επειδή χρησιμοποιούμε φούρνικο αλεύρι, δεν χρειάζεται να ψηθεί πρώτα το αλεύρι στο βούτυρο. Στη περίπτωση που χρησιμοποιηθεί απλό καλαμποκάλευρο, φροντίστε πρώτα να το περάσετε από το βούτυρο. Μετά συνεχίστε την υπόλοιπη διαδικασία…


Υλικά συνταγής

  • 8-10 κουταλιές φούρνικον* αλεύρι
  • 4 φλιτζάνια περίπου νερό
  • 3 κουταλιές βούτυρο αγελαδινό
  • Αλάτι κατά βούληση


Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, έως ότου να ξανθίσει. Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μαγειρεύουμε πάντα σε μέτρια φωτιά.
  2. Βάζουμε αλάτι και όταν ζεσταθεί το νερό, λίγο πριν κάψει (όχι να βράσει) ρίχνουμε κουταλιά – κουταλιά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει, ώσπου να πετύχουμε, μια κρέμα χωρίς σβόλους. – Προσοχή όταν αρχίσει να βράζει, να μην καείτε.
  3. Σβήνουμε το μάτι και ανακατεύουμε, αφήνοντας να βράσει για 1-2 λεπτά, τα οποία είναι αρκετά.
  4. Κατόπιν το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας, διότι όσο ζεσταίνεται το Χαβίτς, τόσο θα συνεχίζει να σφίγγει.
  5. Κατόπιν το σερβίρουμε, μοιράζοντας το αμέσως στα πιάτα.

Παλιότερα το Χαβίτς το συνόδευαν με γιαούρτι στραγγιστό. Μπορείτε επίσης, όσο είναι ζεστό, να προσθέσετε στο πιάτο σας κομμάτια από κασέρι ή βούτυρο, το οποίο λιώνει μέσα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να σερβίρετε το χαβίτς πασπαλισμένο με ζάχαρη ή μέλι.


Λίγα λόγια για το φούρνικο αλεύρι

Οι σπόροι του καλαμποκιού τοποθετούνται σε ταψί και φουρνίζονται, για να στεγνώσουν καλά και να ξεραθούν. Έπειτα αλέθονται στο «χερομύλιν» (χερόμυλο), κοσκινίζονται και το αλεύρι που μας δίνει το κοσκίνισμα, είναι το «φούρνικον» αλεύρι.

Έτσι το αλεύρι αποκτάει μια πιο έντονη γεύση.

* Η λέξη «φούρνικον» προέρχεται απ’ το ουσιαστικό «Φουρνίν». «Φουρνίν»: ο φούρνος. «Φούρνικος»: δηλαδή ψημένος, φρυγανισμένος σε φούρνο.

Φούρνικον αλεύρι μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο.

Καλή σας όρεξη!

Μοιραστείτε το