ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Άγιος Σάββας - Καταγόταν από τον Πόντο

Άγιος Σάββας - Καταγόταν από τον Πόντο

print
email

Αφιερώθηκε στον Θεό από 5 ετών!

Άγιος Σάββας
- Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος καταγόταν από τον Νοτιοδυτικό Πόντο και συγκεκριμένα από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Της Ελληνικότατης και Χριστιανικότατης Καππαδοκίας! Ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας. Από πάρα πολύ νωρίς γνώρισε τις Θείες βουλές. Μάλιστα, νήπιο ακόμη, δεν θήλαζε ποτέ Τετάρτη και Παρασκευή!

Αποφάσισε να αφιερωθεί και να ασπαστεί το μοναχικό σχήμα, από 5 ετών παιδί! Μπαίνοντας στο μοναστήρι των Φλαβιανών. Ήταν τόσο εγκρατής, που ορισμένα συνηθισμένα φαγητά ποτέ δεν τα δοκίμασε. Σε νεαρή ηλικία, όταν σε ένα κήπο επεθύμησε να φάει μήλο, το πήρε στο χέρι του και είπε:


«Ωραίο στην όραση και καλό για φάγωμα, αλλά αυτό μας θανάτωσε»

Έπειτα το πέταξε κάτω και το πάτησε. Βάζοντας όρο να μη φάει ποτέ μήλο στη ζωή του!


Όταν ήταν 18 ετών έφυγε από το μοναστήρι των Φλαβιανών και πήγε στα Ιεροσόλυμα. Από εκεί κατευθύνθηκε προς την έρημο της Ανατολής, για να συναντήσει τον Μέγα Ευθύμιο. Ο Μέγας Ευθύμιος τον είδε μικρό (ήταν ακόμη αγένειος) και τον έστειλε στο Κοινόβιο του Οσίου Θεοκτίστου. Ο Άγιος Σάββας κατά την παραμονή του στο κοινόβιο, έλαμψε λόγω του χαρακτήρα του και των αρετών του. Εκεί μιμήθηκε όλες τις αρετές των μοναχών (παρά το νεαρόν της ηλικίας) και αναγορεύτηκε παιδαριογέροντας, από τον Μέγα Ευθύμιο.

Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος όσο μεγάλωνε τροφοδοτούσε όλο και περισσότερο το πνεύμα του

Είχε τόση πίστη, που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός, από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού! Τα χαρίσματα αυτά τα επιστράτευσε στην υπηρεσία των φτωχών και των ασθενών και έτσι επιτέλεσε σημαντικότατα έργα! Προσείλκυσε με τη ζωή του πλήθη μοναχών, στο περίφημο και κτισμένο από τον ίδιο, μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στην Ιουδαία, το οποίο έγινε Σχολή μοναχισμού. Είχε βιβλιοθήκες, χειρόγραφα, αντιγραφές. Εκεί εργάστηκε και ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός τον 8ο αιώνα.

Κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 94 χρονών, την 5η Δεκεμβρίου του 532. Ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του.


Ιερά λείψανα Αγίου Σάββα

Στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, φυλάσσεται ως Ιερό θησαύρισμα, το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σάββα. Το σκήνωμα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου το είχαν πάρει οι σταυροφόροι, αλλά επέστρεψε θαυματουργικά στο μοναστήρι το 1965. Μετά από εμφάνιση του Αγίου, στον Πάπα, στον οποίο είπε ότι ήθελε να γυρίσει σπίτι του! Δάκτυλος «μετά σαρκός» του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Αγίου Ραφαήλ, στη Γρίβα του Κιλκίς. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Το 584 μ.Χ., το Λείψανο του Αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του για να ενταφιαστεί ο Ηγούμενος Κασσιανός. Αρχικά διαφυλάχθηκε στη Μονή του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο των Αραβικών επιδρομών.


Προστάτης των καρκινοπαθών

Ο Άγιος Σάββας απέκτησε τόσο μεγάλες αρετές, από την άσκησή του, σε σημείο να πραγματοποιεί πολλά θαύματα. Θαύματα μεγάλα. Έβγαζε νερό σε άνυδρες περιοχές, κατόπιν προσευχής του! Έβγαζε δαιμόνια. Θεράπευε αρρώστους. Θεράπευε καρκίνους.

Γι’ αυτό και το Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο των Αθηνών φέρει το όνομά του

 

Μάθε Ποντιακά

Ζαντός - Ο τρελός

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 76 επισκέπτες και 0 μέλη.