ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Ξεκινούν τα μαθήματα Ποντιακών

Ξεκινούν τα μαθήματα Ποντιακών

print
email

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μαθήματα Ποντιακών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
- Τον Σεπτέμβριο αρχίζουν τα μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως προβλέπεται στο σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν πριν μερικές ημέρες, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης, με την παρουσία του προεδρείου και μελών του Συνδέσμου, καθώς και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.

Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται ΔΩΡΕΑΝ ή με ελάχιστο κόστος, από εθελοντές - μέλη του Συνδέσμου. Ενώ με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του σχολείου διδασκαλίας, θα μελετηθεί και εν συνεχεία θα οργανωθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στην Ποντιακή διάλεκτο.

 

Ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της χώρας ανοίγει τις πόρτες του
στον Ποντιακό Ελληνισμό


Όπως επισήμανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης:

«Η έναρξη της σημαντικής αυτής συνεργασίας, είναι μόνο το πρώτο βήμα για την κατάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού. Πέρα από τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου και στη συνέχεια τη διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος, προβλέπεται σειρά κοινών δράσεων με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Έδρας Μελετών της καθ' ημάς Ανατολής. Αυτή θα εξετάσει εκτός των άλλων και το ζήτημα της Γενοκτονίας όχι μόνον των Ποντίων αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης, υπογράμμισε ότι:

«Ως Σύνδεσμος με 20ετή προσφορά, χαιρόμαστε επειδή ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της χώρας ανοίγει τις πόρτες του σε έναν από τους φορείς και κατά συνέπεια και στον ίδιο τον ποντιακό ελληνισμό. Στόχος μας είναι να εργαστούμε για ακόμη μια φορά σκληρά, σε εθελοντική βάση αλλά με απόλυτο επαγγελματισμό, ώστε η συμφωνία να μην μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Στο κείμενο που υπογράψαμε προβλέπεται και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ η λειτουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος έχει πολλαπλή αξία, επειδή προϋποθέτει την εκπόνηση μελετών και ερευνών οι οποίες θα συμβάλλουν στον κύριό μας στόχο, τη διατήρηση δηλαδή και διάσωση της ποντιακής διαλέκτου».

 

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου, θα διοργανωθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από τον Σύνδεσμο και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, το «4ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο» για τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς της Ποντιακής διαλέκτου.

Πέρα από τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου, και τη διοργάνωση του μεταπτυχιακού προγράμματος, προβλέπεται σειρά κοινών δράσεων με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία «Έδρας Μελετών της καθ' ημάς Ανατολής». Αυτή θα εξετάσει, εκτός των άλλων, και το ζήτημα της Γενοκτονίας, όχι μόνον των Ποντίων, αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών.

Τέλος, θα προωθηθεί η συνδιοργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων και εκθέσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε θέματα και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Μάθε Ποντιακά

Χουλιάρ - Το κουτάλι

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 18 επισκέπτες και 0 μέλη.