ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Παράδοση Ο Κλήδονας

Ο Κλήδονας

print
email

Το έθιμο του Κλήδονα στον Πόντο

Το έθιμο του Κλήδονα στον Πόντο
- Το έθιμο του κλήδονα ή αλλιως δοκιμασία της τύχης. Η λέξη είναι Ομηρική και σήμαινε αρχικά το προαγγελτικό μήνυμα που προέρχεται από έναν ήχο. Κορίτσια πήγαιναν μυστικά σε 7 βρύσες του χωριού και έπαιρναν νερό, το οποίο άφηναν κρυφά σε ένα απόμερο μέρος της εκκλησίας.

Στα παράλια μέρη του Πόντου έπαιρναν θαλασσόνερο από εφτά βίας (βία στα Ποντιακά είναι το κύμα της θάλασσας). Την επομένη γύριζαν σε όλα τα σπίτια του χωριού και ζητούσαν αντικείμενα, δαχτυλίδια, κλειδιά, νομίσματα.

Το μεσημέρι χτυπούσε η καμπάνα και μαζεύονταν όλοι στην πλατεία, εκεί όπου είχε ανάψει η φωτιά...
 

Μια παντρεμένη γυναίκα, κατά προτίμηση νεόνυμφη ή ένα μικρό κοριτσάκι «πρωτικάρ παιδίν» πρωτότοκος δηλαδή, του έβαζαν ένα πέπλο (συνήθως μαύρο αδιαφανές ύφασμα) στο κεφάλι και κάθονταν ένα γύρω καταγής.

Η Πυθία καθόταν πάνω σε ένα σχοινί, για να είναι πολλά τα χρόνια, σαν το σχοινί, λέγοντας το τετράστιχο:

«Έμπα ήλε μ΄, χάλα τριήλε μ΄
καλόριζον να έν το ριζικός
Αι-Γιάννε μ΄ να δις ατόν
ένα ζευγάρ βούδε»

Αυτό το επαναλάμβανε κάθε φορά που τραβούσε ένα αντικείμενο, αλλά άλλαζε τον τελευταίο στίχο και ευχόταν να δώσει αγόρι, γάμο, καλή γέννα, πολλά ζώα κλπ ανάλογα με τον αποδέκτη. Μετά το τέλος του δρώμενου ξεχύνονταν στα χωράφια. Έτρωγαν, χόρευαν και συζητούσαν τις προφητείες.


Στον Πόντο τον Αϊ-Γιάννη τον έλεγαν Αγιλουτρούπης, από τη λέξη ηλιοτρόπιο, είναι η μέρα που γίνεται η τροπή του ήλιου (24 Ιουνίου). Πίστευαν ότι την ημέρα αυτή ο ήλιος κάνει τρεις απότομες στροφές και όποιος τις δει θα είναι παντοτινά ευτυχισμένος, φωνάζοντας:

«Τέρεν τέρεν πως κλώσκεται ο ήλον»

Στην Σινώπη ξενυχτούσαν εκείνο το βράδυ περιμένοντας να γυρίσει ο ήλιος. Στη συνέχεια έβγαιναν στους δρόμους και όποιον συναντούσαν, τον άρπαζαν και τον έριχναν με τα ρούχα στη θάλασσα. Την γλύτωναν όσοι υπόσχονταν τραπεζώματα και κεράσματα.

Την ημέρα αυτή ανέβαιναν και στα παρχάρια και έλεγαν το δίστιχο:

«Τα΄Αγε-Λουτροπί τα΄Αγεννί εξέβαν σο παρχάρ»

 

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μάθε Ποντιακά

Παρχάρ - Οροπέδιο

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 81 επισκέπτες και 0 μέλη.