ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Παράδοση Του Προφήτη Ηλία στον Πόντο

Του Προφήτη Ηλία στον Πόντο

print
email

Η μεγαλύτερη γιορτή του Ιουλίου

Προφήτης Ηλίας
- Στον Πόντο, η μεγαλύτερη γιορτή του Ιουλίου (Χορτοθέρ) ήταν εκείνη του Προφήτη Ηλία... «τ' Άε Λιά». Τον λάτρευαν και ήταν πολύ αγαπητός και ιδιαίτερα τιμώμενος Άγιος. Για τον λόγο αυτό τον τιμούσαν με πολλές και ιδιαίτερες τιμές.

Σε καιρό ανομβρίας, τον παρακαλούσαν να τους στείλει καμιά καλή βροχή… ή και το αντίθετο! «Άε Λιά μ’ ρούξον έναν καλόν βρεχήν». Όταν όμως έβρεχε ασταμάτητα, τότε τον παρακαλούσαν, να σταματήσει, για να μην τους πνίξει… «Άε Λιά μ’ κανείται, θα φουρκίεις μας».

 

 

Στον Πόντο, όπως και στην Ελλάδα, συνήθιζαν να χτίζουν τις εκκλησίες ή τα προσκυνήματα του Προφήτη Ηλία, απομακρυσμένα, στις κορυφές και στις πλαγιές των βουνών. Επειδή βρίσκονταν έξω από τις κατοικημένες περιοχές, αρκετές φορές ήταν ερειπωμένα, για διάφορους λόγους.

Κατά την πανήγυρη του Προφήτη Ηλία μαζευόταν στα εξωκκλήσια πολύς κόσμος. Κάποιες φορές, μάλιστα, γίνονταν στα πανηγύρια αιματηρές συγκρούσεις, ανάμεσα σε αντίζηλες παρέες...

Το παλαλόν το αίμαν έπρεπε να έβγαινεν...

 

Οι Έλληνες του Πόντου ανέβαιναν σε υψόμετρο 2.300 μέτρων, στη Μόχωρα*, στο ξωκλήσι του Αϊ-Λία και εκεί μαζεύονταν πλήθος κόσμου από την Τραπεζούντα και την Ίμερα. Τελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και επιδίδονταν σε γλέντια με την κεμεντζέ και το ζουρνά.

Οι γυναίκες καθώς πήγαιναν στην εκκλησία, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, έδεναν στάχυα στα μέρη του σώματος που πονούσαν. Όταν περνούσαν από τη Μεγάλη Είσοδο, έκοβαν τα στάχυα, για να κοπεί και ο πόνος τους!

Συχνό ήταν το φαινόμενο στα πανηγύρια αυτά να συμμετέχουν και Τούρκοι μουσουλμάνοι!

 

Στα Κοτύωρα ο Άε Λιάς ήταν συνδεδεμένος με τις αστραπές και τις βροντές. Μάλιστα πίστευαν ότι όποτε βροντούσε στον ουρανό, ο Άε Λιάς έφερνε βόλτες με τα ατίθασα και ζωηρά του άλογα! Ενώ όποτε άστραφτε στο ουρανό... πίστευαν πως άστραφταν τα πέταλα και οι ρόδες, από τα άλογα και την άμαξα του Προφήτη!

Υπάρχει πλήθος αφηγήσεων περί του Προφήτη Ηλία και των ιδιοτήτων που του αποδίδονταν. Μπορεί κανείς να ανατρέξει αναζητώντας τες, στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει.* Η Μόχωρα βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της Κρώμνης. Αποτελούνταν από τις συνοικίες Καβαζίτα, Κρενίν και Μεσοχώρ. Νότια από τη Μόχωρα βρίσκεται η ιστορική Ίμερα.

Μάθε Ποντιακά

Τσερίζω - Σκίζω

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 114 επισκέπτες και 0 μέλη.