ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Διάφορα Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν

Επιστολή Ιβάν Σαββίδη στον Πούτιν

print
email

Για τα Χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία

Βλαντιμίρ Πούτιν - Ιβάν Σαββίδης
- Με αφορμή την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και επικαλούμενος το κοινό χαρακτηριστικό Ελλήνων και Ρώσων, που δεν είναι άλλο από την Ορθόδοξη πίστη, ο Ιβάν Σαββίδης απέστειλε επιστολή στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, ο Πόντιος επιχειρηματίας βάζει στο επίκεντρο το θέμα της προστασίας των Χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται στην Τουρκία και ζητά να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν*.

 

Σύμφωνα με τον Ιβάν Σαββίδη, κύριος στόχος της Τουρκικής εκστρατείας είναι να αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί και το μεγαλύτερο μνημείο του Χριστιανικού πολιτισμού, η Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρει στον Πούτιν ο Σαββίδης:

«Απευθύνομαι σε εσάς, ως βαθιά πιστό άνθρωπο και ηγέτη της χώρας, στην οποία η Ορθοδοξία είναι μία από τις βασικές θρησκείες, λόγω της κατάστασης, που δημιουργήθηκε γύρω από τα μνημεία της παγκόσμιας Χριστιανικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο πόνο στην καρδιά μας, παρακολουθούμε, στην ουσία, τη διαδικασία της εξάλειψής τους, επειδή οι βυζαντινοί ναοί και εκκλησίες, που βρίσκονται στη σημερινή Τουρκία και για πολλές δεκαετίες είχαν την ιδιότητα μουσείων, μετατρέπονται σε τζαμιά.

Η φάση αυτή ξεκίνησε το 2012, όταν το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην πόλη Ισμίκ, άρχισε να λειτουργεί ως τζαμί. Αργότερα, το 2013, το ίδιο έγινε με την περίφημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα. Τώρα ήρθε η σειρά άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών, η τύχη των οποίων έχει κριθεί σε κυβερνητικό επίπεδο.

Χωρίς αμφιβολία, ο κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας είναι το να αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί το μεγαλύτερο μνημείο του Χριστιανικού πολιτισμού - ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη - ο οποίος από το 1935 έχει χαρακτηρισθεί Μουσείο και προστατεύεται από την UNESCO, καθώς είναι το Ιερό σύμβολο για το σύνολο του Χριστιανικού κόσμου.

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Με την ευκαιρία του Ραμαζανιού, από τις 6 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου 2016, με τη στήριξη του Τουρκικού κράτους, στην Αγία Σοφία καθημερινά γίνεται ανάγνωση του Κορανίου, που μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση.

(...)

Με αφορμή την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, εκ μέρους  εκατοντάδων χιλιάδων Χριστιανών, σας παρακαλώ να θέσετε το ζήτημα σχετικά με το καθεστώς  των μνημείων της Βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς, που βρίσκονται στην Τουρκία, καθώς και τη διατήρηση τους για το παγκόσμιο Χριστιανικό πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησής σας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας».

 

Ξεχωριστή επιστολή εστάλη και στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κ.Κύριλλο, στον οποίο αναγνωρίζεται η συμβολή του στις δραστηριότητες της Ελληνικής Διασποράς της Ρωσίας. Ο Ιβάν Σαββίδης ζητά και από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που εκπροσωπείται από τον κ.Κύριλλο, να θέσει και αυτή από την πλευρά της θέμα για τα Χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία.

Τέλος να σημειωθεί πως η Ελληνική διασπορά της Ρωσίας είναι εξαιρετικά ενοχλημένη, από τη μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας, αλλά και την προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε Μουσουλμανικό τέμενος.
 

* Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθούν στη Ρωσία, στις δέκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη ανάμεσα στους δύο ηγέτες, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις τον περασμένο Νοέμβριο.

Μάθε Ποντιακά

Ρούζω - Πέφτω

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Ρολά - Στόρια - Σίτες και Κουφώματα στη Θεσσαλονίκη

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 102 επισκέπτες και 0 μέλη.