ΑναζήτησηΕπικοινωνίαTwitterFacebook
Είστε εδώ Αρχική Άρθρα Ποντιακή Κουζίνα Γαμπρέ, φούστουρον τρως;

Γαμπρέ, φούστουρον τρως;

print
email

Παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα

Φούστουρον - Ποντιακή ομελέτα
- «Γαμπρέ, φούστουρον τρως;» ρωτούσε η μητέρα της νύφης τον μέλλοντα γαμπρό, ενώ του προσέφερε την παραδοσιακή Ποντιακή ομελέτα, κατά το «Νυφόπαρμα». Μελετώντας κανείς τη μαγειρική του Ποντιακού Ελληνισμού εντοπίζει συνταγές μεγαλειώδεις, απλές αλλά μοναδικά γευστικές...

Μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές το φούστουρον (φούστορον ή και φούστρον), ομελέτα, που επιδέχεται αμέτρητες παραλλαγές και κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ποντιακή κουζίνα και στο διαιτολόγιο των Ποντίων. Η παραδοσιακή εκδοχή της περιλαμβάνει μόνο αυγά, βούτυρο και αλάτι. Με το πέρασμα των χρόνων και την προσαρμογή της στην καθημερινή σπιτική μαρμίτα, εμπλουτίστηκε με υλικά που την νοστιμεύουν ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση ασφαλώς του μάγειρα.

Γρήγορη στην παρασκευή και «καθαρή» γευστικά η πρωινή εκδοχή της, πλουσιότερη και σαφώς πιο χορταστική η μεσημεριανή.


Το έθιμο

Σύμφωνα με την εθιμοτυπία του Ποντιακού γάμου, το πρωινό της γαμήλιας ημέρας, γαμπρός και συγγενείς έφταναν έφιπποι στο σπίτι της νύφης, όπου τους περίμεναν τα καθιερωμένα κεράσματα:

• Μια πιατέλα με κότα βραστή, για τον κουμπάρο
• Μια πιατέλα φούστουρον για τον γαμπρό

Μετά το φαγητό οι γονείς της νύφης τον οδηγούσαν στην πόρτα του δωματίου της, όπου του παρέδιδαν την σύζυγο του.


Πρωινό με το φούστουρον του γάμου


Υλικά για 2 άτομα

• 4 αυγά
• 3 κουταλάκια της σούπας βούτυρο
• 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες (των 250 γρ.)
• Αλάτι και πιπέρι
• Φέτα (200-250 γρ.) τριμμένη με το χέρι (προαιρετικά)


Εκτέλεση

• Καίμε το βούτυρο στο τηγάνι ενώ ταυτόχρονα χτυπάμε καλά τα αυγά, προσθέτοντας το γιαούρτι και ανακατεύοντας συνεχώς μέχι να διαλυθεί. Εναλλακτικά με ένα μίξερ χειρός μπορούμε να τα ανακατέψουμε πιο γρήγορα.

• Μόλις το βούτυρο στο τηγάνι αρχίσει να ευωδιάζει, ρίχνουμε το μίγμα και τηγανίζουμε καλά γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

• Αφού ελέγξουμε πως έχει ψηθεί καλά, από την κάτω πλευρά, με τη βοήθεια ενός πιάτου σκεπάζουμε το τηγάνι, το αναποδογυρίζουμε ώστε το φούστουρον να μείνει στο πιάτο και το ξαναρίχνουμε πια στη φωτιά με την άψητη όψη του.

• Μοιράζουμε στην επιφάνειά του το τυρί και σκεπάζουμε με ένα καπάκι ή με λίγο αλουμινόχαρτο. Μόλις το τυρί μας λιώσει και το μίγμα φουσκώσει και ροδοκοκκινίσει, το φούστουρον είναι έτοιμο.

Ζεστό όπως είναι το σερβίρουμε γρήγορα, με όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε.

 

Καλή Όρεξη!

 

Μάθε Ποντιακά

Σαχτάρ - Η στάχτη

https://www.lelevose.gr/inner.php/ajax
Παρακαλώ περιμένετε...

Super Gastronom - Μεγάλη ποικιλία σε Ρώσικα προϊόντα

Αλουμινοκατασκευές - Κουφώματα Αλουμινίου στη Θεσσαλονίκη

Life-Events.gr

Ακουστικά βαρηκοϊας και βοηθήματα

Επισκέπτες Online

Έχουμε online 81 επισκέπτες και 0 μέλη.