Συνταγή για Ποντιακή Λαμπροκουλούρα

Η Λαμπροκουλούρα ή αλλιώς Λαμπρόψωμο δεν είναι τσουρέκι, μοιάζει περισσότερο με ψωμί, αλλά με πιο ιδιαίτερη γεύση. Η Λαμπροκουλούρα βρισκόταν σε κάθε Πασχαλινό τραπέζι, στον Πόντο.

Παραδοσιακή – Πασχαλινή αφράτη κουλούρα


Λαμπρόψωμο – Λαμπροκουλούρα

Το Λαμπρόψωμο – Λαμπροκουλούρα είναι ένα παραδοσιακό είδος ψωμιού, που ετοιμάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο, για το βράδυ της Ανάστασης. Όπως και τα κόκκινα αβγά, η Λαμπροκουλούρα δεν έλειπες από κανένα Πασχαλινό τραπέζι. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Παλαιότερα το έφτιαχναν το Μεγάλο Σάββατο, με προζύμι που ετοίμαζαν από τη Μεγάλη Πέμπτη, με βασιλικό που κρατούσαν από την ημέρα του Σταυρού ή με Αγιασμό. Οι νοικοκυρές έψηναν με ξεχωριστή φροντίδα τις Λαμπροκουλούρες, όχι μόνο για το δικό τους σπίτι, άλλα και για να τις δώσουν ως δώρο σε φτωχούς γείτονες και συγγενείς.

Η προσθήκη των μυρωδικών είναι αυτό που τη διαχωρίζει από το κοινό ψωμί

Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς την παραδοσιακή Πασχαλινή Λαμπροκουλούρα. Η μόνη ίσως δυσκολία κατά τη διαδικασία εκτέλεση της συνταγής, ίσως μπορούμε να πούμε ότι είναι η υπομονή που χρειάζεται ανάμεσα στις διάφορες φάσεις φουσκώματος της ζύμης.


Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό.
  • 30 γραμμάρια μαγιά.
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό.
  • ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα.
  • 1 αυγό.
  • 60 γραμμάρια λιωμένη μαργαρίνη.
  • 1 κουταλιά ζάχαρη.
  • 1 κουταλάκι σούπας αλάτι.
  • Σουσάμι.
  • Λίγος γλυκάνισος.


Εκτέλεση συνταγής

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ανέβει για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
  • Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από σουσάμι και ζυμώσουμε καλά. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε, έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.
  • Όταν φουσκώσει το χωρίζουμε στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε κοτσίδα και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού, βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη – σταυρωτά.
  • Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
  • Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας. Όταν ψηθεί σε 40-45′ περίπου (να ροδίσει πάνω – κάτω), μπήγουμε το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη η Λαμπροκουλούρα μας.
  • Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με πετσέτα, για να κρυώσει και να μην ξεραθεί.
  • Βγάζουμε τη Λαμπροκουλούρα και την αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένη με πετσέτες κουζίνας.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!