Σα Ρασία – 102 Χρόνια Γενοκτονία

Μοιραστείτε το

Ακούστε το Ποντιακό τραγούδι «Σα Ρασία» (Στα βουνά) από μαθητές του 56ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουμε Ποντιακά, βλέποντας την νεοελληνική μετάφραση, σε αυτό το συγκινητικό τραγούδι, που μιλάει για ένα παιδάκι που χάθηκε για πάντα στον Πόντο, νιώθουμε την ανάγκη να το τραγουδήσουμε.

353.000 ψυχές τα θύματα της Γενοκτονίας

Όσοι επέζησαν, ήρθαν στην Ελλάδα, σκόρπισαν σε πόλεις και χωριά, ρίζωσαν εκεί και έσμιξαν τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους με των υπολοίπων Ελλήνων.


Η εξόντωση των Ποντίων

Η διαδικασία εξόντωσης των Ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις:

  • Από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον Ρωσικό στρατό (1914-1916).
  • Η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918).
  • Και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

Με βάρβαρο τρόπο, η Τουρκία εξόντωσε και έδιωξε από τα χώματα των προγόνων τους τους Πόντιους, τους Αρμένιους, τους Μικρασιάτες, τους Θρακιώτες, τους Κωνσταντινουπολίτες, πρόσφατα τους Κύπριους και τόσους άλλους.

Η Τουρκία έχει πλέον μία κάστα πολιτικών που έχει γιγαντώσει τον πληθυσμό με εθνικιστικές χαζοκορώνες. Όχι μόνο δεν παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος, αλλά χωρίς ενδοιασμούς και ξεδιάντροπα, διαλαλεί ότι μπορεί να τα επαναλάβει και στο μέλλον.


Αναγνώριση της Γενοκτονίας

Με αρκετή καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στη διεθνή πολιτική σκηνή, τα μεγάλα πρώην αποικιακά κράτη, δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία. Φοβούνται να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου στην Αλγερία για τη Γαλλία, στις Δυτικές Ινδίες για Ολλανδία, στο Κονγκό για το Βέλγιο, σε πολλές περιοχές για την Αγγλία, στη Λατινική Αμερική για την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Όμως οι Πόντιοι μεγαλουργούν και κάνουν ενέργειες συνεννόησης μεγάλης κλίμακας. Προκειμένου να επιδιώξουν ένα ψήφισμα και μια αναγνώριση της Γενοκτονίας εις βάρος τους, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες, Κωνσταντινουπολίτες και Κύπριοι.

Όλοι οι Έλληνες, να ενωθούν στην προσπάθεια αναγνώρισης των Γενοκτονιών αυτής της μορφής, που διέπραξε η Τουρκία

Μοιραστείτε το