«Ντοπιολαλιά» – Επιτραπέζιο παιχνίδι

Μοιραστείτε το

Ντο λες να καλατσεύομεν Ποντιακά, παίζοντας με την «Ντοπιολαλιά»; Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια, αλλά και για κάθε παρέα! Μια πρότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία για το γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές του τόπου μας. Ένα ταξίδι στην πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή μας παράδοση.

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αφιερωμένο στο γλωσσικό ιδίωμα και τις λαλιές του τόπου μας!


Διαδραστικό παιχνιδόλεξο

Για πρώτη φορά η «Ντοπιολαλιά» γίνεται παιχνίδι (επιτραπέζιο, αλλά και ψηφιακό σε λίγο καιρό). Προσκαλώντας μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Από τη λεβεντογέννα Κρήτη και την πιτομάνα Ήπειρο, έως τη λαλιά του Πόντου και τη Μακεδονία. Από την αργκό του μάγκα και των κουτσαβάκηδων του Πειραιά έως τη «ρεμπέτα» της Σύρας και της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια ευρηματική, ψυχαγωγική και εκπαιδευτική σειρά παιχνιδιών και συμμετοχικών δράσεων για παρέες, παιδιά, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, ντόπιους και ταξιδευτές. Μια πρότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξη της μητρικής γλώσσας και της άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας και των διαλέκτων της.

Κάθε ντοπιολαλιά είναι ξεχωριστή και κάθε παιχνίδι ένα αυτοτελές πολιτιστικό έργο. Το οποίο έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε μέσω της γλώσσας να παρουσιάζεται η ιστορία, ο πολιτισμός, η παράδοση, η γαστρονομία, η καθημερινή ζωή, η αρχιτεκτονική, η πανίδα, η χλωρίδα κι η κουλτούρα κάθε (γλωσσικής) περιοχής.

Παίζοντας τη «Ντοπιολαλιά», μέσα από 1.000 ιδιωματικές λέξεις, θα εξοικειωθείς με τη λαλιά του τόπου σου ή κάποιου άλλου

Γιατί κάθε «Ντοπιολαλιά» είναι φιλική και φιλόξενη για όλους, ντόπιους και επισκέπτες:

  • Θα μυηθείς στον κόσμο της, θα την ακούσεις γιατί είναι λαλίστατη και θα τη μιλήσεις.
  • Θα την απολαύσεις καλύτερα μαζί με τοπικά εδέσματα ή παρέα με αυθεντικούς ομιλητές.
  • Θα σε επιβραβεύσει με χρήσιμες γνώσεις για τοπωνύμια, θρύλους, ιστορίες, ήθη και έθιμα, τραγούδια, φορεσιές και παροιμίες.
  • Θα σε διασκεδάσει με σκωπτικά αστεία, ντόπια χωρατά και αινίγματα.
  • Θα σε συναρπάσει με την πλοκή, τις εκπλήξεις και τις ανατροπές της.

Απάντησε σωστά. Λύσε τους γρίφους, εξουδετέρωσε τις παγίδες και τα ξόρκια, κέρδισε αντίδοτα, ξεκλείδωσε φυλακτά. Διαπραγματεύσου με σύνεση στο χωριό και στη ρούγα. Θα κερδίσεις αν χαθείς μέσα της. Θα χάσεις αν δεν την τραγουδήσεις. Και που ξέρεις, μπορεί και να τη χορέψεις, αν δεν σε ματιάσουν ή δεν σε πλανέψουν στο διάβα σου νεράιδες…

Οι πρώτες θεματικές εκδόσεις του παιχνιδιού «Ντοπιολαλιά», που ήδη κυκλοφορούν, περιλαμβάνουν τα «Ποντιακά», τα «Κρητικά», τα «Ηπειρώτικα» και τα «Κουτσαβάκικα». Αλλά στόχος της ομάδας της «Ντοπιολαλιάς» είναι η δημιουργία ενός παιχνιδιού για κάθε λαλιά του Ελληνισμού.

Η ερευνητική ομάδα της «Ντοπιολαλιάς», αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που παρέχει ο κόσμος των παιχνιδιών και τα σύγχρονα εργαλεία παιχνιδοποίησης (gamification), σχεδιάζει ήδη την ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού «Ντοπιολαλιά».


Λεξορμήσεις

Παράλληλα, η ομάδα της «Ντοπιολαλιάς» υλοποιεί ένα διαδικτυακό διαδραστικό και συμμετοχικό κυνήγι χαμένων στο χρόνο ιδιωματισμών, τις «Λεξορμήσεις». Στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι. Στόχος της δράσης είναι η συλλογή, η καταγραφή κι η διάσωση ιδιωματισμών, που μιλούν μέχρι και σήμερα αυθεντικοί ομιλητές σε όλη την Ελλάδα.

Για τη συγκέντρωση του υλικού, που εκτός από κειμενικό μπορεί να είναι και ηχογραφημένο ή μαγνητοσκοπημένο, θα χρησιμοποιηθούν η «Ψηφιακή Ντοπιολαλιά», η ιστοσελίδα της www.dopiolalia.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε λίγο καιρό όλα τα παιχνίδια της θα είναι προσβάσιμα και στο διαδίκτυο. Παρέχοντας στο ευρύ κοινό νέες δυνατότητες διά-δρασης. Έναν πιο άμεσο και συμμετοχικό τρόπο γνωριμίας με τον πλούτο, την ομορφιά και τη συναρπαστική γλωσσική ποικιλομορφία της ενιαίας Ελληνικής γλώσσας.


Πολιτιστικό Δίκτυο για τη Ντοπιολαλιά

Η «Ντοπιολαλιά» είναι μία πρωτοβουλία, που τελεί υπό την επιμέλεια και το συντονισμό του «Πολιτιστικού Δικτύου για τη Ντοπιολαλιά». Μέσα από το οποίο έγινε πράξη η πρώτη σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών για το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, τις διαλέκτους και τις κοινωνικές ιδιολέκτους της Ελληνικής γλώσσας.

Αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια και το δημιουργικό επιστέγασμα της πολυετούς μελέτης και έρευνας μιας πλειάδας δημιουργών και ανθρώπων του πολιτισμού. Που αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις και την αγάπη τους για τη παράδοση και το πολιτιστικό παιχνίδι.


Αποκτήστε και εσείς τη «Ντοπιολαλιά»

Μοιραστείτε το