Ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι…

Μοιραστείτε το

Δεν άρεσαν στη Τουρκία οι δηλώσεις που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε επιθετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή…


Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας, που «ενόχλησε» την Τουρκία:

«Δεν είναι μόνο η καταγωγή που καθιστά τους Ποντίους τον κρίκο που ενώνει τη σύγχρονη Ελλάδα μ’ έναν τόπο δισχιλιετούς ιστορίας. Τόπο που αποίκησαν οι Μιλήσιοι εγκαθιδρύοντας έναν φωτεινό ιωνικό πολιτισμό, τόπο που ανέδειξε, στα μεταγενέστερα χρόνια, ένδοξες αυτοκρατορίες κι ακόμη αντηχεί από τους θρύλους τους, τόπο που ποτίστηκε με αίμα ηρώων και αγίων.

Δεν είναι μόνο το αρχαιοπρεπές γλωσσικό τους ιδίωμα που διατήρησε την ιωνική μελωδικότητα κι ακούγεται ακόμα στα τραγούδια και τα παραμύθια τους, η ιδιαίτερη μουσική τους, οι δυναμικοί χοροί τους, η τοπική γαστρονομία που επιβιώνει στα οικογενειακά τραπέζια.

Είναι το πάθος με το οποίο διατηρούν την Ποντιακή ταυτότητά τους. Κι αυτή, δεν ορίζεται μόνο από την αδιαμφισβήτητη πολιτισμική ιδιαιτερότητα των Ποντίων, αλλά και με την προσπάθειά τους να συνδεθούν με το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου μακρινού. Την αναζήτηση των ιχνών του περάσματος των προγόνων τους από εκεί, τη νοσταλγία για έναν τρόπο ζωής που δεν βιώθηκε από τη νεότερη γενιά, αλλά διατηρείται ακέραιος στη μνήμη του έθνους.

Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική Γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα.

«Ο άνθρωπος έχει ρίζες, κι όταν τις κόψουν πονεί», έλεγε ένας άλλος πρόσφυγας, ο Γιώργος Σεφέρης

Όμως ο Ποντιακός Ελληνισμός μετέφερε στην Ελλάδα τον δυναμισμό του και τις αξίες του. Την πίστη στην πατρίδα, την οικογένεια, την κοινότητα, τις παραδόσεις. Την εργατικότητα και την ακάματη εφευρετικότητά του.

Όπου κι αν εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, στα χωριά και τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στους συνοικισμούς της πρωτεύουσας, παρά τις δυσκολίες ενσωμάτωσης και ένταξης της πρώτης γενιάς, κατάφεραν να προκόψουν και βοήθησαν και την Ελλάδα να προκόψει. Κράτησαν άρρηκτους τους δεσμούς ανάμεσά τους και διεκδίκησαν την ιδιαιτερότητά τους. Αλλά η διεκδίκηση αυτή δεν σήμαινε ούτε απομόνωση, ούτε απόσχιση. Αποτέλεσε παράγοντα ισχυροποίησης της κοινής εθνικής ταυτότητας.

Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση. Εύχομαι να καταστεί μια ακόμη εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεών σας και της συλλογικής μας μνήμης».


Υπουργείο Εξωτερικών – Τουρκία

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε Δελτίο Τύπου για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο οποίο χαρακτηρίζονται «αβάσιμοι ισχυρισμοί και αναφορές» οι θέσεις της.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Μας λυπούν οι αβάσιμες θέσεις και αναφορές που αλλοιώνουν την πρόσφατη Ιστορία, που διατυπώθηκαν από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρο της Ελλάδας. Σε εκδήλωση για την έναρξη σχεδιασμού για το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, που προορίζεται να ανεγερθεί στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, στην Αθήνα.

Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ήταν η Ελλάδα αυτή που προσπάθησε να εισβάλει και να κατακτήσει την Ανατολία. Και ότι ο Ελληνικός στρατός διάπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ειδικά κατά αθώων αμάχων στην δυτική περιοχή της Ανατολίας.

Θα θέλαμε να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι μπροστά σε αυτές τις φρικαλεότητες, που είχαν επίσης καταγραφεί στην αναφορά των Επιτροπής Έρευνας των Συμμαχικών Δυνάμεων, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει αποζημιώσεις, με βάση το Άρθρο 59 της Συνθήκης της Λωζάνης.

Οι ψευδείς κατηγορίες που συχνά προβάλλονται από την Ελλάδα, επισκιάζουν τις προσπάθειες εδραίωσης ενός ειλικρινούς και τίμιου διαλόγου, για την διευθέτηση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές είναι ασύμβατες με τις αρμοδιότητες που αναμένονται από εκπροσώπους κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, προσκαλούμε και πάλι την γειτονική μας Ελλάδα να παραμείνει στην κοινή λογική και την δημιουργική κατανόηση».


Υπουργείου Εξωτερικών – Ελλάδα

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε δική του ανακοίνωση, κατηγορεί την τουρκική πλευρά για διαστρέβλωση της πραγματικότητας:

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν, αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση. Δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον».


Για την τουρκική αντίδραση ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση, επισημαίνοντας:

«Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές και οι Γενοκτονίες έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι. Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται…».


– Διαβάστε επίσης: Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού

Μοιραστείτε το