Κεντρικές εκδηλώσεις Μνήμης – 19η Μαΐου 2023

Μοιραστείτε το

Για τους Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα ορόσημο. Ημέρα τιμής και ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των προγόνων μας. Επιπρόσθετα αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεων μας, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.

Κατά τη φετινή επέτειο της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα λάβουν χώρα οι παρακάτω κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης


Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), από την ίδρυσή της, διοργανώνει εκδηλώσεις με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία, οι οποίες κορυφώνονται τον μήνα Μάιο.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των φετινών κεντρικών εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:


ΑΘΗΝΑ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

  • Μνημείο Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα» στον Πειραιά

Ώρα 20:00 – Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος & Νήσων της Π.Ο.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, διοργανώνουν ένα μουσικό – αφηγηματικό Δρώμενο Τιμής & Μνήμης στους αδικοχαμένους Έλληνες του Πόντου, στους γενοκτονηθέντες προγόνους μας. Σε κείμενα, καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία του Ηλία Υφαντίδη.

Ώρα 23:00 – Συγκέντρωση νεολαίας και άναμμα κεριών στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

  • Πλατεία Συντάγματος

Ώρα 20:00 – Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στο ενημερωτικό περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής. Θα μεταδοθεί ζωντανά από το Livemedia, παράλληλα με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.


Παρασκευή 19η Μαΐου 2023 και ώρα 18:30

  • Πλατεία Συντάγματος – Κεντρική εκδήλωση Μνήμης

ΩΡΑ 19:00 – Επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με Ευζώνους ενδεδυμένους με τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη

– Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

– Χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων και ομιλία από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκο Α. Κενεβέζο.

ΩΡΑ 19:45 – Καταθέσεις στεφάνων – Εθνικός Ύμνος

ΩΡΑ 20:00 – Πορεία προς την Τουρκική Πρεσβεία και επίδοση Ψηφίσματος

  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΩΡΑ 21:00 – Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, με τη συμμετοχή του δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Ματθαίου Τσαχουρίδη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και της Π.Ο.Ε. διοργανώνουν την αφιερωματική εκδήλωση: «Για τους Έλληνες του Πόντου – 19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

  • Πλατεία Αριστοτέλους

ΩΡΑ 20:30 – Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στο ενημερωτικό περίπτερο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε.. Θα μεταδοθεί ζωντανά από το Livemedia, παράλληλα με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο περίπτερο της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.

ΩΡΑ 23:00 στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης – Συγκέντρωση νεολαίας και ανύψωση φαναριών για τις 353.000 ψυχές.


Παρασκευή 19η Μαΐου 2023 και ώρα 18:30

  • Πλατεία Αγίας Σοφίας – Κεντρική εκδήλωση Μνήμης

ΩΡΑ 19:00 – Επιμνημόσυνη Δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο μνημείο Γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

– Κατάθεση Στεφάνων

– Χαιρετισμοί και ομιλίες

ΩΡΑ 20:15 – Πορεία διαμαρτυρίας προς το Τούρκικο Προξενείο και επίδοση Ψηφίσματος.


Live μετάδοση & αφιερωματικές εκδηλώσεις

Οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης κατά την 19η Μαΐου 2023 θα μεταδοθούν ζωντανά από το Livemedia, καθώς και μέσω της επίσημης σελίδας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Facebook και στο YouTube.

Τέλος, καθημερινά στα ενημερωτικά περίπτερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιούνται αφιερωματικές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.


#GRofPontosGenocide

Μοιραστείτε το