Κυπαρίσσια φυτεύτηκαν στη μνήμη των Γενοκτονημένων

Μοιραστείτε το

Συμβολική δενδροφύτευση με 353 κυπαρίσσια, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, θα λάβει χώρα στο χωριό Κολχικό του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Επιλέχθηκαν κυπαρίσσια, τα οποία είναι δέντρα θλίψης, ψυχής, μνήμης και σύμβολα αιώνιας ζωής…

Σε κάθε δέντρο τοποθετήθηκε και μία πινακίδα, με το όνομα κάποιας πόλης ή χωριού του Πόντου


Ένα τοπίο μνήμης…

Η δενδροφύτευση θα σχηματίζει τον αριθμό 353.000 στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.):

«Δημιουργούμε ένα τοπίο μνήμης με τον σχηματισμό του αριθμού «353.000» στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ως σύμβολο της αθανασίας των ψυχών και της αιώνιας ζωής».

Τα δέντρα που φυτεύτηκαν ήταν κυπαρίσσια, τα οποία είναι δέντρα θλίψης, ψυχής, μνήμης και σύμβολα αιώνιας ζωής. Τα κυπαρίσσια θα τα περιποιούνται στο εξής οι κάτοικοι της περιοχής.


Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης:

«Η διεθνοποίηση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί την ελάχιστη δικαίωση για τους Έλληνες που σφαγιάστηκαν, που μείναν εκεί, στα αιματοβαμμένα χώματα του Πόντου.

«Την πατρίδα’μ έχασα, έκλαψα και πόνεσα» τραγουδούσαν οι πρόγονοι μας. Η συνέχεια του τραγουδιού πρέπει να είναι… Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλον».


Στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία – μέρος των δράσεων της Π.Ο.Π.Σ. και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Λαγκαδά. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Συλλόγων – Μελών της Π.Ο.Π.Σ. στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά και συγκεκριμένα:

  • Ένωσης Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων.
  • Του Ποντιακού Συλλόγου Κολχικού «Aγιος Ευγένιος Τραπεζούντας».
  • Του Φιλοπροοδευτικού Εξωραϊστικού Ποντιακού Συλλόγου Πολυδενδρίου Λαγκαδά.
  • Του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος».
Μοιραστείτε το