Λαχταριστά πεϊνιρλί με κιμά

Μοιραστείτε το

Ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε από τον φούρνο της γειτονιάς είναι τα πεϊνιρλί. Με τη Ποντιακή συνταγή που σας προτείνουμε, μπορείτε και εσείς να φτιάξετε, στο σπίτι σας, λαχταριστά και πεντανόστιμα «κουϊμαλούγια».

Με παρχαροτύρι, που τα απογειώνει γευστικά


Γιαγλία – Κουϊμαλούγια

Τα «γιαγλία» είναι πίτες, σε σχήμα βάρκας, που τις γέμιζαν με διάφορα υλικά. Ήταν γνωστά σε όλη την Ανατολή και τα έφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη δεκαετία του ’20. Ανάλογα με τη γέμιση, έπαιρναν και ανάλογη ονομασία.

Με τυρί τα έλεγαν «πεϊνιρλία» (πενίρ: τυρί). Με αυγά «γιουμουρταλούγια» (γιουμουρτά: αυγά). Με κιμά «κουϊμαλούγια» (κουϊμά: κιμάς). Υπάρχουν βέβαια πολλές ακόμα παραλλαγές του πεϊνιρλί, ανάλογα τη γέμιση και τα γούστα.

Ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε «κουϊμαλούγια» με παρχαροτύρι, που τα απογειώνει γευστικά.


Υλικά για τη ζύμη

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μαγιά νωπή (½ κυβάκι)
  • ½ φλιτζ. τσαγ. βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη
  • Γάλα πλήρες αγελαδινό χλιαρό, όσο χρειαστεί
  • ½ κ.σ. αλάτι


Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. παρχαροτύρι, τριμμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγ. νερό
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • Αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για την επάλειψη


Εκτέλεση – Παρασκευή

  • Φτιάξτε τη ζύμη: Αδειάστε λίγο χλιαρό γάλα σε ένα μπολ και διαλύστε τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Προσθέστε το αλεύρι, το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη αν επιλέξετε να τη χρησιμοποιήσετε) αφού το λιώσετε σε χαμηλή ισχύ στο φούρνο μικροκυμάτων και το αλάτι.
  • Ξεκινήστε να ζυμώνετε με τα χέρια σας τα υλικά, προσθέτοντας όσο γάλα χρειάζεται, μέχρι να έχετε μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Σκεπάστε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αδειάστε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τον κιμά και σοτάρετε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν. Αλατίστε το μείγμα, ρίξτε το νερό και βράστε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέστε τέλος το αυγό χτυπημένο, ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα και αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C στον αέρα.
  • Χωρίστε τις ζύμη σε 4 ισομεγέθεις μπάλες. Και ανοίξτε τις με τα χέρια σας, σε μακρόστενα φύλλα με στρογγυλές άκρες, δίνοντάς τους σχήμα σαν βαρκούλες. Μοιράστε τον κιμά ισόποσα στα πεϊνιρλί και καλύψτε από πάνω με το τριμμένο παρχαροτύρι.
  • Με ένα πινέλο αλείψτε με ελαιόλαδο μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετήστε επάνω τα πεϊνιρλί. Βάλτε τη στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε για περίπου 20΄ στους 190 °C, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν.
  • Αποσύρετε τα πεϊνιρλί σας από τον φούρνο. Μεταφέρετε τα σε μια μεγάλη πιατέλα και σερβίρετε.

Συμβουλή

Το παρχαροτύρι είναι αγελαδινό καπνιστό τυρί που θα βρείτε σε καταστήματα με Ποντιακά προϊόντα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καπνιστό τυρί προτιμάτε.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ


Διαβάστε επίσης: Γιαγλία… όπως λέμε Πεϊνιρλί

Πηγή συνταγής

Μοιραστείτε το